Archief > Coeliakie en Lactose

help, ik kom geen stap verder

(1/2) > >>

speedy:
na jaren problemen met de darmen hebben gehad (buikpijn, opgeblazen buik, moeilijke stoelgang, weinig energie) was ik er in 2016 wel klaar mee toen mijn zoonlief ineens zei: mama, krijg ik een broertje of zusje erbij? :duimlaag: mijn buik was zo opgezet dat het leek dat ik 7 maand zwanger was :' ik sporte al bijna een jaar en ook dat hielp niet om er een beetje strakker uit te komen te zien. Daarom heb ik besloten om te beginnen met een sportplan: sporten, voeding en rust. De eerste paar dagen ging super, had extra energie, de stoelgang was top. Maar helaas was dat maar voor korte duur tot het ineens omsloeg in misselijkheid, super moe, en ook de stoelgang was ineens ver te zoeken. In overleg zijn we er eerst meegestopt en hebben we een bloedonderzoek laten doen en daar bleek uit dat ik een glutenallergie had. De eerste weken ging het al iets beter maar de klachten bleven, helaas. na een paar x bloed te hebben geprikt en bij de dietist te zijn geweest kwam de dietist ineens met een helder idee om ook eens de lactose te laten staan. Er ging een wereld voor me open. Binnen 2 dagen was mijn buikpijn verdwenen en ook mijn opgeblazen buik was ineens sterk vermindert. Eindelijk wist ik waar het aan lag, maar dan.... Voor mijn idee en gevoel mocht ik niets meer en alles bleek tegen me te keren kwa eten.  Na lang te hebben gezocht naar een voedingschema heb ik iemand gevraagd om hulp omdat ik er zelf niet meer uit kwam. (bloedwaarden gaven steeds vitaminen en mineralen tekort aan) Maar ook dat heeft niets uitgehaald. Ik bleef moe en ook had ik veel dipjes en snaaimomenten :z Later bleek ook dat zij er geen ervaring mee had met dieten als dit. Nu meer dan een jaar later ben ik nog steeds geen stap verder gekomen en heb nog steeds geen goede basis als voedingschema. Ook geestelijk heb ik het zwaar mee omdat ik het gevoel heb of alles tegen mij keert en mijn omgeving niet in de gaten heeft wat het met iemand kan doen die steeds maar "nee "te horen krijgt. Daarom was ik ook wel benieuwd of jullie dit bekent voor komt en  hoe jullie dit doen kwa eten en geestelijk er mee om gaan....

MathFox:
Is er na je bloedtest ook een biopsie gedaan om Coeliakie vast te stellen of uit te sluiten? Heb je een officiŽle diagnose?

Een van de symptomen van coeliakie is een tekort aan vitaminen en mineralen omdat de darmen beschadigd zijn en die minder goed (of niet meer) opnemen. Dezelfde darmbeschadiging levert vaak ook een lactose intolerantie op.

Eet je nu streng glutenvrij? Bij een coeliakiepatient zijn kleine hoeveelheden gluten (40-50 mg/dag) genoeg om darmbeschadiging te veroorzaken. Hou er rekening mee dat je (wanneer je een definitieve diagnose hebt) de rest van je leven een streng dieet moet volgen. Misschien kan de lactose er op termijn weer in, maar gluten zul je 100% moeten vermijden.

Zie jezelf, met je darmbeschadiging, even als een patiŽnt die eerst moet herstellen voordat die weer topprestaties kan leveren... En als je het niet ziet zitten, dat kan ook een effect van de gluten op jouw lichaam zijn.

De Nederlandse Coeliakievereniging heeft een netwerk van gespecialiseerde diŽtisten voor een glutenvrij dieet. Informeer daar eens.

Baloo:
Ik raad je aan om een in coeliakie gespecialiseerde arts te zoeken, en een in glutenvrij dieet gespecialiseerde diŽtist. Zij kunnen samen bepalen wat je nodig hebt, en je helpen om dat op de rails te krijgen. Ongelofelijk dat je arts je zo in het diepe heeft laten spartelen, door alles zelf maar uit te vinden. Succes ermee en sterkte, het komt allemaal goed.

speedy:
Bedankt voor jullie snelle reacties :duimop:
 
Na mijn bloedtest is er een biopsie gedaan alleen is daar geen afwijkingen gevonden. Daarom heb ik mijn arts ook duidelijk gevraagd of ik ook voor altijd glutenvrij moet blijven eten. Ja, zei die. Terwijl mijn dietiste zei dat ik langzaamaan wel weer gluten mocht introduceren om te kijken welke gluten ik wel of niet verteer. Ik vond het een speld in de hooiberg omdat er vele soorten gluten zijn of zijn ze vaak bij elkaar gevoegd dat ik ze in het begin heb geprobeerd weer te eten maar redelijk snel weer klachten kreeg uiteindelijk toch weer heb laten staan.

Maar zou het kunnen dat het maar tijdelijk iets is dan? Want van mijn mdl arts en diŽtist heb ik begrepen dat ik er de rest van mijn leven mee zit

MathFox:
Het is jammer dat je geen goede diagnose gehad hebt en dat jouw arts en jouw diŽtiste (daardoor?) op verschillende sporen zitten. Ik neem voorlopig maar even aan dat je een glutenintolerantie hebt, maar dat het niet zeker is of het coeliakie is.

Wat betreft gluten ben ik het met jouw arts eens: vermijden! Dat betekent een levenslang streng dieet. (Je kunt gevarieerd eten, maar zult alle producten met tarwe, rogge en gerst moeten vermijden.) Als ik jou zo hoor merk je aan je lichaam wat wel en niet goed voor je is, gebruik dat om het glutenvrije basisdieet op maat te maken.
Een lactoseintolerantie kan bij coeliakiepatiŽnten weer overgaan, dus het is mogelijk dat je (op termijn) weer melkproducten kunt verdragen.

Ik vind het jammer dat je geen officiŽle diagnose hebt, want dan zou je ook gecontroleerd zijn op botontkalking, een van de negatieve gevolgen van het slecht opnemen van calcium...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie