Auteur Topic: Meer energie...en nu?  (gelezen 1001 keer)

jola67

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
Meer energie...en nu?
« Gepost op: juli 05, 2021, 11:33:49 »
Hallo, ik ben Jolanda en 53 jaar. Toen ik 33 was kreeg ik de diagnose add vanwege bepaalde klachten en dingen waar ik in vast liep in het leven. Ha dacht ik eindelijk is er iets waardoor ik begrijp wat er met mij is. Ik heb toen niet voor ritalin gekozen, maar vond dat ik was wie ik ben en dat dat oke is. Nu jaren later werd het eigenlijk steeds erger.

-Enorme brain fogs niet meer op woorden komen en vergeten wat ik wilde zeggen.
-De hele dag in een soort mist lopen in je hoofd
-Heel erg vermoeid, moe uit bed komen en wel drie uur bezig om wakker te worden.
-In een slaapcoma belanden na het eten, gewoon niet meer mijn ogen open kunnen houden hoe erg ik mijn best deed.
-Algehele vermoeidheid de hele dag
-Sinds mijn 50ste pijnlijke knieŽn door slijtage volgens de dokter.
-Diarree
-niet in slaap kunnen komen als ik naar bed ging
-constant in gevecht met mezelf en mijn energie
-depressie

Ik ben behoorlijk creatief, maar merkte dat ik de dingen niet in de wereld kon zetten, wat enorm frustrerend was.
Ik had steeds het gevoel van mag het licht aan? Mag ik opklaren in mijn hoofd?

Door vrienden van mij leerde ik wat meer over voedsel, en ik dacht ik ga het proberen en zien wat het brengt.
Ik ben sinds een maand gestopt met gluten en melkprodukten.

-Ik sta op en ben wakker, na een kop koffie ben ik helder en wakker.
-Ik sta op van de bank zonder te steunen van mijn pijnlijke knieeen.
-Ik ben de hele dag helder en heb geen last van brain fog
-Ik heb veel minder last van dat mijn gedachten alle kanten opschieten
-Ik kan beter bij het moment blijven
-Ik heb geen diaree meer
-Ik val niet meer in slaap na een maaltijd
-Ik slaap goed
-ik heb energie

En dat is voor mij wel heel raar. Zeker op deze leeftijd ben je je gaan verhouden met wie je bent. Ik ben eraan gewend dat ik altijd een vol hoofd heb, en vermoeid ben en er altijd een beetje niet ben in de wereld. En nu? Heb ik het gevoel dat ik de dag kan gaan plannen, dat ik rust heb in mijn hoofd dat een dag veel uren heeft en dat ik weer mee kan doen. Gisteren ging ik na de maaltijd even liggen...en toen voelde o nee dat hoeft niet meer, ik ben niet moe. Mijn hoofd moet nog even wennen aan deze nieuwe staat van zijn. Maar wat een openbaring! Wat goed dat ik ben gestopt met het nemen van gluten...of mijn gevoeligheid ook op melk ligt ga ik uitproberen. Ik ben overgestapt naar een antroposofische arts en zal dit voorleggen. Ik ben namelijk niet getest. Maar het lijkt mij een duidelijk verhaal als ik mezelf zo voel. En nu nog goede maaltijd tips...want dat is wel een uitdaging wat ga ik eten en om daar een nieuwe weg in te vinden.tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8934
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Meer energie...en nu?
« Reactie #1 Gepost op: juli 05, 2021, 11:48:30 »
En nu? Zo snel mogelijk je bloed laten testen op coeliakie! Als je coeliakie hebt, maak je antistoffen tegen gluten. Die zijn te vinden in je bloed. En ze verdwijnen als je glutenvrij gaat eten. Met heel hoge antistoffen heb je kans dat ze nog niet helemaal weg zijn. Ga naar je huisarts en vraag een coeliakie bloedtest aan. Of ga naar het Kruidvat of Hollland&Barrett en koop daar een coeliakie sneltest, die werkt met een druppel bloed, net zoals een zwangerschapstest. Veroval, GlutenCheck. Is die test positief, dan kun je het beste naar een mdl-arts om het te bespreken. Des te eerder des te beter. Normaal gesproken krijg je ook nog een darmonderzoek. Ook als je antistoffen negatief zijn (5 tot 15% van de mensen met coeliakie heeft geen antistoffen maar wel darmschade). Als je het volgens het boekje doet, ga je eerst weer 6 weken gluten eten. Maar ik weet niet of je dat ziet zitten.

En ja, ik vind dat al je klachten passen bij coeliakie.

Vaak is het verteren van lactose een probleem in het begin van het dieet, maar later niet meer, dan groeien de darmvlokken weer aan, op de top van de darmvlokken worden lactase enzymen gemaakt die de lactose uit melk verteren. Zijn die toppen weg, dan heb je minder enzymen en geeft melk ook klachten. Dus je kunt dat altijd later weer proberen (tik in lactose-intolerantie bij de zoekfunctie en je vindt tips welke melkproducten eerst).

Je kunt ook glutensensitief zijn. Dan heb je vergelijkbare klachten, maar heb je geen coeliakie en geen tarwe-allergie. Er is geen manier om het aan te tonen, behalve door het weg te laten en weer toe te voegen (eliminatie-provocatie).

Wat je het beste kunt doen: even kijken op de website van www.glutenvrij.nl welke dietisten er bij jou in de buurt zitten die alles weten van een glutenvrij dieet. Glutenvrij eten is niet de gluten uit je voeding halen, maar heel anders eten. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Je moet bijvoorbeeld gejodeerd zout gebruiken, anders krijg je een jodiumtekort, dat is slecht voor je schildklier. En het meeste glutenvrije brood is ongezond, er zitten te weinig vezels in, en het bevat geen gezonde volkoren granen, het meeste is witbrood zonder voedingswaarde. Je bent beter af met teff, haver, boekweit, quinoa, zilvervliesrijst, mais etc. (niet het zetmeel,  dat is  leeg', maar het hele graan of het -volkoren- meel).

Kijk ook even naar berichtjes over 'brainfog' via de zoekfunctie, dat zul je wel herkennen.

Succes!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8934
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Meer energie...en nu?
« Reactie #2 Gepost op: juli 05, 2021, 12:42:52 »
En hier lees je de belangrijkste symptomen van coeliakie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26226.msg660993#msg660993
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 959
 • WisVos
Re: Meer energie...en nu?
« Reactie #3 Gepost op: juli 06, 2021, 17:16:40 »
Ja, je hebt zeker baat bij een glutenvrij dieet. Overleg met je huisarts of specialist in hoeverre het doen van tests mogelijk en gewenst is. Na een maand zijn je antistoffen en darmschade nog niet weg, maar herstel is al begonnen.
Ook als er na onderzoek geen conclusie coeliakie uit komt zou ik je aanraden om door te gaan met een dieet waar jij je goed bij voelt.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.