Auteur Topic: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...  (gelezen 8193 keer)

Anne44

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Gepost op: november 08, 2018, 22:56:22 »
Hallo allen,

even voorstellen: ik ben 52 jaar, sukkel al sinds mijn 30ste met Irritable Bowel Syndrome, dan werd Hashimoto vastgesteld en nu ook polyarthrose (momenteel aan handen, polsen, elleboog, schouders)... de laatste twee zijn dus allebei autoimmuunziektes. Gezien de polyarthrose zeer pijnlijk is, en steeds erger wordt, zoek ik natuurlijk naar manieren om me beter te voelen. Meer en meer lees ik over glutenvrij eten en het gunstige effect dat dit zou hebben op autoimmuunziekten. Het zogenaamde 'Hashimoto-dieet' blijkt trouwens glutenvrij te zijn. Het laatste jaar heb ik al enkele malen geŽxperimenteerd met glutenvrij eten, en ik moet eerlijk toegeven dat ik me dan steeds beter voel en minder pijn heb. Het 'ontstekingsgevoel' in mijn lichaam lijkt dan minder te zijn. Ik vind het echter wel vrij moeilijk omdat mijn gezin dol ik op brood, pasta, etc. en ik meestal de chef van dienst ben. Nu is mijn broer vorig jaar ook gediagnosticeerd met Coeliakie en heb ik de boodschap gekregen dat ik me jaarlijks moet testen omdat dit ook een genetische factor zou hebben. Ik heb mijn bloed laten testen maar daar is voorlopig niets uitgekomen.

Mijn vraag is nu of er op dit forum mensen zijn met dezelfde autoimmuunziektes die uiteindelijk coeliakie ontwikkeld hebben, of, die zich beter voelen door een glutenvrij dieet. Ben benieuwd!

Groetjes, Anne

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8873
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #1 Gepost op: november 09, 2018, 10:42:33 »
Er zijn wat aanwijzingen dat mensen met een bestaande chronische ziekte zich beter voelen als ze geen tarwe eten, in elk geval de belangrijkste bronnen van tarwe vermijden zoals brood, koek en pasta. Op dit gebied lopen verschillende wetenschappelijke studies. Wetenschappelijk onderbouwde dieetadviezen zijn er nog niet.

Ik weet niet hoe het Hashimoto dieet eruitziet. Zelf merk ik dat ik geen reuma heb als ik geen of nauwelijks koffie drink. Ook merk ik dat goede olijfolie en onbewerkte vis de reumaklachten sterk verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Ik merk al verschil als ik mayonaise maak van olijfolie, een ei en zout, bij de frietjes uit de oven; als ik de volgende dag opsta is het alsof mijn hele lichaam een oliespuitje gekregen heeft, alle scharnieren doen het weer, en de pijn in mijn botten is (bijna) weg. Spierpijn en gewrichtspijn zijn ook symptomen van coeliakie (door gluten in het eten). 

Het is in elk geval goed dat je je bloed hebt laten testen op coeliakie. Is de waarde van anti TTG getest? En heb je ook geen voedingstekorten?

Als je PDS hebt en een broer met coeliakie plus een andere auto-immuunziekte zou dat toch een reden kunnen zijn om een darmonderzoek uit te voeren naar coeliakie. Omdat niet iedereen met coeliakie antistoffen heeft in het bloed. Je zou hiervoor een second opinion kunnen aanvragen bij het VUMC/ Amsterdan Medisch Centrum waar ze gespecialiseerd zijn in coeliakie.

Wat je nog kunt doen: laten meten welk genotype je hebt via het DNA in je bloed. Als je de genen HLA-DQ2 of HLA_DQ8 hebt, kun je coeliakie krijgen. Heb je andere genen, dan kan dat niet. Zo'n 30 tot 40% van de bevolking heeft de HLA-DQ2/8 genen. Toch krijgt slechts 1% coeliakie. Dus het is iets waarmee je soms coeliakie kunt uitsluiten. Heb je de genen niet, dan hoef je ook niet in de gaten te houden -via een bloedtest of darmonderzoek- of je coeliakie ontwikkelt. 

Een kwart van de mensen met coeliakie heeft een tweede of derde auto-immuunziekte. Als je er eenmaal eentje hebt, ben je er vatbaarder voor dan anderen, en kun je er nog meer bij krijgen, het is in belangrijke mate genetisch bepaald.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Anne44

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #2 Gepost op: november 09, 2018, 20:15:48 »
Dag Tine,

Dank je voor je berichtje terug en voor de toelichting! Volgende week doe ik een bloedtest (voor de Hashimoto) en ik zal vragen om eens te kijken naar de waarden die jij vermeldt. Van een test waarbij je het DNA in het bloed kunt testen heb ik nog niet gehoord, maar ik zal het zeker voorleggen. Mijn broer vertelde me over het onderzoek dat hij diende te doen en ik moet toegeven dat ik daar zeker niet sta voor te springen. Ik weet dat ik me in het verleden beter voelde na het stoppen met eten van gluten, dus zal ik dit nu opnieuw proberen, maar voor een langere periode. In BelgiŽ hebben we nu een aantal chefs die veel heerlijke gerechten maken zonder gluten (Sandra Bekkari, Pascal Naessens, etc.) dat ik aan inspiratie in elk geval geen gebrek zal hebben. Enkel de wilskracht moet er zijn natuurlijk. Ik ben echt benieuwd of er een verschil zal zijn, want de pijn is nu zo erg dat ik me ondertussen erbarmelijk voel.


tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8873
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #3 Gepost op: november 10, 2018, 12:04:17 »
Ik ben erg benieuwd, hopelijk helpt het, als je klachten verminderen hou je het wel vol. Ik weet niet of je medicijnen gebruikt voor de Hashimoto? Bij mensen met coeliakie worden die vaak niet goed opgenomen door de darmen. Waardoor de dosering vaak erg hoog is. Door een glutenvrij dieet kan de opname in de darmen verbeteren, waardoor in bepaalde gevallen een lagere dosering mogelijk is. Ik weet niet of het bij jou zo werkt. Hou er in elk geval rekening mee dat het een het ander kan beÔnvloeden. Ik zou het nog wel voorleggen aan je arts dat je van plan bent om glutenvrij te gaan eten. Ik ben benieuwd hoe hij of zij daar tegenaan kijkt. En of er na verloop van tijd effect is op je bloedwaarden van de Hashimoto en/of reuma. 

Veel succes met glutenvrij eten! 

ps check nog even of de TTG antistoffen (IgA anti tissue transglutaminase) gemeten zijn in het bloed, zodat je zeker weet dat de arts de juiste test heeft uitgevoerd; soms test een arts op een tarwe-allergie (IgE antistoffen) en dat is iets anders.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

alexandra1980

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 662
 • Geslacht: Vrouw
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #4 Gepost op: november 10, 2018, 15:34:44 »
Ik heb hashimoto en coeliakie. Werd bijna gelijktijdig geconstateerd.
Heb niet het idee dat glutenvrij iets voor hashimoto doet, wel voor de coeliakie.
Bij hashimoto mijd ik soja, walnoten, supplementen pas in de middag en ben ik voorzichtig met melk in de ochtend. Meer omdat dit de opname vd schildkliermedicatie beÔnvloed. Ik merk wel meteen dat na een glutenfout of bij veel buikpijn, mijn schildkliermedicatie tijdelijk minder goed opgenomen wordt. dat geeft dan hypo klachten. Volgens mijn internist is na 1 glutenfout, de schildklier 3 weken van slag. Hoe dat zonder coeliakie zit weet ik niet.
Ziektes: hashimoto (schildklier), factor v leiden en coeliakie.

Anne44

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #5 Gepost op: november 12, 2018, 22:41:44 »
Dag Tine, dag Alexandra,

Deze avond naar de huisarts geweest die me nu heeft doorverwezen naar een coeliakie-specialist voor een verkennend gesprek. Hij vind het toch heel bizar dat de symptomen van de polyartrose steeds erger worden als ik gluten eet. Ook door de opeenvolging van PDS, divertikels, Hashimoto en nu polyarthrose vindt hij een specialistenkijk wel nodig. Zeker nu mijn broer met coeliakie gediagnosteerd werd. Hij heeft nu opnieuw mijn bloed afgenomen om de Hashimoto-waarden te onderzoeken. Binnen enkele dagen weet ik daar de uitslag van. Ik gebruik al zo'n 20 jaar medicatie voor de Hashimoto (Euthyrox) en het is pas de laatste jaren dat de waarden nogal schommelen. Wat ook niet echt helpt daarbij is de menopauze natuurlijk. Dit is bij mij exact twee jaar geleden als een bom ingeslagen. Een grote vermoeidheid, extreme stemmingswisselingen, en natuurlijk de ene 'vapeur' na de andere (hoe noemen jullie dat in Nederland, die warmteaanvallen?). Ben altijd heel sportief geweest, altijd fit en goedgezind met tonnen energie, en dan plots begon het allemaal lichamelijk bergaf te gaan. Heb even getwijfeld om hormonen te nemen, maar dat voelde zo onnatuurlijk aan, dat ik het heb overgeslagen. Voel me nu psychisch wel beter, maar fysiek is het toch een tandje minder geworden. Ik ga nu in elk geval geen gluut meer aanraken, en dan hoop ik dat het de juiste richting uitgaat. Volgende stap is dan het gesprek met de specialist en dan zien we weer verder.
En Alexandra: heb nu nog van enkele mensen gehoord hier in BelgiŽ dat ze naast coeliakie ook Hashimoto hebben. Blijkt toch wel vaker voor te komen ... Ik zelf heb geen klachten van soja of noten, en melk lust ik van kinds af aan helemaal niet. Denk dat het misschien wel interessant is om een soort eetdagboek bij te houden, en te zien welke voeding specifieke klachten geeft.MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #6 Gepost op: november 12, 2018, 22:48:38 »
Zou je nog even gluten willen blijven eten totdat je met de specialist gesproken hebt (en zijn advies gevraagd). Het is lastiger om de diagnose Coeliakie te stellen bij iemand die al een tijd glutenvrij eet; dan zijn de antistoffen uit je bloed verdwenen en de darmschade is al (deels) hersteld. Wanneer de specialist klaar is met zijn onderzoeken kun je glutenvrij gaan eten om te kijken of jouw klachten daardoor verbeteren. (Diagnose of niet.)
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Anne44

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #7 Gepost op: november 13, 2018, 22:35:50 »
Dag Mathfox,

Dat is een lastige ... het verschil hoe ik me voel is zo groot als ik wel gluten eet dat ik er nu gewoon bijna schrik van heb ... Ik weet ook niet wanneer ik de specialist zal kunnen zien, dus het idee dat ik maanden met veel pijn moet lopen, daar deins ik toch wat voor terug.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8873
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #8 Gepost op: november 14, 2018, 08:20:32 »
De specialist kan niets betekenen voor je als je geen gluten eet. Kun je via de verzekering een specialist vinden bij wie je snel terecht kunt?
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

margreetvz

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 5
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #9 Gepost op: februari 20, 2020, 16:54:54 »
Ik heb sinds 1997 de ziekte van Hashimoto en weet sinds november dat ik ook coeliakie heb. Had al 11 jaar buikklachten... Blijkt dat 10% van de Hashimoto patiŽnten ook coeliakie heeft. Als je buikklachten hebt, laat dus ook op coeliakie testen!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8873
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Glutenvrij dieet? Hashimoto en polyarthrose ...
« Reactie #10 Gepost op: februari 20, 2020, 19:54:29 »
Eigenlijk raar dat patiŽnten met diabetes type 1, Hashimoto en Graves (nog) niet standaard worden getest op coeliakie. Kinderen met diabetes type 1 krijgen wel standaard een bloedtest voor coeliakie.
 
In de nieuwe richtlijnen voor de diagnose van coeliakie worden schidlklierpatiŽnten specifiek genoemd als groep om te testen op coeliakie (maar ik weet niet of dat al tot endocrinologen is doorgedrongen). Wat zei jouw arts ervan? 

http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26226.0


Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.