Auteur Topic: Vijf dagen glutenvrij  (gelezen 2437 keer)

Rian1991

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 1
Vijf dagen glutenvrij
« Gepost op: januari 06, 2015, 21:03:38 »
Hoi allemaal! Ik ben Rianne, 23 jaar oud en weet sinds twee maanden dat ik allergisch ben voor gluten.
De afspraak met de diŽtiste staat voor volgende week, maar toch vraag ik mij af of iemand hier een antwoord op mijn vraag heeft.

Ik eet nu vijf dagen glutenvrij en op internet lees ik veel verhalen over mensen die vrij vlot na de start van hun dieet behoefte hebben aan (heel) veel eten. Normaal at ik de hele dag door, maar ik heb de afgelopen dagen totaal geen behoefte meer aan eten. Ik voel me alleen maar slap, hoofdpijn, kom moeilijk in slaap en ik ben duizelig. Herkend iemand zich hierin? En wat kan je hieraan doen, of gaat dit vanzelf over en zijn het een soort ontwenningsverschijnselen?  :roll: Alvast bedankt!

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8906
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Vijf dagen glutenvrij
« Reactie #1 Gepost op: januari 07, 2015, 09:31:58 »
Hoi, Rianne, welkom hier.

Heb je coeliakie? Of eet je om een andere reden glutenvrij?

Voor coeliakie geldt het volgende: mensen die te zwaar zijn, vallen meestal af door een gezonder eetpatroon (meer groente en fruit, minder bewerkt eten uit zakje en pakje) en omdat ze minder honger hebben, en mensen die te licht zijn komen meestal weer aan doordat hun darmen het eten weer beter op kunnen nemen.

Daarnaast, als je tarwe laat schieten, moet je op zoek naar een vervanging. Dat het glutenvrij is, zegt niet zoveel. Veel glutenvrije soorten brood zijn nogal 'leeg' qua voedingswaarde (mais, rijst, aardappels, tapioca), dus het is zaak te zoeken naar producten met voldoende vezels (zoals haver, boekweit, teff, zaadjes en pitjes etc.). Dus wat je eet maakt veel uit.

Ook gaat je lichaam zich herstellen, en moeten je darmen wennen aan ander eten. Dat kan in het begin lastig zijn, je darmen zijn nou eenmaal ontregeld, dus die zijn niet zo blij met eten, veel dingen kunnen nog verkeerd vallen, vooral melk (als je darmvlokken kapot zijn kun je dat niet goed opnemen in het begin), maar ook vet eten of fruit of veel vezels.

Heb je ook tekorten aan voedingsstoffen? Ijzer, calcium, B12 etc? Dat beinvloedt natuurlijk ook sterk hoe je je voelt.

Als je coeliakie hebt en overstapt op glutenvrij, moet je lichaam omschakelen van 'vechten tegen eten' naar 'eten accepteren', en herstellen, dat kan wel even duren, al zul je binnen een paar weken moeten merken dat het beter gaat. Dat omschakelen gaat niet zonder slag of stoot, het heeft nou eenmaal tijd nodig. Je darmen moeten eerst tot rust komen, en daarna moeten de darmvlokken weer gaan aangroeien en voedingsstoffen opnemen. Als je coeliakie hebt, althans, daar ga ik maar even vanuit.

Als je coeliakie hebt, en dat niet weet, kun je inderdaad de hele dag door eten, maar voel je je niet verzadigd. De reden is dat je darmen een soort glijbaan zijn waar het voedsel doorheen sjeest zonder dat er iets mee gebeurt. Je hersenen blijven het signaal afgeven dat je iets moet eten, omdat je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, je darmen nemen het niet op. Dat verandert als je glutenvrij gaat eten.

Een dietiste die gespecialiseerd is in coeliakie kan je prima verder helpen (maar een dietiste die niet is aangesloten bij het dietistennetwerk van de NCV doorgaans minder, zie www.glutenvrij.nl of je dietiste lid is en de juiste kennis in huis heeft).  
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.