Auteur Topic: Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"  (gelezen 6609 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8764
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Gepost op: december 03, 2012, 09:36:32 »
Tot nu toe kon je de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten" wel zo'n beetje negeren. Daar is ook een TV-uitzending van (staat ergens bij www.allergenenconsultancy.nl), waarbij gekeken wordt of salades echt wel ei en pinda bevatten, omdat het etiket daarvoor waarschuwt. In de fabriek werd helemaal geen ei of pinda aangetroffen... dus die vermelding was een wassen neus. Geen wonder dat mensen die mededeling links laten liggen. Want er is vaak geen serieus risico.

Maar dat gaat veranderen. Veel bedrijven gaan de komende twee jaar overstappen op het allergenenmanagementsysteem VITAL 2.0. Dit mede door TNO ontwikkelde systeem is gebaseerd op informatie over allergene patienten in ziekenhuizen. Als er in de toekomst op het etiket staat "kan sporen bevatten van..." is dat niet langer een wassen neus. Dan is de kans dat er sporen in het product aanwezig zijn, reeel aanwezig. Nu zou je verwachten dat deze etikettering ook gebaseerd is op hoeveel mensen met coeliakie er ziek van worden. Dat is niet zo. Als er op het etiket de tekst staat "kan sporen van tarwe bevatten" dan staat die tekst daar omdat mensen met een IgE gemedieerde tarwe-allergie er ziek van worden. Ook zegt de vermelding niets over de hoeveelheid gluten of tarwe in het product. Bijv. als het gaat om hagelslag, kan deze vermelding vanaf 6 ppm op het etiket komen. Je weet dan op basis van het etiket dat er een beetje gluten in zit (hoogstwaarschijnlijk), maar je weet niet of het 6, 10 of 20 ppm is.

Het allergenenmanagementsysteem werkt als volgt: eerst wordt gekeken naar de kans dat iemand een product eet, aan de hand van een onderzoek naar voedselconsumptie verdeeld naar mannen en vrouwen, en volwassenen en kinderen. Dus dan weet je hoe groot de kans is dat iemand een boterham met hagelslag eet bijv. Daarna wordt gekeken naar welke hoeveelheid van dit allergeen (laten we zeggen tarwe of melk) mensen met een allergie ziek maakt: een dosis waarbij iemand klachten rapporteert (subjectief), en een dosis waarbij artsen klachten waarnemen of kunnen meten (objectief). Er wordt onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen (die bij kleinere hoeveelheden ziek worden). Ook wordt gekeken naar de ernst van de reactie. Als er pinda's in zitten, staat dit eerder op het etiket omdat de aanwezigheid hiervan dodelijke gevolgen kan hebben. Vervolgens worden verschillende merken hagelslag naast elkaar gezet en het gehalte aan tarwe of melk wordt vergeleken. Wat er daarna uitrolt is welk percentage allergische mensen een allergische reactie krijgt na het eten van hagelslag. Daarna bepaalt de fabrikant of er een vermelding "kan sporen bevatten van melk/ tarwe" op het etiket komt. Dit is dus gebaseerd op een reeel ingeschat risico. Niet zomaar een vermelding uit voorzorg of (overdreven) voorzichtigheid van fabrikanten.

http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=persbericht&laag1=37&item_id=201209260041
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26288
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re:Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Reactie #1 Gepost op: december 03, 2012, 10:16:26 »
T. eet sowieso nooit iets waar opstaat dat er kans is op sporen van tarwe of gluten.
En dat is maar goed ook geloof ik als ik dit zo lees want het wordt er niet gemakkelijker op.  :roll:
Want dit verhaal gaat alleen maar gelden voor producten die in Nederland gemaakt worden lijkt me.
En als je dan dus bv. chocolade van Aldi koopt waar opstaat dat er sporen in kunnen zitten dan betekent dat dus iets heel anders dan bv. diezelfde waarschuwing op een reep van Verkade.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8764
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Reactie #2 Gepost op: december 03, 2012, 10:44:19 »
Nee, zie de link, het wordt in heel Europa ingevoerd en in Australie en Nieuw-Zeeland wordt hier al een paar jaar mee gewerkt. ;)
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

orionne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2152
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Reactie #3 Gepost op: december 03, 2012, 10:49:53 »
als ik het zo lees, lijkt het mij wel handig hoor..
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

Miss Glutenvrij

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 23
  • Geslacht: Vrouw
    • Miss Glutenvrij
Re:Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Reactie #4 Gepost op: december 03, 2012, 12:14:26 »
Hopelijk komen we zo van die wassen neus vermelding af! Ik negeer het nu ook, maar nu ik weet dat het binnenkort alleen er wordt op vermeld als er echt risico is, dan ga ik er zeker op letten.

Diuz

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 425
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Reactie #5 Gepost op: december 04, 2012, 09:19:33 »
goed dat je dit hier plaatst. Wij negeren ook kan sporen bevatten of wordt in een fabriek gemaakt waar ook....Maar als ik dat nu zo lees dat moeten we deze in de toekomst dus gaan vermijden.

Bren

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2021
  • Geslacht: Vrouw
    • basket white star
Re:Wat te doen met de vermelding "kan sporen van tarwe bevatten"
« Reactie #6 Gepost op: december 04, 2012, 12:01:15 »
Ik vermijd het meestal omdat Marek niets zegt als het fout gaat en we het dus niet weten. Ik neem het risico niet.
Eind september 2011 werd bij ons jongste zoontje naast zijn kippenei-allergie ook coeliakie vastgesteld. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn mama die zelf sinds 2007 weet dat ze glutenvrij moet eten.
Groetjes uit BelgiŽ