Auteur Topic: Verhaal  (gelezen 6895 keer)

Adi

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
Verhaal
« Gepost op: maart 05, 2018, 18:36:10 »
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum, omdat ik een verhaal heb en dit graag wil delen.
Toen ik 2 jaar oud was is bij mij doormiddel van een bloedtest coeliakie vast gesteld, ik was erg ziek als 2 jarige en het ging door het gluten dieet al gauw veel beter. Toen ik een jaar of 5 was hebben ze mijn bloed nog een keer getest en ook daar kwam ook duidelijk uit dat ik coeliakie zou hebben. Inmiddels ben ik 18 jaar en ben al ruim 2 jaar af en toe gluten aan het eten doordat ik nergens last meer van heb.

Ik ben naar de dokter gegaan met mijn vraag om een biopsie te doen, ik wou graag weten of ik mijn lichaam niet aan het vernielen was door af en toe gluten te eten. Dus heb ik vandaag de biopsie gehad. Ook hebben ze bloed geprikt en vandaag is mij verteld dat mijn darmen er perfect uitzagen + in mijn bloed geen sporen van coeliakie te vinden waren. Over 3 weken krijg ik officieel uitslag omdat ze de stukjes darm nog moeten onderzoeken. Ik weet dat coeliakie een chronische ziekte is en er dus niet overheen kan groeien maar hoe kan dit alles? Heeft iemand dit ooit meegemaakt?

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Verhaal
« Reactie #1 Gepost op: maart 05, 2018, 20:24:29 »
Het verhaal dat jij vertelt heb ik hier een paar keer eerder gelezen. Volgens de medische theorie zou het niet kunnen, maar toch. Het is wel bekend dat patiŽnten waarbij coeliakie op jonge leeftijd vastgesteld is, in hun pubertijd minder hard gestraft worden voor een glutenfout dan op jongere leeftijd. De mechanismen hierachter zijn niet duidelijk en het is ook niet bekend of er na een langere periode van glutenconsumptie weer darmschade ontstaat.

Aan de andere kant, het immuunsysteem is betrokken bij de ontwikkeling van coeliakie en het is bekend dat allergieŽn "genezen" kunnen worden door het lichaam te laten wennen aan het allergeen. (Volgens mij zijn dergelijke experimenten ook voor coeliakie gedaan, zonder echt positief resultaat. Tine?)
Hoe dan ook, het beste advies dat ik je kan geven is: ga weer glutenvrij eten. Je hebt maar een lichaam en als je het vernield zit jij met de gebakken peren.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Baloo

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
Re: Verhaal
« Reactie #2 Gepost op: maart 05, 2018, 21:23:46 »
Mathfox, coeliakie is geen allergie maar een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is wel betrokken, maar op een andere manier dan bij een allergie. Bij een allergie gaat het immuunsysteem in de 'overdrive' tegen de indringer. Bij coeliakie valt het immuunsysteem niet de indringer maar de lichaamseigen cellen aan.

Ik ben benieuwd naar de uitslag van je testen, Adi! Het zou zo fijn zijn als onze dochter op de lange termijn ook minder heftig zou reageren op een glutenfout....

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8899
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Verhaal
« Reactie #3 Gepost op: maart 06, 2018, 21:38:03 »
Er zijn veel jongeren die twijfelen aan het nut of de noodzaak van het dieet, vooral omdat de klachten die horen bij coeliakie in de tienerjaren niet altijd meer optreden, of niet herkend worden, omdat jonge kinderen vaker buikklachten hebben en jongvolwassenen later heel andere klachten kunnen krijgen, zoals hoofdpijn, brain fog, jeuk, depressie etc. of zelfs helemaal geen klachten. De twijfel van jongeren over de diagnose en de noodzaak om glutenvrij te eten wordt door artsen heel serieus genomen. In de meeste gevallen wordt afgesproken om een periode van 3 maanden een normale hoeveelheid gluten te eten, hetzij via normale voeding, hetzij via glutenpoeder. Hierbij wordt de hoogte van de antistoffen gemeten voorafgaand aan de provocatie, en later nogmaals, aan het eind van de provocatie. Een deel van de jongeren heeft tegen die tijd al zoveel klachten, dat geen darmonderzoek meer nodig is. Een ander deel kan zich nog wel redden, en dan is het de vraag of er antistoffen aangetroffen worden in het bloed (of ze verhoogd zijn) en of de darmen beschadigd zijn. De arts zal de metingen van de antistoffen voor en na de provocatie met elkaar vergelijken. En de stukjes weefsel uit de darmen laten beoordelen. Die in veel gevallen boekdelen spreken bij duidelijk aangetaste darmen, maar die ook een mildere vorm van darmschade kunnen laten zien, bv alleen extra ontstekingscellen. Bovendien ontstaan bij coeliakie ontstekingen die als vlekken over de darmwand verspreid zijn, de arts kan met het blote oog niet zien waar die ontstekingshaarden zitten, daarom worden minimaal vier stukjes darmweefsel genomen die goed worden bestudeerd. In twijfelgevallen worden de stukjes weefsel ook nog wel eens gekleurd, in het eigen ziekenhuis of bij een meer gespecialiseerd ziekenhuis. Na afloop van een darmonderzoek kan de arts niet vertellen of er sprake is van coeliakie.... Korter geworden darmvlokken zijn met het blote oog namelijk niet te zien. Daar moet eerst de patholoog naar kijken met een microscoop. De patholoog gaat de hoogte van de darmvlokken meten, de inkepingen ertussen, en het aantal ontstekingscellen tellen. Van alle biopten die genomen zijn. Wat de arts kan zien tijden het biopt is of er afwijkingen zijn, bv als iemand last heeft van reflux (brandend maagzuur) dan kan de wand van de maag wat rood verkleurd zijn. En bij sommige mensen zijn er 'vouwen' of 'rimpels' te zien in de darmwand (het meest bij niet herkende coeliakie bij oudere mensen), maar dat zijn meer de uitzonderingen. Je zult dus moeten afwachten wat er uit het onderzoek van de patholoog komt.... en ik hoop dat je genoeg gluten gegeten hebt voor een duidelijke uitkomst. Verder zijn er ook nog mensen bij wie de darmen er geen drie maanden over doen om achteruit te gaan, maar bij wie dat proces langer duurt, soms wel jaren.     

In het verleden is er in Leiden onderzocht of er coeliakiepatiŽnten zijn bij wie de ziekte is verdwenen. Uit de duizenden patiŽnten kwam slechts een enkele patiŽnt naar voren bij wie dat het geval zou kunnen zijn (te lezen in het proefschrift van Erica Hopman over coeliakie). Enkele andere patiŽnten vonden zelf wel dat ze geen last hadden van het eten van gluten, maar hadden dan andere klachten waarvan de experts meenden dat die veroorzaakt konden zijn door coeliakie. Zo was er een vrouw die geen kinderen kon krijgen; een verminderde vruchtbaarheid is een bekend probleem bij vrouwen met coeliakie die gluten eten.

Ik ben benieuwd wat de patholoog van de biopten vindt. Succes met het vervolg!
 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Stefan1973

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 5
Re: Verhaal
« Reactie #4 Gepost op: april 08, 2018, 22:33:43 »
Hallo Adi,
Ik ben benieuwd of je al wat weet!?