Auteur Topic: epilepsie en coeliakie  (gelezen 1366 keer)

bennitamatzi

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
epilepsie en coeliakie
« Gepost op: juni 02, 2021, 21:14:01 »
Goedenavond, Ik ben een vrouw van 57 jaar en heb vermoedelijk al sinds mijn 11e levensjaar coeliakie. Vanaf mijn 11e jaar heb ik ook te maken met epilepsie. Het valt me wel op, wanneer ik per ongeluk gluten binnen krijg, ik dan reageer met epilepsie. Zijn er meer mensen die dit herkennen? Ik heb een traag werkende schildklier. In het verleden heb ik ook een schildklierontsteking gehad. Ik heb een vitamine B12 tekort. Daarvoor krijg ik injecties.

Mijn volgende vraag is: Heeft de inname van gluten bij coeliakie ook invloed op de hersendruk? Ik heb een drain i.v.m. hydrocephalus door meningitis. Ik hoop op reakties. Mijn mailadres is bennitamatzi@hotmail.com

Mw. B. Zwoferink

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8934
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: epilepsie en coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: juni 02, 2021, 23:33:01 »
Het zit je niet mee, zo te lezen...

Over meningitis weet ik niets. Zelf krijg ik wel ergens een ontsteking als ik meer keer achter elkaar per ongeluk iets met gluten heb gegeten. Dat is telkens ergens anders (oog, oor, keel, kaak, blaas, beenader, borst, lever). Waar op dat moment mijn zwakke plek is, denk ik.

Er zijn meer mensen die epilepsie hebben en coeliakie, hier wat linkjes naar artikelen over deze combi

http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26147.msg660619#msg660619

http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26239.msg661029#msg661029

http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25012.msg651331#msg651331

http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26275.msg661154#msg661154

Gebruik de zoekfunctie en je kunt het zelf ook vinden.

Er zijn twee autoimmuunaandoeningen die het vaakst voorkomen samen met coeliakie, en dat is een schildklierziekte en diabetes type 1. Zo'n 30 tot 40 % van de mensen met coeliakie heeft nog een tweede auto-immuunziekte. Je bent er dus vatbaarder voor dan anderen.

Het lijkt me heel lastig als je een epilepsie aanval krijgt als je per ongeluk gluten eet. Dan word je vanzelf heel voorzichtig, denk ik. 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

bennitamatzi

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: epilepsie en coeliakie
« Reactie #2 Gepost op: juni 04, 2021, 09:31:45 »
Hartelijk dank voor uw reaktie en de links die je gaf. Is er nog meer te vinden over neurocoeliakie?

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8934
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: epilepsie en coeliakie
« Reactie #3 Gepost op: juni 04, 2021, 14:46:09 »
Nee, het is een nieuw onderzoeksterrein, en artsen geven aan dat ze hopen over 50 jaar meer te weten over de neurologische verschijningsvormen van coeliakie... De onderste link geeft het meest recente artikel op dit gebied, van het VUmc. Zoek je iets speciaals? Want het is een paraplu-term. Via de termen 'hersenen' en 'neurologisch'  kun je waarschijnlijk nog wel wat andere artikelen vinden. De meeste artikelen komen van de Britse neuroloog Marios Hadjivassiliou die zich hierin heeft gespecialiseerd (te vinden op Pubmed). Op de website van Coeliac UK (de Britse coeliakievereniging kun je de lezingen van de laatste jaren bekijken van het wetenschapscongres in het VK, over wat gluten doet met de hersenen, maar daar moet je wel even voor gaan zitten, en het is nogal complex (bij het wetenschappelijk congres komen coeliakie-experts die thuis zijn in de terminologie). Hier staan verschillende jaargangen https://www.coeliac.org.uk/research/our-approach/research-conference/
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.