Auteur Topic: Hulp tandartsen gevraagd bij opsporen van coeliakie  (gelezen 1832 keer)

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8906
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Hulp tandartsen gevraagd bij opsporen van coeliakie
« Gepost op: september 24, 2015, 10:42:00 »
Artsen en onderzoekers van het VUmc hebben een artikel geschreven in het Nederlands Tijdschrijft voor Tandheelkunde, waarin beschreven staat hoe tandartsen signalen van coeliakie bij hun patiŽnten kunnen herkennen. Het duidelijkste kenmerk van coeliakie is ontbrekend tandglazuur, zowel links als rechts, bij tanden die na elkaar doorkomen. Ook andere symptomen horen bij coeliakie, zoals de aanwezigheid van aften, maar die voorspellen coeliakie minder goed (ook mensen zonder coeliakie kunnen aften hebben).


Ned Tijdschr Tandheelkd. 2015 Sep;122(9):443-448. doi: 10.5177/ntvt.2015.09.15145.

Coeliakie en tandheelkunde

van Gils T, de Boer NK, Bouma G.

Coeliakie is een chronische auto-immuunenteropathie bij mensen met een genetisch risicoprofiel, veroorzaakt door de inname van gluten. Naar schatting 0,5-1% van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze aandoening waarbij de diagnose op zowel jonge als oudere leeftijd wordt gesteld. De behandeling bestaat uit een strikt glutenvrij dieet. Coeliakie kan zich uiten met een breed spectrum aan symptomen waarvan enkele tandheelkundig van aard zijn. Deze tandheelkundige en andere orale afwijkingen worden bij een groot deel van de coeliakiepatiŽnten gevonden, maar zijn vrijwel allemaal aspecifiek. Dat geldt niet voor de door Aine beschreven symmetrische tandglazuurafwijkingen, die zeer specifiek zijn voor coeliakie. Het zo vroeg mogelijk diagnosticeren van coeliakie is van belang om complicaties door deficiŽnties en zeer zeldzame (pre)maligne ontaarding te voorkomen. Een rol voor tandartsen lijkt hierin weggelegd.

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

toos

 • Full Member
 • Berichten: 404
 • Place Personal Text Here
Re:Hulp tandartsen gevraagd bij opsporen van coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: september 24, 2015, 20:24:08 »
Dit onderwerp heb ik een half jaar geleden aan mijn tandarts gevragen of hij ook kinderen kreeg met aaften .Hij zegt die krijg ik regelmatig en dan ga ik even een gesprek aan met de moeder(want die zijn er meestal bij) dat het ook kan duiden op mogelijke coeliakie en de ene moeder pakt het wel op zegt hij. maar de meesten weten niet wat het is en gooien het meteen weg en zeggen. we gaan er wel even mee  naar de apotheek

Mijn huisarts stuurde mij naar de tandarts omdat mijn mond vol blaartjes stond en een zeer slechte tand in mijn mond had en zij laat er die maar is uit halen dan zal het probleem snel opgelost zijn
Maar mijn tandarts haalde hem er niet uit die zij ga maar is even terug naar uw huisarts want hier is wat anders aan de hand en die heeft de huisarts gebeld en toen moest ik opnieuw bloedprikken waar toen coeliakie is uitgekomen

Hier heb ik mijn tandarts ook vriendelijk voor bedankt

JosjeC

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1084
Re:Hulp tandartsen gevraagd bij opsporen van coeliakie
« Reactie #2 Gepost op: september 24, 2015, 20:30:00 »
Zeker een goeie tandarts! Hoe meer specialisten weten wat eventuele symptomen zijn op hun vakgebied hoe groter de  kans op ontdekking.

orionne

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 2152
 • Geslacht: Vrouw
Re:Hulp tandartsen gevraagd bij opsporen van coeliakie
« Reactie #3 Gepost op: september 25, 2015, 10:01:14 »
Toos, ik heb je een pb gestuurd
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)