Auteur Topic: Hazelnotentaart met creme au beurre  (gelezen 4701 keer)

irmajo

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 34
  • Geslacht: Vrouw
  • Irene
Hazelnotentaart met creme au beurre
« Gepost op: december 28, 2009, 12:34:02 »
Voor de Kerst heb ik een heerlijke hazelnotentaart gebakken, afkomstig van de belgische site van dr Oetker.
Ik heb een paar kleine wijzigingen aangebracht.
Hij is wel vrij bewerkelijk, vooral het maken van de creme au beurre en het pellen en malen van de hazelnoten, maar hij is overheerlijk!


Hazelnotentaart met crème au beurre 

Baktijd en oventemperatuur:

Elektrische oven: 170°C (voorverwarmen)

Heteluchtoven: 150 °C (voorverwarmen)

Gasoven: stand 2 (voorverwarmen)

Baktijd: 50 – 60 minuten


Ingrediënten:
Voor het beslag:

5 eierdooiers

100 g suiker

1 zakje vanillesuiker

5 eiwitten

1 mespuntje zout

200 g gemalen hazelnoten = 400 g ongepelde hazelnoten

1/2 eetlepel bakpoeder



Voor de mokka-crème au beurre:
45 g suiker

2 zakjes vanillesuiker 

30 g maïzena

2 eierdooiers

125 ml melk

125 ml heel sterke koffie 

175 g boter (op kamertemperatuur)



Voor de garnering:
8 – 10 hele hazelnoten (evt)

40 g geschaafde, geroosterde amandelen

Bereiding:
De eierdooiers schuimig kloppen, geleidelijk twee derde van de suiker en de vanillesuiker toevoegen en kloppen tot een dikke schuimige massa ontstaat. De eiwitten met het zout stijf slaan en al kloppend de resterende suiker toevoegen. Het eiwit op het eierdooiermengsel scheppen. Bakpoeder en het hazelnoten door elkaar mengen, op het eiwit strooien en met het eiwit voorzichtig door het eierdooiermengsel scheppen. Het beslag in een met bakpapier beklede springvorm (24 cm diameter) overdoen en iets onder het midden van de voorverwarmde oven bakken.


Voor de mokka-crème au beurre de suiker met de vanillesuiker en de maïzena in een kom doen. De eierdooiers en ca. 5 eetlepels melk toevoegen en met een kleine garde goed door elkaar kloppen. De resterende melk -langzaam- aan de kook brengen. Een beetje hete melk door het eierdooiermengsel roeren en vervolgens het eierdooiermengsel al roerend aan de rest van de hete melk toevoegen -langzaam-. De pan van het vuur nemen zodra de vloeistof gebonden is. De koffie erdoor roeren en de crème in een kom overdoen. Een passend stuk plasticfolie bovenop de crème leggen om te voorkomen dat er zich een vel vormt, en de crème zo op kamertemperatuur laten afkoelen.


De boter met een mixer romig kloppen. De crème door een zeef wrijven (hoeft niet),
de romig geklopte boter toevoegen en met een mixer (op de middelste stand) door de crème roeren. De crème en de romig geklopte boter moeten op kamertemperatuur zijn. Als de crème te koud is, bestaat de kans dat ze terugloopt.

De afgekoelde taart twee keer horizontaal doorsnijden, twee taartplakken met twee derde van de crème bestrijken en de bovenste taartplak erop leggen. De zij en –bovenkant met de rest van de crème bestrijken. De geschaafde amandelen tegen de zijkant drukken en de bovenkant met de resterende crème garneren. De taart met hazelnoten versieren.


Let op:
crème au beurre heel langzaam bereiden

crème eerst aan de zijkanten smeren, dan door de amandelen rollen, daarna bovenkant bestrijken
Irene, dochter van moeder met DH (sinds 2006)

Lieske

  • Gast
Re:Hazelnotentaart met creme au beurre
« Reactie #1 Gepost op: december 28, 2009, 12:44:52 »
lijkt me erg lekker,hazelnoten kun je trouwens gemalen kopen in Duitsland  ;)