Auteur Topic: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg  (gelezen 5145 keer)

petraw

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 4989
Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Gepost op: juli 28, 2011, 09:09:05 »
Uit het boek: Gezond koken, glutenvrij genieten, Trudel Marquardt rn Britta-Marei Lanzenberger

Basisrecept Zanddeeg
 
benodigdheden:
1 springvorm van 28 cm (12 stukken)
bakpapier
200 g wit glutenvrij meel (bv. Finax mjŲlmix)
60 g suiker
1 snufje zout
1 ei
90 g koude boter
meel om te bestuiven

Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Doe het meel in een kom, voeg de suiker, zout en het ei toe.
Verdeel de koude boter er in kleine stukjes overheen.
Kneed alle ingrediŽnten snel tot een deeg, voeg indien nodig nog meer meel toe.
Als het goed is, zou je dit nu kunnen uitrollen en in de bakvorm leggen.
Als het uitrollen onmogelijk lijkt te zijn, stop het deeg dan zoveel mogelijk in de bakvorm en druk het netjes aan met extra meel aan je vingers tegen het plakken.
Maak hierbij een rand van 2-3 cm hoog.
Zet de bakvorm met deeg 30 minuten in de koelkast.
Begin ondertussen met het bereiden van de taartvulling (zie onder).
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180 graden).
Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.

benodigdheden voor de vulling:
1 pakje glutenvrij vanillepuddingpoeder (voor 500 ml melk)
500 ml melk
500 g bramen
125 g boter op kamertemperatuur
3 el suiker
3 eieren op kamertemperatuur

Kook de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen.
Was de bramen  en dep ze droog.
Roer ondertussen de boter met de suiker schuimig.
Splits de eieren.
Roer de eierdooiers met ongeveer 2/3de van de afgekoelde pudding er doorheen (de boter en de pudding moeten ongever dezelfde temperatuur hebben). Zoek voor de rest van de pudding een liefhebber!
Sla de eiwitten stijf en schep deze erdoor.
Verdeel de bramen over de taartbodem en giet de puddingmassa over de bramen.
Bak de bramentaart nog 20-25 minuten, totdat het oppervlak goudbruin is.
Laat de taart 10 minuten in de bakvorm afkoelen en vervolgens op een rooster en serveer ze vers.

Je kunt in plaats van de bramen ook een ander ingrediŽnt gebruiken, zoals appel , rabarber of bessen.

Ennn... smullen maar!


Moony

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 86
  • Geslacht: Vrouw
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #1 Gepost op: juli 28, 2011, 09:39:22 »
ik vond alleen de bodem lekker.
ik heb het niet zo op bramen. :s

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8910
  • Geslacht: Vrouw
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #2 Gepost op: juli 28, 2011, 12:05:50 »
Haha, dan weet ik nu wat ik met mijn bramen kan doen behalve in jam of als toetje.
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

Moony

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 86
  • Geslacht: Vrouw
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #3 Gepost op: juli 28, 2011, 13:30:20 »
ja handig dat je nu ook een keer iets anders kan doen met bramen :duimop:

-aatje-

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2115
  • Geslacht: Vrouw
  • van zaadje tot bloem
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #4 Gepost op: augustus 03, 2011, 00:27:01 »
kan je voor de bodem ook gv lange vingers gebruiken,kan het dan nog in de oven? lijk mij handig,en mss ook heel lekker als bodem
coeliakie sinds 12 april 2007,marsh 3c
                                
ťťneiige tweelingzus van Ceetje,ook hier op het forum

petraw

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 4989
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #5 Gepost op: augustus 07, 2011, 20:44:09 »
Dat zal je dan uit moeten proberen, Aatje. De kans bestaat dan wel, dat de bodem wat kledderig wordt door al het vocht uit de pudding en bramen. Maar ja, zolang het lekker kledderig blijft.....
Zolang je niet het idee hebt dat de koningin op bezoek komt, zou ik het gewoon uitproberen als dat je lekkerder lijkt!

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8910
  • Geslacht: Vrouw
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #6 Gepost op: augustus 07, 2011, 20:52:16 »
Om het kledderig worden van de bodem tegen te gaan strooi je een zakje tartina eroverheen, die neemt dan het vocht op van de bovenlaag.
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

-aatje-

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2115
  • Geslacht: Vrouw
  • van zaadje tot bloem
Re: Bramentaart met roomglazuur met een bodem van zanddeeg
« Reactie #7 Gepost op: augustus 08, 2011, 19:29:50 »
Dames bedankt voor jullie tips  ;)  ,ik had toch maar het recept aangehouden,ik heb het lauw gegeten(net gebakken)en de volgende dag koud(niet lekker)en s'avonds in de oven opgewarmd(150graden)dan is tie het lekkerst,en lijkt dan op warme Apfelstrudel mmmmm  :duimop:
coeliakie sinds 12 april 2007,marsh 3c
                                
ťťneiige tweelingzus van Ceetje,ook hier op het forum