Auteur Topic: Toenemende veranderingen in de hersenen bij migraine  (gelezen 2023 keer)

ine

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1152
Toenemende veranderingen in de hersenen bij migraine
« Gepost op: november 14, 2012, 14:33:29 »
Omdat hier al wat aardig topics staan over migraine, plaats ik onderstaand artikel hierbij.
Anders svp een moderator artikel verplaatsen.
Artikel/ onderzoek/ bron: LUMC
Onderaan de link naar een volledig artikel in JAMA (Journal Amer. Medical Ass.)


Toenemende veranderingen in de hersenen bij migraine

Publicatiedatum: 13 november 2012 | PERSBERICHT


Migraine veroorzaakt een versterkte toename van veranderingen in de hersenen, met name bij vrouwen.
Dit blijkt uit een grote studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waarbij de hersenen van ruim tweehonderd patiŽnten met migraine en ruim tachtig controlepersonen zonder migraine na een tussenpauze van negen jaren opnieuw onderzocht werden met behulp van MRI-scans.
De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA) van woensdag 14 november.


In 2004 toonden onderzoekers van de afdelingen Radiologie en Neurologie van het LUMC met behulp van MRI-scans aan dat er bij mensen met migraine vaker veranderingen in de hersenen te vinden zijn dan bij mensen zonder migraine.
Onduidelijk was toen in hoeverre deze veranderingen ook toenemen in de loop van de tijd.
De LUMC-onderzoekers hebben na negen jaar het onderzoek bij dezelfde groep patiŽnten en controles herhaald en vonden dat de veranderingen in de hersenen inderdaad sterker toenemen bij personen met migraine.


Kleine infarcten
Bij 77 procent van de vrouwen met migraine liet de witte stof van de grote hersenen veranderingen zien, tegen 60 procent van de vrouwen zonder migraine.
In de hersenstam was dat bij 15 tegen 2 procent het geval.
Bij mannen werden geen verschillen gevonden voor deze veranderingen.
In 2004 was de opmerkelijkste bevinding dat bij 8 procent van de personen met migraine kleine infarcten in de kleine hersenen gevonden werden (zeven keer zoveel als bij personen zonder migraine).
Na negen jaar bleken nieuwe infarctjes in de kleine hersenen te zijn ontstaan bij 5 procent van de migrainepatiŽnten, maar bij geen van de personen zonder migraine.


Geen reden voor ongerustheid
Opvallend is dat de sterkere toename van de veranderingen ook gebeurde bij migrainepatiŽnten die in de afgelopen negen jaren geen of weinig migraine aanvallen hadden gehad.
Hierdoor lijkt het erop dat het effect op de hersenen voornamelijk veroozaakt wordt door het hebben van de ziekte migraine en niet zozeer door het herhaald krijgen van migraineaanvallen.
ďDe gevonden verschillen zijn klein en er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de hersenen minder goed functioneren.
Er is daarom geen reden voor ongerustheidĒ, benadrukken de onderzoekers.

Interessant is ook dat de resultaten niet werden beÔnvloed door de ernst van de migraine, het type migraine, het aantal migraineaanvallen of de manier waarop aanvallen behandeld werden.
ďHet anders gaan behandelen van migraine, om eventuele hersenschade te voorkomen, is daarom niet nodigĒ, aldus het onderzoeksteam.
Waardoor hersenschade bij migrainepatiŽnten dan wel kan worden verklaard, vergt nader onderzoek.


Symptomen
Migraine komt vaak voor: bij ten minste 10 procent van de volwassen bevolking.
Het is een ziekte met een scala aan symptomen.
Het meest kenmerkend is het optreden van soms ernstige hoofdpijn op onvoorspelbare momenten.
De pijn is vaak kloppend, meestal eenzijdig en neemt toe bij routinebewegingen als traplopen.
Aanvallen duren tussen de vier en 72 uur en gaan gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Migraine wordt in twee groepen ingedeeld: migraine zonder aura en migraine met aura.
De vorm met aura kenmerkt zich door neurologische symptomen tijdens een aanval:
visuele verstoringen, tintelingen of een verdoofd gevoel in handen of voeten of zelfs de verzwakking van een kant van het lichaam.


Het onderzoek is uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van de afdelingen Radiologie, Neurologie en Neuropsychologie van het LUMC, de afdelingen Radiologie van het Slingeland Ziekenhuis Doetinchem en het Academisch Ziekenhuis Maastricht, en het National Institute on Aging van de National Institutes of Health in de Verenigde Staten.
Het onderzoek werd gesubsidieerd door de Nederlandse Hartstichting en de Amerikaanse National Institutes of Health.Volledig artikel JAMA (Journal Amer. Medical Association)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1391911


Hieronder nog een andere link over het artikel: http://esciencenews.com/articles/2012/11/13/migraines.associated.with.higher.incidence.brain.lesions.among.women.effect.health.uncertain