Auteur Topic: Duurzame landbouw gaat ten koste van gezondheid coeliakiepatiŽnt  (gelezen 953 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8899
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Duurzame landbouw gaat ten koste van gezondheid coeliakiepatiŽnt
« Gepost op: september 06, 2020, 20:03:20 »
Het is de nieuwste trend op weg naar meer duurzame landbouw: kleine veldjes met granen temidden van andere gewassen zoals kool, uien, wortels of bieten. Deze revolutie in de landbouw heet 'pixelteelt' (gewassen op vierkante vakken) en 'strokenteelt' (gewassen in lange smalle banen). Beter voor natuur en milieu, maar het risico op kruisbesmetting voor mensen met coeliakie wordt opeens een stuk groter. Hoe veilig zijn die uien die met dezelfde robotmachine van het veld wordt gehaald als de tarwe ernaast? En wat is het risico als de tarwe stuift tijdens de oogst?

Tot nu toe wordt bij de teelt van glutenvrije granen rekening gehouden met wat er eerder groeide op het veld, hoe het bemest wordt, en met wat er op het veld ernaast staat. Voor de teelt van granen mťt gluten bestaan nog geen regels die mensen met coeliakie of een andere intolerantie voor gluten beschermen. En dat is jammer, want zo'n 6 % van de bevolking in ons land eet glutenvrij, blijkt uit eerder onderzoek van het Amsterdam UMC.

https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Bij-pixellandbouw-zwaait-de-plant-de-scepter-1.htm?utm_source=Measuremail&utm_medium=email&utm_campaign=Wageningen+Nieuwsbrief+(NL)
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.