Auteur Topic: 0% gluten dieet  (gelezen 14170 keer)

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
0% gluten dieet
« Gepost op: januari 17, 2015, 00:34:09 »
Nou we zijn weer wat verder.
6 maanden inmiddels glutenvrij na diagnose Coeliakie (3b). Al sinds het dieet voel ik me eigenlijk steeds slechter. Daarom eerst al lactose geschrapt. Niet veel verbetering, maar een paar kleine randklachten die verdwijnen. De grote zijn er nog.
3 maanden geleden terug naar MDL gegaan en verdere onderzoeken gestart omdat ontstekingswaarde ontlasting torenhoog was (calprotectine: moet onder de 50 zijn, had 560). Vermoeden was Crohn of Colitis Ulcerosa. MRI gehad kwam niets uit. Calprotectine inmiddels ook gezakt tot onder de 40.
Schildklierwaarden zijn ook een keer geprikt en die waren niet zoals ze horen maar niet zo erg dat ze behandeld worden. Het heet officieel subklinische hypotheriodie (fout gespeld dat wel, kom er even niet op haha). Als de waarden fout blijven mag ik van de huisarts proberen of ik me beter voel als we dat gaan behandelen. Eind februari orden die waarden opnieuw bepaald.
Door de aanhoudende klachten moet ik van de MDL nu over op echt 0% gluten. Niets meer wat onder de norm valt en dus beetjes gluten bevat (ik lette al wel heel erg op stapeling). Ook met de lactose moet ik nu echt super streng. Of een lactase tabletje voor het nuttigen, of niet nemen (deed daar al best veel mee, lette alleen niet op kleine beetjes in producten, dronk wel geen melk, etc).

Ik weet niet hoe ik dit nou het beste aan kan pakken. Tips?

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:0% gluten dieet
« Reactie #1 Gepost op: januari 17, 2015, 00:42:30 »
Toch nog wat vergeten: Ik kan eigenlijk niet zo goed met min MDL arts overweg. Ik heb het idee dat ze veel dingen vergeet (ze is erg chaotisch, vergeet uitslagen te geven, etc) en ik voel me niet serieus genomen als patient. Kwam laatst omdat de klachten aanhouden en ik me zo onwijs slecht voelde. Had ter voorbereiding al mijn klachten opgeschreven want het zijn er nogal veel. Briefje gegeven maar ze heeft e nog geen 2 seconden naar gekeken voordat ze insinueerde dat het allemaal niets voorstelde. Terwijl er behoorlijk heftige klachten tussen stonden (erge migraine, lichtflitsen in zicht, zwarte vlekken in beeld, enorme trillende armen en handen (kon met moeite kleine dingen met vinger vasthouden), verminderde spierkracht, etc)

Ik ben toevallig net naar Amsterdam verhuist dus zou graag naar het VU gaan omdat dat ook naast mijn universiteit is en dus lekker handig. Ik zou eigenlijk naar een arts willen die wat meer weet over coeliakie (heb het idee dat zij vooral de basis dingen weet en van B12 tekort heb ik gemerkt dat ze veel foute info geeft. Vertelde me doodleuk dat ze het op 0% gluten dieet na niets meer voor me wist). Ik heb veel goeds gehoord over Mulder (?). Hoe zorg ik dat ik naar hem overgeplaatst wordt.

LauraV

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 743
 • Geslacht: Vrouw
Re:0% gluten dieet
« Reactie #2 Gepost op: januari 17, 2015, 09:41:32 »
Voor nul-gluten: kijk even in het forumdeel voor de supergevoeligen. Daar staat heel wat in.

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:0% gluten dieet
« Reactie #3 Gepost op: januari 17, 2015, 10:49:38 »
Laura die zie ik niet staan, hoe kom ik daar?

orionne

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 2152
 • Geslacht: Vrouw
Re:0% gluten dieet
« Reactie #4 Gepost op: januari 17, 2015, 10:51:09 »
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

Pallas

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 354
Re:0% gluten dieet
« Reactie #5 Gepost op: januari 17, 2015, 16:17:14 »
Wat grappig, ik was juist ontevreden over mijn arts omdat die nooit is gekomen met de optie van 0 gluten, ik wist niet dat het bestond. Ik had ook neurologische klachten waaronder migraine. Erg beperkend in het dagelijks functioneren. Mijn ontstekingswaarden bleven ook te hoog. Pas na een 9 maanden 0 gluten is dat verbeterd, daarvoor was ik 2 jaar 'gewoon' glutenvrij. Pas na een jaar was mijn ijzervoorraad weer op het minimum en de vitamine d blijft maar op het randje (zat ik net op de ondergrens, verhogen ze die grens  :D). Het kan lang duren, maar het heeft wel geholpen.

Nul gluten is niet gemakkelijk. In veel bewerkte melkproducten zitten gluten. Herstelde darmen kunnen soms weer lactose verdragen, gaat het fout, dan kan het een glutenfout zijn. Aan blik of pot zijn vaak onzichtbare gluten toegevoegd en noten zijn ook vaak 'besmet'. Zo zijn er veel hobbels onderweg naar 0-gluten, maar het kan wel en het kan ook heel goed werken.

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:0% gluten dieet
« Reactie #6 Gepost op: januari 17, 2015, 17:56:37 »
Haha ze kwam er mee nadat ik maar bleef doorvragen wat ik nog kon doen. Maar soms klik je gewoon met bepaalde mensen niet, heb dat niet snel maar dus wel met mijn arts. Niet heel handig. Daarnaast kost het reizen toch erg veel energie. Vu kan ik voor/na college gewoon langs.
Mijn vit D stond de laatste 3 maanden stil ondanks bijslikken. Heb toen van de ha een stootkuur gehad, die hoor je eigenlijk altijd eerst te krijgen, aar heb ik nooit gehad. B12 zit ik nog op wekelijkse injecties. Merk dat ik het echt nodig heb. Ik heb daarvan ook behoorlijke neurologische klachten. Dan hoor je 2 jaar lang in de week te prikken maar van mdl moest ik gelijk toen ik gv ging afbouwen, want ik kon het nu magisch meteen allemaal weer opnemen. Daar raakte ik zo gefrustreerd van dat ik in huilen ben uitgebarsten. Ik wist gewoon dat ik gelijk had. En wat blijkt 3 x daarna weer een keer in de week en al die klachten verdwijnen. Bouw ik af komen ze weer terug, ook als ik te lang wacht met prikken.

Nul gluten vind ik nog maar erg moeilijk. Maak alle dingen die nu niet meer mogen nog maar even op en dan geen dingen bijkopen die niet meer mogen. Ga denk ik nog een keer langs bij mijn diŽtiste, zij was erg aardig en aangesloten bij de NCV (ze heeft specialisatie Coeliakie en heeft het zelf ook). Zal haar zo gelijk maar even emailen. Mijn ijzer blijft ook erg laag. Eigenlijk al mijn vitaminen zijn net op het randje. EN dan net 0,1 ofzo hoger. Maar alles bijslikken zou volgens de ha meer kwaad dan goed doen en dat geloof ik eigenlijk wel. Lactose mijd ik al, maar niet super streng. Nu dus wel. Eet dadelijk mijn voorlopig laatste chocolaatje.

Om het positief te blijven bekijken: mijn plan was dit jaar minder suiker te eten en gezonder (minder snoepen etc). Nu heb ik weinig keus meer haha!

LauraV

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 743
 • Geslacht: Vrouw
Re:0% gluten dieet
« Reactie #7 Gepost op: januari 17, 2015, 20:22:16 »
Ik geloof dat suiker an sich nog best in een nulglutendieet past... Maar of het nu slim is om gewoon uit de suikerpot te gaan snoepen.....

Maar wat een gedoe, wie weet helpt dit wel. Het is het in ieder geval waard om het (tijdelijk) te doen. Wie weet knap je er echt van op. Zou in ieder geval heel fijn zijn. Waarschijnlijk krijg je dan ook vanzelf meer energie enzo.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8906
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:0% gluten dieet
« Reactie #8 Gepost op: januari 17, 2015, 22:27:49 »
Je hebt waarschijnlijk een heel goede dietiste. Die kan je vast goed verder op weg helpen. Als je klachten houdt, kun je 3 maanden een nulglutendieet volgen, om daarna weer 'gewoon' glutenvrij te gaan eten (staat bv. in het boek Gluten Freedom van Fasano, als stap in de behandeling van coeliakie). Maar daar zit nog een stap voor. Dat je eerst alles doorneemt met je dietiste waar mogelijk gluten in zit, van je medicijnen tot je lippenstift en alles wat je eet en drinkt. Misschien zit ergens nog verborgen gluten in.

Daarnaast heb je verschillende gradaties in glutenvrij eten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om eerst glutenvrij en tarwezetmeelvrij te gaan eten. Als dat voldoende helpt, is nulgluten helemaal niet nodig (tenzij je dat al doet, natuurlijk).

En misschien ben je iets te optimistisch wat betreft de tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Daar gaat bij kinderen al een jaar overheen, bij volwassenen duurt het vaak nog langer. Maar je hebt ook uitzonderingen, mensen die zich snel beter voelen, en mensen die blijven aanmodderen. En er kunnen ook andere zaken spelen, zoals je zelf al aangeeft, je schildklier, je vitaminewaardes etc. Er zijn juist nieuwe onderzoeken die aangeven dat de meeste net gediagnosticeerde coeliakiepatiŽnten tekorten hebben aan vitamines en dan zouden vitaminepillen in de eerste tijd na de diagnose geschikt kunnen zijn (er zijn nog geen standaard richtlijnen, maar bespreek het eens met je dietiste; ik schreef er eerder over voor het Glutenvrij Magazine nav een studie van Nicolette Wierdsma zij werkt als dietiste bij het VUmc). Je dietiste kan je ook adviseren over ijzerrijke producten of voeding waar nutrienten in zitten die je nodig hebt.

Je kunt meer en minder streng zijn met de hoeveelheid gluten die je binnenkrijgt, ik noem hieronder de gradaties:

- glutenvrij
- zonder 'glutenvrij tarwezetmeel' (zelfs al is het glutenvrij; een deel van de coeliakiepatiťnten kan hier niet tegen)
- zonder het woordje 'tarwe' op het etiket (zelfs al staat er een glutenvrij logo op)
- zonder maltodextrine die afkomstig is van tarwe (in maltodextrine zit meer gluten dan in andere tarwederivaten zie http://www.livaad.nl/Plaadje39.htm)
- zonder dextrose, glucosestroop en andere tarwederivaten (gebruik de zoekfunctie dan vind je een lijst met tarwederivaten, zoals karamel in bruine suiker, gistextract in bouillon, maltitol in suikervrije drop, mannitol of sorbitol in zelfzorgmiddelen en medicijnen http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.0)
- zonder tarwederivaten die vooraan staan bij de ingrediŽnten (staat het verder naar achteren dan zit er minder in)
- zonder bewerkte producten (geen soep uit een zakje, maar zelf getrokken bouillon, geen slasaus maar zelfgemaakte mayonaise of vinaigrette; koop alleen producten die uit 1 ingredient bestaan)
- zonder glutenvrije dieetproducten (zoals brood, koek en pasta, die bevatten gluten tussen 0 en 20 ppm; je kunt ook zoeken naar dieetproducten onder 5 ppm gluten)
- zonder melk(producten), vlees en eieren van dieren die tarwe eten in hun voer (koe, varken, vis, kip, etc.)

En de hamvraag: hoe weet je hoe streng je moet zijn? Dat kan niemand je vertellen, het is een kwestie van zelf uitvinden. Ga er maar vanuit dat de grootste groep patienten alleen glutenvrij eet, en dat bij alle volgende stappen het aantal coeliakiepatienten kleiner wordt. Het hele lijstje volgen is ultrastreng en dat doe je echt alleen als het niet anders kan.  

Is het normaal om klachten te houden? Veel mensen merken binnen een paar weken verbetering na de start van glutenvrij eten. Als dat niet zo is, gaat er nog iets mis. Dat kan de hoeveelheid gluten zijn. Dat is ook de reden dat artsen zeggen dat mensen die niet opknappen na een half jaar tot een jaar, zouden kunnen proberen om glutenvrij tarwezetmeel te laten staan (CBO richtlijn CD en DH) en te kijken of het dan beter gaat. Het kan ook zijn dat de darmen meer tijd nodig hebben om te herstellen. Of dat er nog iets anders speelt, zoals een andere auto-immuunziekte.

Er wordt nu veel geschreven over pillen en therapieen om het leven van mensen met coeliakie te verbeteren. Hier komt in naar voren dat 35 tot 50% van de coeliakiepatienten klachten houdt. Dat kan gebeuren na uit eten gaan of andere sociale gelegenheden, dus sporadisch, maar ook vrij frequent. Het is dus niet zo simpel als men in het verleden dacht, je gaat glutenvrij eten en binnen een mum van tijd ben je weer beter. Dat ligt genuanceerder, het verschilt van persoon tot persoon hoe coeliakie zich verder ontwikkelt en of de klachten (helemaal of deels) verdwijnen en ook hoe gevoelig iemand is voor gluten (en zelfs dat kan weer veranderen in de loop van de tijd; ook de aard van de klachten kan veranderen).

Ik ben voor mijn zoontje in het verleden begonnen met alleen glutenvrij, daarna tarwezetmeelvrij, en sinds tarwe goedkoper is geworden dan mais (in 2011) en het opeens overal in zit (glucose-epidemie in de supermarkt) ben ik steeds strenger geworden (mijn zoontje at de hele basisschool glutenvrije snoepjes, maar werd in 2011 ziek van het ene na het andere snoepje, wat bleek, de fabrikanten waren allemaal overgestapt van maisderivaten op tarwederivaten (glucosestroop, maltodextrine en dextrose), het zit ook in ijs, toetjes, vleeswaren etc. etc.

Binnen een nulglutendieet eet je de eerste periode ook geen melkproducten, na verloop van tijd is dat het eerste wat je weer invoert om te kijken of het lukt.

En wat dan wel?
- groente (geen champignons als je gaat voor 0 gluten)
- vers fruit (niet uit blik, wel smoothies, of gebakken appel, banaan)
- aardappels (je kunt zelf ovenfriet maken, ovenaardappels, ovenchips)
- rijst
- Thaise rijstnoedels van Terrasana
- zout, peper(bollen) en verse kruiden
- olijfolie
- vruchtenazijn, wijnazijn, vers citroensap
- naturel vlees (Pure Graze rundvlees en lamsvlees als je gaat voor 0 gluten)
- naturel vis (rechtstreeks van de visafslag of van een goede visboer)
- noten (walnoten of pelpinda's die je zelf pelt; cashewnoten en amandelen van het Turkse merk Meray zijn niet besmet zoals noten uit ons land)
- rijstmeel en kleefrijstmeel van X.O (dat kun je in alle baksels gebruiken) dit is het enige meel dat ik ken met 0 ppm gluten, ik heb ook rijst van X.O (van de toko)
- zuiveringszout
- eieren liefst van kippen die buiten lopen en gras eten, of maiseieren (maar die kippen eten nog voor de helft tarwe; ik heb zelf glutenvrije kippen)
- melk van koeien die gras eten en weinig/ geen tarwe (daar kun je yoghurt van maken, vla, rijstepap, pannenkoeken ed; mijn melk komt van graaskoeien van ecoboerderijdehaan uit Ingen)
- thee zelf gemaakt van muntblaadjes (plantje AH)/ gember/ sinaasappel oid, vers geperst sinaasappelsap, troebel appelsap zonder toevoegingen, water
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:0% gluten dieet
« Reactie #9 Gepost op: januari 18, 2015, 00:13:05 »
Tine dank je wel voor je uitgebreide reactie!

Ik eet al lactose vrij en we zijn vrij direct alles met tarwe gaan vermijden. Ook glutenvrij tarwezetmeel. Mijn klachten zijn eigenlijk alleen maar slechter geworden sinds het dieet :(

Ik eet al lactose vrij, deed tot nu toe alleen niet lastig met als het in kleine hoeveelheden in producten verwerkt was. Nu dus helemaal geschrapt.

Vitamines ed zijn eigenlijk allemaal normaal. Zouden volgens de ha geen klachten mogen veroorzaken. Had erst flink b12 en d tekort en daar neem ik nu nog wel supplementen voor anders is er echt geen beginnen meer aan que energie. Als ik stop met de b12 krijg ik ook eigenlijk meteen weer klachten terug, dus die heb ik duidelijk nog wel nodig.
Schildklierwaarden waren twijfelachtig, maar geen reden tot paniek. Volens ha grote kans dat ze snel weer normaliseren, alhoewel ik aan alle mogelijke risicofactoren voldoe en zelf verwacht redelijk snel daarvoor ook onder behandeling te komen. Mijn astma is inmiddels onder controle en heb ik vrijwel geen last meer van.

Direct na de diagnose al mijn spullen doorgelicht op gluten, niets gevonden. Medicijnen worden ook zowel door arts als apotheek grondig gecontroleerd.
Dieet zijn ook geen fouten in want buik is wel rustig. Terwijl ik weet dat als ik gluten binnenkrijg ik of direct reageer of buik een paar dagen wat opspeelt. Afgelopen weken opeens elke avond buikpijn, maar alles 100 x gecheckt geen gluten gehad. Ben dan ook gescreend op crohn, maar is niets uitgekomen.
De meeste mensen die nog klachten hebben lijken dit niet net als mij nog constant te hebben of erger dan voor t dieet.

De volgende stap leek mij maltodextrine en tarwederivaten te schrappen. Maar ja erg lastig. Ze hoeven er niet op te zetten waar het van afkomstig is toch?

Oh ja: antistoffen waren al wel heel mooi laag: 15 ipv onmeetbaar hoog!

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:0% gluten dieet
« Reactie #10 Gepost op: januari 18, 2015, 00:14:14 »
Ik geloof dat suiker an sich nog best in een nulglutendieet past... Maar of het nu slim is om gewoon uit de suikerpot te gaan snoepen.....

Maar wat een gedoe, wie weet helpt dit wel. Het is het in ieder geval waard om het (tijdelijk) te doen. Wie weet knap je er echt van op. Zou in ieder geval heel fijn zijn. Waarschijnlijk krijg je dan ook vanzelf meer energie enzo.

Ja zou zeker heel fijn zijn! Dan is het wat mij betreft ook allemaal de moeite waard, alleen wel weer even wennen.
Haha ik ga maar geen suiker graaien, gewoon zelf gezonde snacks bakken ;)

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8906
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:0% gluten dieet
« Reactie #11 Gepost op: januari 18, 2015, 11:27:52 »
Afgelopen weken opeens elke avond buikpijn, maar alles 100 x gecheckt geen gluten gehad.

Een gemiddelde coeliakiepatient krijgt de hele dag door kleine sporen van gluten binnen. Dat is normaal gesproken niet zo erg, omdat je nog wel onder de veilige limiet van 10 mg per dag blijft. Maar sommige mensen zijn gevoeliger (vooral aan het begin van het dieet) en voor hen kan zelfs die kleine hoeveelheid te veel zijn. Mijn ervaring is dat sporen van gluten in 90% van de producten uit de supermarkt zit. Niet iets om van in paniek te raken. Maar wel iets om rekening mee te houden. Een etiket werkt niet in de zin van 'what you see is what you get'. Zo zit er bijvoorbeeld altijd een beetje gluten in hagelslag, pindakaas, vleeswaren en chips, al kun je dat niet zien aan de ingredientendeclaratie. Dat komt omdat het uit een fabriek komt waar tarwe wordt gebruikt, omdat er hulpstoffen zijn afkomstig van tarwe die niet op het etiket hoeven staan (zoals bij sommige soorten thee en bij chips), en omdat er tarwederivaten worden gebruikt waarvan de herkomst niet gespecificeerd hoeft te worden. Zolang de hoeveelheid gluten niet op het etiket vermeld wordt, (net zoals de hoeveelheid koolhydraten waar diabetici iets aan hebben) weet je nooit precies waar je aan toe bent. Zelfs in glutenvrij brood en meel zit altijd een beetje gluten, de term 'glutenvrij' is dan ook misleidend (sommigen pleiten ervoor om alleen producten waar je geen gluten in kunt aantonen glutenvrij te noemen en producten tussen 5 en 20 ppm glutenarm). En als je klachten hebt, is het lastig om te herleiden of deze ontstaan door te veel gluten, of door iets heel anders, zoals te veel of te weinig vezels, iets wat je niet goed verdraagt zoals haver of teff of zaadjes of pitjes, door te veel suiker of vet in het eten, of te veel lactose (of fructose), in combinatie met gevoelige darmen die nog moeten herstellen. En naast wat je eet kan buikpijn ook ontstaan door tal van andere factoren...

Bij mijn zoon en mij gaat er iets mis als we allebei opeens ziek zijn, met totaal verschillende klachten. Maar hoe de ontlasting eruit ziet in de wc is voor ons wel een handige objectieve graadmeter (de hoeveelheid die blijft drijven is een indicatie voor de hoeveelheid gluten die we binnenkrijgen). Ga er maar vanuit dat je meer keer per dag wat gluten binnenkrijgt, maar dat pas vanaf een bepaalde hoeveelheid je buik gaat protesteren, of je andere klachten krijgt.

Op dit moment zijn je antistoffen goed aan het dalen. Uiteindelijk zullen ze (als het goed is) negatief worden. En dan hoop ik dat je je tegen die tijd een stuk beter voelt!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Annikka

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 3217
Re:0% gluten dieet
« Reactie #12 Gepost op: januari 18, 2015, 11:56:37 »
Ik heb de indruk dat ik minder gevoelig was toen ik net met het dieet begon. Alhoewel ik ook niet genoeg opknapte had ik toen niet de heftige glutenreacties die ik nu heb.
Bij mij is spierpijn de eerste graadmeter. Verder probeer ik ook zo dicht mogelijk bij nul gluten te komen. Hoewel Tine daar dan nog weer strenger in moet zijn dan ik. Maar glutenvrij brood en rijstwafels kunnen hier niet of zelden gegeten worden.
Geen officiŽle diagnose voor coeliakie. Ik eet glutenvrij sinds februari 2010. Ik verdraag ook geen soja, suiker, dierlijke melkproducten en veel E nummers. Ik heb naast glutenproblemen, chronische vermoeidheid en astma. Bij periodes heb ik last van reuma en fybromyalgie.

kokosnootje

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 202
 • Geslacht: Vrouw
Re:0% gluten dieet
« Reactie #13 Gepost op: januari 18, 2015, 12:06:10 »
Bij mij is spierpijn de eerste graadmeter.
Ik had afgelopen kerst voor het eerst iets met glutenvrij tarwezetmeel gegeten en de dag erna ook spierpijn. Je zei toen al tegen me dat je dat verdacht vond. Glutenvrij brood zonder tarwezetmeel daar kan ik wel weer tegen. Best lastig, je lichaam geeft pijnsignalen, maar vertelt je er niet bij waar het van komt. 
20 jaar klachten (gehad), bloedtest negatief, geen biopt laten doen, geen diagnose. Glutenvrij sinds oktober 2014. Voor het dieet kreeg ik last van een heleboel dingen, maar inmiddels kan ik o.a rundvlees, noten en jonge kaas weer beter verdragen. Niet meer zo moe en zit beter in mijn vel.

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:0% gluten dieet
« Reactie #14 Gepost op: januari 18, 2015, 18:36:00 »
Op veel gv brood merk ik inderdaad dat ik niet zo goed reageer. Alleen de zelfgebakken varianten van mijn vader gaan eigenlijk altijd goed. Ik probeer dus brood sowieso al zoveel mogelijk te mijden (behalve het lekker verse zelfgebakken), vond het eigenlijk toch nooit echt lekker dus veel valt er ook nit te missen haha.

Ik denk inderdaad dat ik gewoon ook niet goed kan tegen kleine sporen. Afgelopen weken dus al meer op gaan letten op de ingrediŽnten: veel met mogelijke derivaten is meestal last. Ik hoop dat een paar maanden 0 gluten gaat helpen en dan kan ik evt weer proberen of ik weer wat minder streng kan.

Ik denk dat het bij mij lastig is omdat er dus ook andere dingen aan de hand (kunnen) zijn. Het is heel lastig te achterhalen waar het nu fout gaat.

Qua ontlasting is het eigenlijk altijd fout geweest, ook sinds het dieet. Ik ga meestal om de 4-5 dagen en dan vaak diarree. Terwijl als ik eerder probeer te gaan dan is t keihard. Altijd drijvend. Zeker dus wel een teken dat het nog niet goed gaat.