Auteur Topic: Lactose-intolerant? Misschien ook gluten?  (gelezen 4668 keer)

Vanille

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
Lactose-intolerant? Misschien ook gluten?
« Gepost op: juni 21, 2020, 20:46:36 »
Hey! Ik heb een vraagje.

Ik heb geen coeliakie (voor zover ik weet) maar heb wel mijn twijfels over bepaalde voeding en vroeg me af of jullie hier raad mee weten.
Ik ben 22 jaar, heb als tiener een eetstoornis gehad (niet heel lang), de ziekte van Graves, hormonale problemen (heb symptomen van PMS en endometriose maar dokters nemen me niet serieus, ik slik de pil nu zonder stopweek dat gaat stukken beter, eerst kon ik wel stopweken houden maar het werd maar erger) en had als kind meerdere voedselallergieen (waaronder ook tarwe en koemelk) en huidproblemen.
Herstellen van mijn eetstoornis was nogal een ding, in eerste instantie ging het goed, maar op een gegeven moment kreeg ik bijna niets meer weg en mijn dokter ging ervanuit dat ik een terugval had, dit gebeurde vooral nadat ik brood at. Normaal at ik zo 3/4 boterhammen achter elkaar, nu was 1 al teveel.
Jarenlange discussies met mijn dokter en ouders, aan de nutridrink wat als aanvulling moest dienen, maar ik kreeg daarnaast helemaal niets meer weg dus zoop ik me klem met dat spul en at ik letterlijk niks, maar goed ik kwam aan en was dus "genezen"... Ik liep de hele dag door met een opgeblazen gevoel rond, kotsmisselijk als ik iets at vaak al na een paar happen... Ik kreeg alleen groente en kip weg op een gegeven moment en vulde mn calorieen aan met snoep, chocolade en limonade.
Op een gegeven moment werd ik vegetarier vanwege ethische redenen, dit hielp eigenlijk niet veel qua gezondheid... 2 jaar later werd ik veganist, ook vanwege ethische redenen. Ik at al nauwelijks brood meer want dat was simpelweg te zwaar. Op het moment dat ik melk volledig schrapte kon ik binnen een week weer normaal eten, mijn acne verdween en mijn haar is niet langer moddervet. Symptomen opgezocht van lactose intolerantie en het lijkt er verdacht veel op ook omdat je het vaak past hebt als je ouder wordt. Enneh, ik ging toen dus ook weer meer brood eten, want ik had ineens weer honger.
Maar hoe zit het dan met gluten? Ik heb al mijn hele leven last van eczeem, hoewel melk schrappen mn pukkels heeft doen verdwijnen, heb ik nog altijd eczeem op mijn handen. Dit heb ik nu al jaren en niets lijkt te helpen, dokters snappen het ook niet. Ik heb een paar dagen glutenvrij gegeten maar werd ziek van het brood (maar misschien is het gewoon te zwaar of bewerkt) ook heb ik een vreselijk aparte stoelgang gekregen sinds ik veganist werd.
Toen ik nog melk at/dronk zat ik vaak verstopt maar nu heb ik juist dunne ontlasting en vaak zie ik het eten erin terug (vooral nadat ik pasta heb gegeten) echter heb ik geen pijn meer bij het eten van brood. Ik eet vooral speltbrood, en in het weekend ook harde broodjes (dus wel tarwe, maar spelt bevat ook gluten toch?) pasta valt ook prima op de maag maar normaal bruin brood totaal niet, donkere broden ook niet, van zuurdesem slaat mijn hele systeem op hol, mais soms wel soms niet maar ik begrijp dat maisbrood vaak niet 100% mais is. Wit (zacht) brood kan ik beter van afblijven.. En al die broden zijn dus melkvrij. Nu had ik wel een tarweallergie en zitten gluten vooral daarin maar harde broodjes gaan dus prima, koekjes ook, pasta ook, nu ja het valt prima maar 6x per dag naar de wc om vervolgens je eten terug te zien is niet normaal...

Ik hoor vaak dat coeliakie en lactose-intolerantie samengaan, ook gaat coeliakie vaak samen met schildklierproblemen, schildklierproblemen weer met endometriose... En zuivel is niet bepaald goed voor je als je al last van je hormonen hebt.
Nu heb ik geen probleem met pillen slikken wanneer dat ook helpt, en nee ik heb geen last van het kleine beetje lactose daarin (ook sporen van kan gewoon, maar de laatste keer dat ik iets op had met melk erin ging het meteen fout, alsof ik een baksteen had ingeslikt)

Ik ben intussen geen veganist meer, sinds een weekje. Ik vind het nogal zwaar (steeds die discussies, weer geobsedeerd met eten bezig zijn, en ik heb ook niet het idee dat ik daadwerkelijk impact heb, ook zijn vleesvervangers zo chemisch als de pest) nu dacht ik eerst "oh joh, hoef ik alleen nog maar op melk te letten" enneh, ik lust geen kaas, yoghurt en vind sojamelk veel lekkerder dan koemelk. Ook met het idee van "mensen snappen intolerantie" maar ik merk nu juist dat ik dingen voorgeschoteld krijg van "hier dit mag je weer" terwijl er dus melk in zit...
Hmm ik vind het lastig... Ik denk ook niet dat ik zomaar kan beweren dat ik intolerant ben terwijl ik het niet 100% zeker weet, misschien is het wel een koemelkallergie? Maar dan hoor ik weer dat testen niet altijd kloppen... Ook wil ik graag weten of ik nu wel of geen gluten kan hebben want daar snap ik werkelijk niets meer van.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 959
 • WisVos
Re: Lactose-intolerant? Misschien ook gluten?
« Reactie #1 Gepost op: juni 21, 2020, 21:40:24 »
Hoi,

Als ik lees dat je een tarwe-allergie (gehad?) hebt is mijn eerste vraag "Is dat door een arts vastgesteld?" en de tweede vraag "Is ook medisch vastgesteld dat je er weer overheen bent?" (Je kunt via je huisarts een bloedtest op voedselallergieŽn laten aanvragen)

Ik denk dat jouw eerste doel moet zijn om een dieet te vinden wat je normaal kunt verteren; daar hoeft bij volwassenen geen melk in te zitten, als je de voedingsstoffen maar uit andere levensmiddelen haalt.
Probeer eens een tijdje geen (of glutenvrij) brood te eten om te kijken of je daardoor rustigere darmen krijgt; ook geen pasta meer, maar in plaats daarvan aardappels en rijst. Ik heb zo'n gevoel dat je nog steeds overgevoelig bent voor tarwe en dat je dat dus beter kunt vermijden.
Spelt is wat mij betreft ook tarwe (ik heb een tarwe-allergie). Ik reageer er ook op, alles wat ik eet waar teveel tarwe inzit komt weer veel te snel uit mijn lichaam.

Als je de zoektocht naar een dieet goed wilt doen dan houd je een dagboek bij van wat je eet en hoe je lichaam daarop reageerde. Geen melk kan ik na je verhaal begrijpen; ik zou je aanraden om ook een week (heel streng) geen tarwe meer te eten en te kijken hoe je lichaam daarop reageert.
Daarna komt het lastigste deel, een gebalanceerd dieet vinden dat bij jou past. Een diŽtist kan je bij die zoektocht helpen (en de huisarts kan voor een verwijzing zorgen).

En voel je vrij om hier vragen te stellen; genoeg ervaringsdeskundigen.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8934
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Lactose-intolerant? Misschien ook gluten?
« Reactie #2 Gepost op: juni 21, 2020, 21:44:43 »
Dat is een lastige puzzel, hoor, ik snap dat je er zelf niet 1-2-3 uitkomt. Ben je al bij een goede diŽtist geweest? Die kan ook een stappenplan met je maken. Om uit te vinden of er iets is dat je niet verdraagt.

Dat je zoveel keer per dag diarree hebt is niet normaal. Zeker als je al geen melk meer gebruikt. Het kan zijn omdat je darmen overhoop liggen. De samenstelling van de populatie bacteriŽn in je darmen wordt bepaald door wat je eet. Eet je eenzijdig, dan wordt ook je darmflora eenzijdig. Je darmen zijn gebaat bij veel afwisseling: verschillende soorten groenten, fruit, vlees, noten, zaden, granen, etc. Daarmee bouw je een gezonde darmflora op. Waardoor je het eten beter kunt verteren. En waardoor je kans hebt dat je ontlastingspatroon normaal wordt. Als je kijkt bij www.glutenvrij.nl vind je een lijst van diŽtisten die gespecialiseerd zijn in coeliakie en glutenvrij eten. Misschien kun je eens bij zo'n diŽtist aankloppen. Die zal graag met je meedenken.

Of je coeliakie hebt, kan ik niet zeggen. Wil je dat weten, dan moet je zeker 6 weken tot 3 maanden gewoon brood gegeten hebben en pasta. En dan kun je een bloedtest laten doen via de huisarts (die kan antistoffen voor gluten laten onderzoeken) of je koopt een zelftest voor coeliakie bij het Kruidvat (Veroval) of Holland & Barrett (Gluten Check). Is de test positief, dan is de volgende stap een bezoek aan de huisarts, die zal je bloed nogmaals testen en je doorsturen naar de mdl-arts. Ook als je test nagetief is, kun je nog steeds coeliakie hebben, de enige manier om daar achter te komen is met een darmonderzoek. 5 tot 15% van de coeliakiepatiŽnten heeft geen coeliakie antistoffen in het bloed.

Je kunt ook een tarwe-allergie hebben. Of iets dat erop lijkt (Food Protein Induced Enterocolitis Syndroom, of Non Celiac Gluten Sensitivity/ NCGS). Of tarwe kan klachten van een andere auto-immuunziekte verergeren.

Voor een tarwe-allergie kun je een bloedtest of huidpriktest aanvragen bij je huisarts. Maar ook in dit geval is het niet altijd aantoonbaar.

Verder zijn er meer mensen met een eetstoornis die uiteindelijk coeliakie bleken te hebben. Is de kans op endometriose en een schildjklierziekte verhoogd als je coeliakie hebt. En wordt aanbevolen in richtlijnen van artsen om mensen met een schildklierziekte te testen op coeliakie. Ook huidklachten in allerlei vormen gaan vaak samen met coeliakie. Ik weet niet of je nog bij een internist komt voor je schildklierziekte? Die kan ook je bloed testen op coeliakie. Vooral als jij aangeeft dat je zo vaak diarree hebt, is dat een logische stap.

Tot slot: als je coeliakie hebt, heb je niet last van elke boterham, kan het de ene keer erger zijn dan de andere, en je hoeft niet per definitie buikpijn te hebben als je gluten op hebt. En dat geldt ook voor een tarwe-allergie. En voor glutensensitiviteit (NCGS).


Hier kun je bij het kopje 'bloedtest' vinden dat artsen mensen met een schildklierziekte zouden moeten testen op coeliakie: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26226.msg660993#msg660993
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.