Auteur Topic: Hoe snel dalen de antistoffen  (gelezen 4325 keer)

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8817
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Hoe snel dalen de antistoffen
« Gepost op: januari 10, 2013, 22:02:48 »
Als je start met glutenvrij eten, wil je natuurlijk graag weten of je het goed doet. Je kunt dan natuurlijk bij jezelf te rade gaan: verdwijnen mijn klachten? Maar het is ook geruststellend als je weet dat de antistoffen tegen gluten in je lichaam verdwijnen, wat een teken is dat je darmvlokken weer aangroeien. Een bezoek aan de specialist brengt hierover duidelijkheid. Drie maanden na de diagnose laat de specialist meestal opnieuw een bloedonderzoek doen om te kijken of je minder antistoffen hebt. In de meeste gevallen heeft de specialist goed nieuws, want uit de praktijk blijkt dat de waardes van de antistoffen in snel tempo omlaag gaan, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Dit betekent dat het dieet zijn werk doet en dat je lichaam weer gezonder wordt.

Uit recent onderzoek onder kinderen blijkt dat de gemiddelde waarde van de antistoffen drie maanden na de diagnose al met 74% is gedaald. Na twee jaar dieet zijn de antistoffen bij 80% van de kinderen verdwenen. Dit komt overeen met ander onderzoek, waaruit blijkt dat de darmen van kinderen twee jaar de tijd nodig hebben om te herstellen. Helaas zegt de hoogte van de antistoffen niet alles, want je kunt er geen kleine dieetfoutjes mee opsporen. Het kan zelfs zo zijn dat de antistoffen normaal zijn, terwijl de darmen toch beschadigd zijn.

Nederlandse onderzoekers bekeken de antistoffen in het bloed van 129 kinderen bij wie tussen 2001 en 2009 coeliakie werd vastgesteld door ziekenhuizen in Leiden en Delft. Bij 7 van de 129 kinderen (5,4%) werden geen antistoffen tegen gluten aangetroffen, toch waren hun darmen flink beschadigd (Marsh 3). Bij sommige kinderen duurde het langer voordat hun antistoffen verdwenen. Na twee jaar dieet hadden 15 van de 129 kinderen (11,6%) nog positieve antistoffen (tTG of EMA). Bij 13 van hen waren de antistoffen na vijf jaar normaal. De twee kinderen bij wie ook na vijf jaar de antistoffen verhoogd bleven, aten nog producten met gluten.
Kinderen met verhoogde antistoffen hoeven trouwens geen klachten te hebben. Van de 15 kinderen met verhoogde antistoffen hadden slechts 3 klachten, uiteenlopend van verstopping, buikpijn en hoofdpijn tot achterblijvende groei. Overigens ligt het iets anders bij kinderen en volwassenen met een IgA-deficiŽntie. Ongeveer 3% van de mensen met coeliakie maakt geen IgA-antistoffen tegen gluten. Bij deze groep worden daarom niet de IgA- maar de IgG-antistoffen gemeten. Deze antistoffen zijn na 2 of 3 jaar dieet nog steeds verhoogd.

Bron: Pediatrics 2011/ Glutenvrij Magazine

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

*Gadget*

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 45
 • Geslacht: Vrouw
Re:Hoe snel dalen de antistoffen
« Reactie #1 Gepost op: februari 18, 2013, 15:20:45 »
Het blijft jammer hoe artsen met coeliakie om gaan.Vorige week ben ik met mijn dochter bij de kinderarts geweest en die beschuldigde mijn dochter van smokkelen.Ze is nu iets meer dan een half jaar met gv bezig.Een half jaar geleden waren haar antistoffen boven de 80 nu waren ze al gedaald tot 15.Omdat mijn dochter ziek wordt wanneer ze smokkelen zou weet ik dat dit dus niet het geval is.ik heb haar dus vriendelijk doch dringend verzocht ons door te sturen naar een andere arts. Dat is inmiddels gebeurt.Nu maar afwachten of de begeleiding beter is.In een half jaar van > 80 naar 15 is toch in mijn ogen een mooi resultaat?
Sinds juni 2012 Glutenvrij/tarwezetmeelvrij en lactosevrij, dochter sinds augustus 2012 Glutenvrij.

Lirio

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 14856
 • Geslacht: Vrouw
Re:Hoe snel dalen de antistoffen
« Reactie #2 Gepost op: februari 18, 2013, 15:26:24 »
Dat is een prachtig resultaat! Ik begrijp echt niks van die onwetendheid bij artsen.
Ik kwam van onmeetbaar hoog en kreeg grote complimenten voor mijn dieettrouw toen dat na een jaar op 250 stond. In 2,5 jaar tijd heb ik het naar 0 gekregen en dat was een grote prestatie volgens mijn arts. Want als je buitenshuis eet gaat het altijd mis, is zijn instelling. Kortom, je doet je best wanneer je maar kunt en als je het niet kunt gaat het dus wel eens fout. Dat hoort erbij.
En natuurlijk heb je mensen met coeliakie die wel smokkelen, als je vind dat je je dat kunt permitteren en de gevolgen voor lief neemt, moet je dat ook helemaal zelf weten.
19 juni 2007 Diagnose Coeliakie. Onmeetbaar hoge antistoffen in bloed. Marsh 3b/c.
2013: diagnose prikkelbare darm
"Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get"