Auteur Topic: pas op voor Arseen / Arsenicum in rijst.  (gelezen 6413 keer)

coeliakiemember

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 13
pas op voor Arseen / Arsenicum in rijst.
« Gepost op: juli 09, 2018, 00:41:49 »
We weten allemaal wel dat rijst is 1 van de rijkste koolhydraatbronnen is dat weinig gluten bevat.

Wat ik me afvraag of het hier bekend is dat rijst tergelijkertijd rijk is aan giftige stof Arseen / Arsenicum.
Gezien ik hier op het forum niks erover kan vinden vraag ik mij af of dit hier wel bekend is, wat toch belangrijk is om te weten gezien Arsenicum  één van de giftigste elementen is op aarde en veel rijst soorten daar bol van staan.

Heeft iemand wel eens onderzoek gedaan welke rijst soorten/merken in de supermarkten een laag Arsenicum gehalte hebben?

Mocht je niet weten waar ik het over hebt, hier wat artikelen:
https://www.ahealthylife.nl/arsenicum-in-rijst-moeten-we-ons-zorgen-maken/
https://jessevandervelde.com/belangrijk-vooral-voor-kinderen-deze-stof-in-rijst-moet-je-niet-teveel-binnen-krijgen/
http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/09/hoge-concentraties-arsenicum-in-rijst-gevonden/

Verder is er nog veel meer te vinden op google over Arsenicum in rijst en de gevaren maar mijn probleem is dat nergens word verteld welke merken wel een laag Arsenicum gehalte hebben.
Iemand hier die dit eens heeft onderzocht?

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8873
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: pas op voor Arseen / Arsenicum in rijst.
« Reactie #1 Gepost op: juli 09, 2018, 08:40:24 »
Gebruik de zoekfunctie en je ziet dat er genoeg te vinden is over het onderwerp 'arsenicum'. http://www.coeliakieforum.nl/index.php?action=search2 (vul in 'arsenicum') Was zes jaar geleden al in het nieuws. Het risico is overigens gering. Mijn zoon, die een jaar lang uitsluitend zilvervliesrijst heeft gegeten, als pannenkoeken en cakejes, had een arsenicum level van 13 in zijn urine. Gemiddeld hebben mensen met coeliakie een niveau van 15. En bij mensen zonder coeliakie is het 10. Niet iets om wakker van te liggen. Bovendien zijn er weinig mensen in Europa die alleen maar rijst eten. En dan moet het ook nog zilvervliesrijst zijn, omdat het in het vlies zit. In de VS zijn lijsten met producten van rijst met het arsenicumgehalte erbij. Ik heb zo'n lijst ook wel eens gezien van de NVWA. Als het alarmerend zou zijn, had de NVWA wel aan de bel getrokken. Zie het bericht van de NVWA https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2016/04/04/onderzoek-nvwa-arseengehalte-van-rijstwafels-ligt-onder-de-wettelijke-limiet

Nu is het advies van het voedingscentrum en de NCV om baby's niet alleen maar rijstwafels en rijstepap ed te geven en om daarnaast rijst af te wisselen met andere granen. Verder zijn er nog wat praktische tips, rijst afspoelen in ruim water is er één van, en rijst koken in ruim water is een andere.

Hier zie je een lijstje met Nederlandse producten: https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/nieuwsberichten/gehaltes-anorganisch-arsenicum-gevonden-in-babyvoeding-boven-wettelijke-norm/

Overigens hebben andere granen ook nadelige kanten, zoals fuminismes (schimmels) in mais(meel), om maar wat te noemen. Of een grote kans op kruisbesmetting met tarwe en gerst voor boekweit en soja, al zijn die laatste granen van nature glutenvrij. Verder verdraagt een klein deel van de coeliakiepatiënten geen haver. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het beste advies is om zoveel mogelijk te variëren met groente, fruit en granen.   

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

coeliakiemember

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 13
Re: pas op voor Arseen / Arsenicum in rijst.
« Reactie #2 Gepost op: juli 09, 2018, 10:26:20 »
Mijn zoon, die een jaar lang uitsluitend zilvervliesrijst heeft gegeten, als pannenkoeken en cakejes, had een arsenicum level van 13 in zijn urine.
Bedankt voor uw uitgebreide antwoord
Had uw zoon (voor de arsenicum onderzoek)  toen die tijd de praktische tips opgevolgt? of was daar geen sprake van? 
Ik dacht altijd dat arsenicum via haartjes werd gemeten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8873
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: pas op voor Arseen / Arsenicum in rijst.
« Reactie #3 Gepost op: juli 09, 2018, 10:38:30 »
Ik kan meel maken van droge rijst, dat maal ik in mijn koffiemolentje. En vervolgens bak ik er cakejes en pannenkoeken van. Dus nee, gewassen heb ik de rijst niet. Alleen als we af en toe rijst aten met pastasaus erdoor, dan kookte ik het in ruim water. Wel kan het verschil maken welk merk rijst het is. Het is trouwens niet gebruikelijk om het arsenicumgehalte bij coeliakiepatiënten te meten, bij een gewoon glutenvrij dieet hoeft dat niet en als iemand gezond is ook niet. 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.