Auteur Topic: Ananastaart  (gelezen 11891 keer)

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1786
    • glutenvrij kookhoekje
Ananastaart
« Gepost op: januari 13, 2007, 20:24:15 »
In mijn glutenvolle tijd gebruikte ik altijd dit recept als basis voor een taart. Nu heb ik het uitgeprobeerd met Organ zelfrijzend bakmeel en dat ging voortreffelijk:

IngrediŽnten:
250 gram zelfrijzend bakmeel (Ik gebruik: Organ Gluten Free Self Raising Flour)
250 gram suiker
250 gram boter
5 eieren

Extra: een blikje ananasstukjes van 565 gram en kokos

Bereiding:
Klop de eieren met het suiker tot een luchtig geheel. Voeg de gesmolten boter toe. Dit goed mengen. Voeg dan schep voor schep het meel er door. Alles goed door elkaar mengen totdat het een glad geheel is geworden.

Ananasmengsel: een blikje ananas openen en in een vergiet laten uitlekken. Ruim bestrooien met kokos.

Het ananasmengsel door het cakebeslag roeren.
Smeer een cakevorm in met boter en giet het beslag er in.

De cake in een zeer matige warme oven +:
gasoven: 200 graden in ca. 1,5 uur  of heteluchtoven: 180 graden in ca. 1,5 uur goud geel bakken.

Tip: in plaats van ananas kan je ook gemalen noten of chocoladestukjes er doorheen roeren.

Het basisrecept (de verhoudingen) komt uit: Recepten uit de Joodse keuken van toen en nu. (Bea Polak)

Het toepassen van het recept zelf heb ik vereenvouding, want volgens het kookboekje ben je wat langer bezig met het mengen. Daar heb ik geen tijd en geduld voor.

Het ananasmengsel heb ik zelf bedacht en als ik het in huis heb doe ik er ook vaak amandelschaafsels in of eventueel rum.

Aanvulling voor een appeltaart (foto is bijgevoegd:
I.pv. de ananas heb ik 4 zure appel gebruikt. Deze heb ik geschild en in dunne plakjes gesneden. Vervolgens bestrooid met kokos en een vleugje kaneelpoeder (maar dat hoeft niet). Ik heb toen eerst een laagje deeg in de vorm gedaan en daar een dun laagje appels ingestoken, toen de resterende deeg er overheen gedaan en daar de resterende appels neergelegd. Afbakken zoals de ananastaart. Wel even goed controleren of hij gaar is. ;)

[verwijderd door de beheerder]
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

AnitaR

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1886
  • Geslacht: Vrouw
  • kijk eens op mijn web-site
    • www.anitaroeland.nl
Re: Ananastaart
« Reactie #1 Gepost op: januari 13, 2007, 20:59:59 »
Dat meel wil ik ook eens proberen

Deze cake ga ik zeker proberen
Lijkt me heerlijk
Al ben ik niet zo dol op cocos maar als het niet te overheersend is lust ik het wel  :}
GROETJES ANITA
Moeder van Maurice ( 11 ) hij heeft Coeliakie  en is  nu 9  jaar op gv en tv dieet.
 
Zelf gv sinds 1 september 2007 , voor 1 jaar dan glutenbelasting en een biopt in 2009

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29662
  • Geslacht: Vrouw
Re: Ananastaart
« Reactie #2 Gepost op: januari 13, 2007, 21:25:05 »
Lekker Bontelli ga ik ook eens proberen  :wink:
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

natasja74

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 6044
  • Geslacht: Vrouw
  • Heerlijk zo veel info!!
Re: Ananastaart
« Reactie #3 Gepost op: januari 13, 2007, 21:47:27 »
Bedankt ga er ook mee aan de slag (beslag :})
Moeder van Martijn 7 en een half  jaar is al van baby af aan intolerant voor gluten/tarwe en ook tarwederivaten. Geen Coeliakie kunnen diagnostiseren.
Waarschijnlijk a specifiecke gluten intolerantie. Onlangs alvleesklier insufficientie gediagnostiseerd daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Ananastaart
« Reactie #4 Gepost op: januari 13, 2007, 22:39:34 »
Ik vind 200 graden alleen niet een zeer matige warme oven. En zeker niet als je de cake er anderhalf uur in moet doen,
Mij lijkt 150-160 graden (gas) eigenlijk warm zat.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1786
    • glutenvrij kookhoekje
Re: Ananastaart
« Reactie #5 Gepost op: januari 14, 2007, 15:53:29 »
ik weet het Soez, maar zo staat het in het recept. Ik heb gisteren de ananastaart gemaakt en een citroencake. Beiden op 180 graden voor 1,5 uur in de heteluchtoven en ze waren niet zwart.



[verwijderd door de beheerder]
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29662
  • Geslacht: Vrouw
Re: Ananastaart
« Reactie #6 Gepost op: januari 14, 2007, 16:36:48 »
Ziet er lekker Bontelli  :eten2:
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1786
    • glutenvrij kookhoekje
Re: Ananastaart
« Reactie #7 Gepost op: januari 14, 2007, 16:59:49 »
Al ben ik niet zo dol op cocos maar als het niet te overheersend is lust ik het wel  :}
Als ik het ruim bestrooi met kokos dan is dat niet overheersend. Je proef het net.
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

rispe0037

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2817
  • Geslacht: Vrouw
Re: Ananastaart
« Reactie #8 Gepost op: januari 14, 2007, 18:16:00 »
die ziet er heel lekker uit bontelli :}
groetjes wilma                                                
moeder van jeffrey 1997.
moeder van mariska 1993 maart 2005 diabetes type 1
en maart 2006 coeliakie marsh 3b/c   sinds 2011 borderline

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Ananastaart
« Reactie #9 Gepost op: januari 14, 2007, 20:47:15 »
ik weet het Soez, maar zo staat het in het recept. Ik heb gisteren de ananastaart gemaakt en een citroencake. Beiden op 180 graden voor 1,5 uur in de heteluchtoven en ze waren niet zwart.

Hij ziet er erg lekker uit maar als je hem op een wat lagere temperatuur zet dan heb je ook minder kans dat er boven een scheur inkomt.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

meelmuis

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 6194
  • Geslacht: Vrouw
Re: Ananastaart
« Reactie #10 Gepost op: januari 14, 2007, 21:30:33 »
MMMmmm ziet er lekker uit. Wat zei je , waar woon je ook al weer?? :} :}
 :auto2:
Ik hou ook niet van cocos. Kun je toch weglaten???
Met choc.stukjes lijkt me lekker!!
Good gaon!!

natasja74

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 6044
  • Geslacht: Vrouw
  • Heerlijk zo veel info!!
Re: Ananastaart
« Reactie #11 Gepost op: januari 14, 2007, 22:35:50 »
Ik hou wel van een scheur, mijn oeder noemde dat vroeger altijd vagina broodjes :}
Moeder van Martijn 7 en een half  jaar is al van baby af aan intolerant voor gluten/tarwe en ook tarwederivaten. Geen Coeliakie kunnen diagnostiseren.
Waarschijnlijk a specifiecke gluten intolerantie. Onlangs alvleesklier insufficientie gediagnostiseerd daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Ananastaart
« Reactie #12 Gepost op: januari 14, 2007, 22:37:48 »
Dan weten we nu van wie jij het hebt. :D
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29662
  • Geslacht: Vrouw
Re: Ananastaart
« Reactie #13 Gepost op: januari 14, 2007, 22:41:29 »
 :} :} :} :x:
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

AnitaR

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1886
  • Geslacht: Vrouw
  • kijk eens op mijn web-site
    • www.anitaroeland.nl
Re: Ananastaart
« Reactie #14 Gepost op: januari 15, 2007, 07:48:51 »
 :} :} :} :} :}
GROETJES ANITA
Moeder van Maurice ( 11 ) hij heeft Coeliakie  en is  nu 9  jaar op gv en tv dieet.
 
Zelf gv sinds 1 september 2007 , voor 1 jaar dan glutenbelasting en een biopt in 2009