Bij een kind van een moeder met coeliakie worden meestal de genen bepaald, of het de genen zijn die horen bij coeliakie (HLA-DQ2 en 8). Dat kan al aan de hand van navelstrengbloed, of een paar maanden later (als je begint met bijvoeding), of als je kind toch al ergens voor geprikt moet worden, dan kun je het meteen combineren (familiescreening).
Toevallig is er net een onderzoek verschenen uit Italie waarin een groep baby's met coeliakie in de familie verdeeld werd in 2 groepen, de ene helft kreeg gluten vanaf 6 maanden, de andere helft vanaf 12 maanden. Wat bleek: voor de kans om coeliakie te ontwikkelen maakt het niet uit. Beide groepen hadden even veel kans op coeliakie. Maar bij de groep die pas na een jaar begon met gluten, ontstond coeliakie gemiddeld ook later. Daarnaast hebben meisjes meer kans op coeliakie dan jongens. Meer hierover staat in het Glutenvrij Magazine van dec. 2014. Kinderarts Luisa Mearin vertelt dat het helemaal niet uitmaakt wanneer je begint met het geven van gluten (en of je borstvoeding geeft), je kunt het dus niet goed of fout doen, je hebt er dus geen invloed op of je kind wel of geen coeliakie krijgt (je kunt het hooguit vertragen). Je kunt wel overleggen met je kinderarts om te testen of je kind antistoffen tegen gluten ontwikkelt, als hij een maand of 3 gluten gegeten heeft. Of je kind klachten heeft is geen goede graadmeter over het algemeen, want er zijn kinderen met coeliakie die geen klachten hebben, en kinderen met klachten die geen coeliakie hebben.
Dit is de link naar de studie uit Italie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25271602