Auteur Topic: Coelakie en Histaminevrij dieet  (gelezen 26613 keer)

Anges

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
 • Geslacht: Vrouw
 • Als je loslaat heb je 2 handen vrij.
Coelakie en Histaminevrij dieet
« Gepost op: juni 14, 2009, 14:45:31 »
Er zijn maar weinig mensen bekent met het Histamine vrij dieet. Graag zou ik in contact komen met mensen die dit dieet volgen. Ik volg het dieet nu 6 maanden.
Ik volg zelfs een glutenvrij - melkvrij en histamine vrij dieet.
Dus als je denkt dat je het moeilijk hebt met coelakie, het kan altijd erger :P

Ik heb nu veel problemen met op gewichtblijven. Eetlust genoeg, maar vanochtend woog ik weer een halve kilo minder. In augustus ga ik trouwen, straks valt die trouwjurk van mijn billen!  :x

Citaat
Simpele uitleg:
Als je voeding eet komt er histamine vrij in je darmen. Bij sommige producten meer als andere bijvoorbeeld kruiden. Mijn darmen zijn bij een voedselvergiftiging beschadigd en daarom kunnen mijn darmen niet goed met histamine overweg. Als er te veel histamine in zijn darmen komen, krijg ik klachten. Als ik mijn darmen genoeg rust geef, kan de darmwand genezen en zal ik herstellen.


Medische uitleg:

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Histamnine is een biogeen amine. Histamine is een stof die van nature in de voeding voorkomt. Normaal gesproken regelt de darm dat er niet te biogene aminen in de bloedbaan komen. Ze worden niet door de darmwand opgenomen of afgebroken. Als deze bariťre niet goed functioneert, komen er teveel biogeen aminen in het bloed en dat geeft lichamelijke reacties.

Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloedvaten uit en word het weefsel dikker. Het lichaam zet op, dit geldt voor de huis, slijmvliezen maar ook voor de gewrichten. Vooral weefsel dat al is aangetast, reageert sterk. Om deze reacties zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat men de lichaamsfuncties zo goed mogelijk in balans houdt. Dit betekent dat u regelmatig moet leven. Hierbij moet u denken aan: Een goed dag- en nachtritme, een goede ademhaling, een goed voedingspatroon, het tijdig bestrijden van optredende ontstekingen die bijvoorbeeld ontstaan door vermindering van de weerstand of door het uit balans zijn. Als de bovengenoemde punten niet in evenwicht zijn, veroorzaken zij een lichte toename van histamine in het bloed. Dit geeft zwellingen in het weefsel tot gevolg. Je houdt dan meer vocht vast. Uit medisch onderzoek is aangetoond dat het wenselijk is te proberen je algemene conditie te verbeteren door uw voedselpatroon te veranderen. Je kunt dan bijvoorbeeld een histamine beperkend dieet volgen.

Nu is het niet zo dat elke histaminetoename in het lichaam meteen klachten geeft bij deze patiŽnten. Het histaminegehalte kan zonder problemen toenemen tot aan een bepaalde waarde: de tolerantiegrens of tolerantiedrempel. Wordt deze grens overschreden dan krijgt de patiŽnt klachten. De hoogte van deze grens is voor iedereen verschillend. Ook kan in perioden waarin men angstig is of stress ervaart, de grens flink verlaagd worden. Iedereen zal zelf moeten uitzoeken waar bij hem of haar de grens ligt.

Klachten
Allergische reacties komen vooral voor in het maag-darmkanaal, de luchtwegen en de huid. In het maagdarmkanaal kan het darmslijmvlies worden aangetast, waardoor diarree en malabsorptie ontstaan. Bij kinderen kan hierdoor de groei worden geremd. Andere reacties van het maagdarmkanaal zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en hardlijvigheid. Verschijnselen van de luchtwegen zijn: chronische verkoudheid, loopneus, niezen, astma, slikklachten, benauwdheid, bronchitis en oorontsteking.

Huidsymptomen zijn onder andere: roodheid en zwelling, eczeem, jeuk. Een minder vaak voorkomend, maar gevaarlijk verschijnsel is anafylactische shock. Verschijnselen waarvan niet duidelijk is of ze door allergie veroorzaakt worden, maar die ook vaak gezien worden bij allergie zijn: gewrichtsklachten, migraine en neurologische aandoeningen. De allergische reacties kunnen een uur tot enkele dagen duren en ze kunnen continu zijn, wanneer allergene voedingsmiddelen regelmatig worden gegeten.
Even stilstaan en ontspan...   is de oplossing voor veel van onze kwalen.

Irisje

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 14
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #1 Gepost op: juni 22, 2009, 23:49:32 »
Hallo Anges,

Bedoel je echt histamine vrij dieet. Ik volg biogene amine en histamine vrijmakers beperkt dieet en sinds een half jaartje glutenvrij. En het kan altijd erger..., vast wel maar ik ben gezond met dieet en dan is een dieet alleen weleens lastig, maar dat is erg afhankelijk van je omgeving en in Nederland is genoeg te koop. Soms moet je even zoeken maar het is er wel. Veel sterkte en ik blijf op gewicht door vier dikke boterhammen met boter of natufood margarine, zonnebloempasta, sesampasta en appelstroop als ontbijt te nemen en ook zoveel als lunch en vooral te zorgen nog iets extraīs in mijn tas te hebben. Er bestaat nog een topic over histamine.
GV sinds 2009. Biogene amine- en histaminevrijmakers beperkt sinds 2008. Veel klachten na 6 weken tarwe en glutenbelasting; biopt negatief. Diagnose regulier: PDS. (Opmerking: met 2 dieŽten geen klachten van PDS)

Anges

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
 • Geslacht: Vrouw
 • Als je loslaat heb je 2 handen vrij.
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #2 Gepost op: juni 28, 2009, 13:19:43 »
Ja, dat bedoel ik. Leuk om nog iemand te ontmoeten.

Heb inmiddels lekkere koekjes gevonden zonder vanille: Glutafin Digestive :)
Ik maak ook zelf ijs met soyamelk, die op het dieet afgestemd is.
Even stilstaan en ontspan...   is de oplossing voor veel van onze kwalen.

Ray

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 137
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #3 Gepost op: juli 02, 2009, 23:11:23 »
Jep, ik eet ook histamine-vrij.

Zie: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=12332.0

Heb overigens pas iets gevonden wat zeer goed werkt:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Trans-Ferulic-Acid-250-mg-30-Tablets/1423?at=0

Hiermee kan ik veel meer histamine eten zonder last te krijgen.

Probeer het ook eens zou ik zeggen , kost je maar een paar euro. :)

Snoezepoezie

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #4 Gepost op: juli 05, 2009, 17:40:02 »
Hallo Allemaal,

Ik ben al 20 jaar diabetespatient en sinds kort weet ik dat ik coeliakie heb. Nu hebben ze vorige week ook een histamine allegie ondekt en zal dus gluten en histamine vrij moeten gaan eten. Ik ben opzoek naat mensen die ook dit dieet volegn en zou graag met hun in contact willen komen.

Graag hoor ik van jullie als je bijna in het zelfde schuitje zit als ik.

Anges

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
 • Geslacht: Vrouw
 • Als je loslaat heb je 2 handen vrij.
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #5 Gepost op: juli 05, 2009, 20:23:18 »
Iemand vroeg hoe mijn dieet eruitziet en hoe ik er mee omga.
Voornamelijk betekend mijn dieet: geen stapel gedrag. Je mag best een keer een glaasje alchohol, maar eet dan bij voorkeur 3 dagen niks anders van je lijst. Bij sommige producten merk je het meteen. Persoonlijk merk ik het bij alchohol niet. Je kunt jezelf ieder weekend iets kleins gunnen, let op dat dit product niet meerdere foute dingen bevat, hou het bij 1 zondiging.

Ik zal even beschrijven hoe mijn dag eruitziet.

Ontbijt: Kiwigold of pruim, Cornflakes met Ricedream en lijnzaad
Tussendoor: Meloen of appel soms koekjes: Glutafin digestive.
Lunch: Komkommer of mais, glutenvrij brood van Conzensa zelf gebakken. Met Eden magarine, honing, appelstroop, bessen of frambozen jam.
Soms bak ik een pannekoekje van glutenvrijbakmeel, no-egg, Soyamelk en lijnzaad.
Tussendoor: weer fruit, en/of tortillia chip, rijstewafels.
Avondeten: Histamine vrij betekend heel puur eten. Je gaat dat ook wel waarderen. Je kan uiteten bij Mr. Wok, je kan dan zelf je eten selecteren en wokken zonder saus. Heerlijk! ;) Een grillrestaurant is ook goed te doen: Friet, biefstuk en een salade zonder dressing vragen. Dan komt het wel goed. Let op: Mayonaise mag niet...
Echt Nederlands eten is ook fijn: Aardappels/vlees/groenten
Toetje: Ik mag geen melk, soya zit vaak vanille in. Daarom heb ik een eigen ijsmachine. Hiermee maak ik in een handomdraai standaardijs van eidooier, soya, suiker en klopfix. Als ik het opschep is het zo al lekker, maar kan ook met bessensiroop, jam oid.

Voor chocolade bestaat de vervanging: Carobe. Verkrijgbaar bij de reformzaak. Let op: in de pasta en hagelslag zit vanille. Je hebt ook poeder, om in ijs te verwerken bijv.

Wat mijn dietiste heeft afgeraden:
Vlees
Varkensvlees, gerookt vlees, vleeswaren, verwerktvlees, kippenlever.
Vis: alles wat vers is, schaal en schelpdieren. (werk met de diepvries)
Kaas: Alles behalve, Huttenkase, Cottage Cheese, verse roomkaas ( St.Moret) Nederlandse smeerkaas naturel.
Ei: het wit van het ei
Groenten: Aubergines, Spinazie, tomaat, zuurkool.
Fruit: Aardbeien, ananas, banaan, citrusfruit en papaja.


Voor de hele lijst in PDF kan je mij je email adres pmen.
Even stilstaan en ontspan...   is de oplossing voor veel van onze kwalen.

margrieta

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 489
 • Geslacht: Vrouw
 • sinds sept 2009, gluten, melk en sojavrij.
  • http://harmamargrieta.wordpress.com/
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #6 Gepost op: september 01, 2009, 21:40:56 »
ikzelf heb in ieder geval ervaring met lactosevrij eten (jij schrijft melk, bedoel je daarmee dat je echt niet tegen melkeiwit kunt of alleen de lactose?). Lactose vrij doe ik nu bijna twee jaar en vind ik prima te doen. Vooral omdat het gemakkelijk alternatieven te vinden is in sojaproducten en natuurlijk ook de lactose vrije melk. Sinds half mei heb ik darmklachten en ben ik op zoek naar de oorzaak. In eerste instantie dacht ik ook aan de histamine vrijmakers en de biogene aminen. Vooral ook omdat andere allergien mij niet vreemd zijn. Ik slik dagelijks een antihistamine anders ben ik net een kat met niesziekte en ik moet goed opletten wat ik op mijn huid smeer. Na wat zoek en lees werk kwam ik zo op het spoor van invloed van voeding en de histamine vrijmakers. Ik heb een weken geen histaminevrijmaker gehad en de klachten bleven. Dat is het dus waarschijnlijk bij mij niet. Maar toch begin ik me wel af te vragen of de neusallergieklachten toch daarmee te maken kunnen hebben. Wat me wel opviel ja, bij het histaminevrije dieet, juist van de melk (room) producten de smaakmakers waren en tja als je die ook niet mag......Op dit moment doe ik niets met de histaminevrijmakers en biogene aminen, maar ingewikkeld is het zeker.  Toch heb ik het idee dat er soms wel een relatie bestaat tussen voeding en mijn allergie klachten en dan vooral verstopte neus en niezen.
Maar op dit moment staan mijn darmklachten voorop. Diarree is de belangrijkste klacht. Ik zelf vermoed coeliaki maar weet het nog niet zeker. Er is bloed geprikt en de 15e september krijg ik een gastro en/of endoscopie. Een paar dagen glutenvrij geeft steeds verbetering van klachten daarom vermoed ik coeliaki. Maar goed ik moet de onderzoeken nog ondergaan dus tot die braaf de gluten eten en klachten houden. Aan de andere kant zijn het misschien ook wel de laatste weten dat ik normaal kan eten. Als de uitslag positief is natuurlijk.
"As the sense of identity shifts from the imaginary person to your real being as presence awareness, the life of suffering dissolves like mist before the rising sun

Anges

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
 • Geslacht: Vrouw
 • Als je loslaat heb je 2 handen vrij.
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #7 Gepost op: september 03, 2009, 14:30:01 »
Ik doel op een intolerantie voor melkeiwit. Dit is dus niet echt aan te tonen  :/
Op soyamelk reageer ik ook niet super, dat gebruik ik alleen om te bakken.
Ik drink dagelijk Ricedream, dat bevalt me goed.

Het slikken van medicijnen is natuurlijk niet altijd goed. Ooit overwogen om andere medicatie te nemen tegen je katten? Mijn schoonzus heeft met succes een injectie behandeling gehad. Ze spuiten dan steeds kleine hoeveelheden antistoffen(??) in, dat bouwen ze op. Na 3 jaar ben je resistent voor katten :)

Ik ben vandaag naar mijn dietiste geweest en zij zal me een kookboek sturen  :jump:
Dat scheelt hopelijk, ik ben het eten beu aan het raken.

Ik ga nu ook een onderzoek doen voor Coeliakie. Alleen eet ik al 1Ĺ jaar glutenvrij. Dus zal ik eerst weer gluten moeten gaan eten...
Veel succes met het onderzoek! Ik wil graag de uitslag weten ;)
Even stilstaan en ontspan...   is de oplossing voor veel van onze kwalen.

Ray

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 137
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #8 Gepost op: september 09, 2009, 07:01:24 »
Iemand in dit topic wel eens zijn schildklier laten testen?

En wat waren dan de waarden van TSH, T4, T3?


Ik heb namelijk sinds vorige week de diagnose: langzaam werkende schildklier

en met minimum-dosis T4 en T3 hormonen zie ik al na enige dagen een grotere toleranatie voor al mijn overgevoeligheden (histamine, salicylaten etc).

In mijn opinie doordat door een beter werkende schildklier je meer maagzuur krijgt waardoor het eten dat in darm komt zuurder is waardoor de galblaas en de alvleesklier de juiste signalen krijgen om hun gal en alvleessap in de darm te laten stromen, waardoor het verwerken van het eten beter gaat.


Coeliakie en schildklierproblemen komen vaak samen voor, omdat de antistoffen die men in Coeliakie ziet ook de schildklier 'aanvallen'.

Zie dit onderzoek uit 2008:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19014325?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

Anges

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
 • Geslacht: Vrouw
 • Als je loslaat heb je 2 handen vrij.
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #9 Gepost op: september 09, 2009, 15:19:40 »
Ik moet mij uberhaupt nog testen op coeliakie. Maar mijn moeder heeft een ook een schildklier afwijking. En dat is erfelijk, dus de kans is groot. Het werd alleen niet erkent door de huisarts omdat het verschil te klein was. Ze zat met haar waardes tegen de minimale grens aan. Nu ze medicijnen slikt voelt ze zich stukken beter. Ze word nu behandeld door Dc. Tisscher in Oosterhout.
Even stilstaan en ontspan...   is de oplossing voor veel van onze kwalen.

Ray

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 137
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #10 Gepost op: september 09, 2009, 19:14:28 »
Dan zou ik zeker ook je schildklier laten testen Agnes.

En dan heb je hopelijk net zoveel baat van T3 + T4  als ik.

willies

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #11 Gepost op: november 09, 2009, 22:55:30 »
Hallo Mijn naam is Willie.
Ik ben bekend met GV en histamine intolerantie. Histamina intolerantie is zeker ingewikkelder dan GV. Het uitzoeken waar je wel/niet ziek van wordt is een ramp. Bij GV lees je de bijsluiter en je weet of er gluten in zitten. Bij H intol. kun je alleen met proberen erachter komen wat je kunt verdragen. Steeds opnieuw ziek [ bij mij migraine]. Ik ben nu zover dat ik bijna dagelijks hetzelfde eet. Dit is voor mij de enige manier om migraine vrij te blijven. mocht je vragen hebben of suggesties voor mij... laat het me weten.

Anges

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 56
 • Geslacht: Vrouw
 • Als je loslaat heb je 2 handen vrij.
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #12 Gepost op: november 09, 2009, 23:29:20 »
Hoi Willie,
Wat vervelend voor je, migraine is erg lastig.
Anti-histamine medicijnen of voedingssuplementen die op internet worden aangeraden werken niet voor je?
Veel sterkte!
Even stilstaan en ontspan...   is de oplossing voor veel van onze kwalen.

willies

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #13 Gepost op: november 10, 2009, 13:12:52 »
hallo Agnes.
Bedankt voor je reactie.
Ach met migraine leef ik al heel lang hoor. Jammer genoeg wilde nooit een dokter geloven dat ik het idee had dat het van voedsel kwam. [dat kende ze vroeger blijkbaar niet]  Dus rommel je maar verder totdat er een tijd is dat je lichaam niet verder wilt en er ondekt wordt dat je o.a. coeliakie hebt. Dat lichaam is goed herstel door het GV
 Histamine is een heel ander verhaal.

Maar eigenlijk is het niet mijn bedoeling over mijn problemen verder te gaan maar misschien kan ik eens iemand van dienst zijn met adviezen. Je weet maar nooit. Ik zie dat er veel gebruik wordt gemaakt van dit forum. Ben al lang lid van de coeliakie club maar nooit naar lotgenoten gezocht.
Gr. Willie

Ray

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 137
Re:Coelakie en Histaminevrij dieet
« Reactie #14 Gepost op: november 13, 2009, 18:13:31 »
Hey willies,

laat je schildklier eens testen als je dat nog niet gedaan hebt.

Je TSH waarde en je T4 waarde.

Als je TSH boven de 3 is heb je baat bij schildklier-medicijn net als ik. :)

Dus niet pas met TSH boven 7, zoals NL dokters nog te vaak denken,

Zie: http://thyroid.about.com/cs/testsforthyroid/a/newrange.htm