Mijn forum

Coeliakie => Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken => Topic gestart door: tine op november 22, 2020, 00:48:04

Titel: Glutenvrij eten in tijden van corona
Bericht door: tine op november 22, 2020, 00:48:04
Gezond eten en genoeg bewegen, dat zijn de wapens van coeliakiepatiŽnten in coronatijd, schrijft de Italiaanse maagdarmleverarts en coeliakie-expert Luca Elli in BMC Gastroenterology. In zijn  coeliakiecentrum in Milaan komen 3.000 patiŽnten met coeliakie. Maar nu even niet, want door corona zijn de meeste Italianen aan huis gekluisterd. Dat wordt videobellen met de begeleidende maagdarmleverarts en diŽtist. Zij drukken patiŽnten op het hart om vooral het mediterrane dieet te volgen. Dit gaat ontstekingen tegen, houdt de darmen gezond en ondersteunt het immuunsysteem. Het is de Italiaanse versie van de schijf van 5. Laat al die sterk bewerkte glutenvrije fabrieksproducten maar in de winkel liggen, adviseert Luca Elli, en kies voor groente en vers fruit, 6 porties op een dag, gebruik alle soorten volkoren granen of meel, en kook en bak er zelf lekkere dingen mee. Eet yoghurt bij wijze van probiotica, verschillende soorten kaas. Verwerk volop peulvruchten in het menu. Eet wit vlees (kip, kalkoen, konijn), weinig rundvlees en varkensvlees, veel vis. En gebruik extra vergine olijfolie, plus kruiden en specerijen, dan is er minder zout nodig. In ItaliŽ kunnen coeliakiepatiŽnten thuis een urinetest uitvoeren om erachter te komen of hun menu te veel gluten bevat.  De uitkomsten worden besproken met de arts of diŽtist. Ook de sneltest die coeliakie antistoffen meet kan thuis gebruikt worden. Even in de vingertop prikken en 10 minuten later weet de patiŽnt of het goed gaat met het dieet. Als er complicaties zijn, kan de arts een videocapsule naar de patiŽnt sturen, als die doorgeslikt is, worden er camerabeelden gemaakt van de hele spijsverteringsroute. Deze worden in het ziekenhuis afgelezen nadat de capsule met de post geretourneerd is. Het loopt allemaal anders dan anders, maar de zorg voor coeliakiepatiŽnten ligt niet stil. Het artikel is een handreiking aan artsen en diŽtisten in het contact met coeliakiepatiŽnten tijdens corona.

Published: 19 November 2020
How to manage celiac disease and gluten-free diet during the COVID-19 era: proposals from a tertiary referral center in a high-incidence scenario
ē   Luca Elli,
ē   Donatella Barisani,
ē   Valentina Vaira,
ē   Maria Teresa Bardella,
ē   Matilde Topa,
ē   Maurizio Vecchi,
ē   Luisa Doneda,
ē   Alice Scricciolo,
ē   Vincenza Lombardo &
ē   Leda Roncoroni

BMC Gastroenterology volume 20, Article number: 387 (2020) 

The outbreak of COVID-19 and SARS-CoV-2 infection is spreading worldwide as the first coronavirus pandemic. The clinical picture is variable but flu-like symptoms are common with bilateral interstitial pneumonia being the most frightening presentation. No specific therapies nor vaccine have been developed to date and the only way to limit the virus diffusion is by modifying oneís lifestyle limiting social life and following strict hygienic precautions. No data is available on the risk of COVID-19 and its outcomes in celiac disease (CeD). The restrictions applied to counter COVID-19 can impact on CeD treatment and gluten-free dieting, the only available therapy for CeD. With the present manuscript, we aim to support gastroenterologists and nutritionists in the management of CeD patients in the new pandemic scenario, being conscious that availability and local situations are extremely various.

https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-020-01524-4
 
Titel: Re: Glutenvrij eten in tijden van corona
Bericht door: MirjamH op december 10, 2020, 21:48:57
Wow, wat een goede verzorging!
Onze afspraken werden gewoon veranderd in een telefonische afspraak van een paar minuutjes.
Titel: Re: Glutenvrij eten in tijden van corona
Bericht door: tine op december 10, 2020, 22:43:36
Ik was verbaasd dat de GIP urinetest al door coeliakiepatiŽnten gebruikt wordt, hier zijn we nog niet zo ver. Zou fijn zijn om zeker te weten dat je dagelijkse eten geen gluten bevat. Of bij twijfelachtig eten, dan kun je je eetpatroon bijsturen (net zoals diabetici dat met insulinemetingen doen). Nu kan dat nog niet, maar mogelijk in de toekomst wel.

En de sneltest voor coeliakie antistoffen wordt al wel door het LUMC toegestuurd aan ouders van kinderen met coeliakie, niet in de beginfase, maar als alles onder controle is. Daarna volgt een videobelgesprek en hoeven ouders en kinderen/ jongeren niet meer naar het ziekenhuis te komen, behalve als ze dat willen. Er blijkt toch meer online te kunnen dan we dachten. E-health komt in een stroomversnelling.

Was je wel tevreden met het snelle telefonische consult? Door corona werken artsen veel vaker op afstand. Hopelijk blijft de kwaliteit van de zorg overeind.