Auteur Topic: Chinees-Vietnamese Loempia's  (gelezen 40244 keer)

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29662
  • Geslacht: Vrouw
Chinees-Vietnamese Loempia's
« Gepost op: september 23, 2003, 22:38:20 »
Cinees-Vietnamese Loempia's

Bij elke toko kan men voor een paar centen rijstvellen kopen, meestal een stuk of 30 in een pak. Wanneer je zo'n ronde rijstvel pakt, merkt je dat deze flinter dun is en heel makkelijk breekt. Ook zitten er vaak nog gaatjes in.
De loempia kan met allerlei ingredienten gevuld worden, zoals met gehakt of met mihoen. Maar om het op een echte loempia te lijken maak je een mix van taugé, witte of chinese kool, gebakken ei en stukjes ham, kip of garnalen. Roerbak de taugé en de gesneden kool met wat sambal en ketjap heel even zodat de groenten iets minder hard wordt en snij het een beetje kleiner. Voeg daartoe de in stukken gesneden ei en vlees en laat het even afkoelen.

Maak twee theedoeken drijfnat met water en leg daar tussenin twee harde rijstvellen. Na een paar minuten zijn de rijstvellen transparant geworden en kan men ze makkelijk vouwen. Leg de loempiavulling in het midden van één vel en vouw eerst de zijkanten om. Vouw daarna de voor en achterkant om zodat het op een echte loepia lijkt. Smeer nu de loempia in met een gedeelte van een geklopte ei. (Lekker met je vingertjes!!!) Leg nu de loempia voorzichtig in het midden van de tweede rijstvel (Til de loempia op met behulp van de theedoek, zodat deze niet scheurt) Vouw tenslotte de tweede loempiavel weer om de loempia heen en laat ze een paar uurtjes even drogen zodat het water eruit kan verdampen. Wanneer je ze in de vriezer wilt bewaren wikkel dan de loempia's in zilverfolie dat even met wat (rijstemeel) is bestrooid, zodat de folie niet aan de loempia blijft plakken. Het lijkt veel werk maar binnen een half uurtje heb je zo een tiental loempia's gemaakt en.........spotgoedkoop!

Voor ongeveer 10 loempia's heb je nodig: 2 ons taugé, 2 ons gesneden chinese kool, 3 gebakken eieren, 2 ons ham, 20 rijstvellen en 2 geklopte eieren.
Eet smakelijk.
Lies.
 :P
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

liesbeth

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1380
    • website "help ik krijg bezoek met coeliakie"
Re:Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #1 Gepost op: september 25, 2003, 10:48:30 »
Lijkt me lekker, wat me alleen even niet duidelijk is, moet je ze bakken of frituren?
Liesbeth
moeder van Dirk (1992) diagnose coeliakie juni 2003
Website: Help ik krijg bezoek met coeliakie

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29662
  • Geslacht: Vrouw
Re:Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #2 Gepost op: september 25, 2003, 20:51:07 »
Hoi Liesbeth
Ik doe ze altijd in de frituur.
Laat ze eerst even ontdooien in de magnetron(4min op ontdooien).
Dan ongeveer 4min in de frituur na 2min voorzichtig omdraaien.
Ze zijn erg lekker.
Lies.
 :P
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

Anke Lepelaar

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 16
  • Geslacht: Vrouw
  • Een top forum !
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #3 Gepost op: mei 20, 2005, 07:48:08 »
Ik heb gisteren deze loempia`s gemaakt... maar moeten ze niet eerst drogen voordat ik ze invries??

Gr Anke
GV sinds september 2004.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #4 Gepost op: mei 20, 2005, 10:25:30 »
...... en laat ze een paar uurtjes even drogen zodat het water eruit kan verdampen.

Ja dus.  :D
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Anke Lepelaar

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 16
  • Geslacht: Vrouw
  • Een top forum !
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #5 Gepost op: mei 20, 2005, 10:39:41 »
Bedankt ik had niet goed gelezen denk ik.
  :|
Gr Anke
GV sinds september 2004.

Sascia

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 975
  • Geslacht: Vrouw
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #6 Gepost op: mei 20, 2005, 12:55:41 »
Als je geen frituur hebt of ff snel wilt snacken, dan kun je ook wat zonnebloem arachideolie (als dat mag als je gv moet eten???) in een wok doen en de loempia daarin bakken/frituren.
Mijn lief heeft coeliakie sinds april 2005.

AnitaR

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1886
  • Geslacht: Vrouw
  • kijk eens op mijn web-site
    • www.anitaroeland.nl
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #7 Gepost op: mei 20, 2005, 12:58:18 »
je moet loempias eigelijk   niet in frituur vet mikken dat is helemaal niet lekker (jaren in Ind. keuken gewerkt  :wink:)
mais olie , zonnebloem olie en archide olie is prima
 :D
GROETJES ANITA
Moeder van Maurice ( 11 ) hij heeft Coeliakie  en is  nu 9  jaar op gv en tv dieet.
 
Zelf gv sinds 1 september 2007 , voor 1 jaar dan glutenbelasting en een biopt in 2009

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #8 Gepost op: mei 20, 2005, 13:17:21 »
Ik bak ze ook altijd olie.
Vind ik trouwens voor meer dingen veel lekkerder zoals bv. appelbeignets.
Bij frituurvet krijg je gauw zo'n laagje op je eten.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Mootje

  • Gold Member
  • Berichten: 3205
  • Geslacht: Vrouw
  • Maak je vandaag geen zorgen
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #9 Gepost op: mei 20, 2005, 14:09:01 »
Ga ik het zo de volgende keer doen. Ik vond het al zo jammer dat je dan direct het frituurvet moest verschonen :wink:
Groetjes, Monique
moeder van Nienke (4 jaar), geen coeliakie. Wel klachten in het verleden gehad.

Bloem

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 873
  • Geslacht: Vrouw
  • Pluk de dag
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #10 Gepost op: augustus 14, 2005, 13:13:58 »
Als ik ze bak in de wok, moet daar dan een hele laag olie in zodat ze ondergedompeld zijn? (frituren in wok?)

of kan ik gewoon bakken met beetje olie, om en om?

hoe lang bakken? ook 4 min?
Vanaf 29 juni 05 glutenvrij....

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #11 Gepost op: augustus 14, 2005, 13:23:34 »
Nou, ik doe er wel een flinke laag in zodat ze niet aan de bodem kunnen vastplakken maar ook weer niet de hele pan vol. Een paar centimeter olie.
Ik draai ze halverwege altijd om, het is een kwestie van een keer proberen en dan zie je vanzelf hoe je dat in jouw wok het beste kunt doen.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Bloem

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 873
  • Geslacht: Vrouw
  • Pluk de dag
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #12 Gepost op: augustus 14, 2005, 15:11:48 »
vulling is klaar....ga zo vouwen.....spannnend!
Vanaf 29 juni 05 glutenvrij....

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29662
  • Geslacht: Vrouw
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #13 Gepost op: augustus 14, 2005, 15:36:51 »
Spannend hoor laat je het even weten :?
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

Bloem

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 873
  • Geslacht: Vrouw
  • Pluk de dag
Re: Chinees-Vietnamese Loempia's
« Reactie #14 Gepost op: augustus 14, 2005, 16:13:57 »
vouwen ging heel goed, die vellen die ik heb scheuren helemaal niet.
Ik had ook met 1 vel kunnen doen denk ik....heb wel twee gedaan.

Mijn vellen zijn gevlochten, dus dat is steviger denk ik.
Ze zijn ook niet heel groot, doorsnede 22 cm....dat helpt denk ik ook.

Ze liggen nu te drogen.....worden helemaal plakkerig??
Vanaf 29 juni 05 glutenvrij....