Mijn forum

Coeliakie => Coeliakie en andere ziektes => Topic gestart door: RS87 op mei 06, 2019, 15:09:17

Titel: Bang
Bericht door: RS87 op mei 06, 2019, 15:09:17
Even mijn verhaal doen. Ik ben 31 jaar en heb sinds 2010 de diagnose coeliakie. Ik had klachten als een laag gewicht, vermoeid, buikpijn en depri. Daarna meteen met een strikt glutenvrij dieet gestart. Het dieet sloeg meteen goed aan, ik kwam 6 kilo aan, voelde mij weer fit en happy.
De jaren daarna ging het erg goed, ik was heel streng op mijn dieet en had heel soms een glutenfout als jk uit eten ging, meteen een opgezette buik.
Ik ben 15 maanden geleden bevallen van een zoontje. En daarna heb ik weer gezondheidsklachten gekregen.
Ik heb al een aantal maanden gekke ontlasting, een soort vetdiarree, klonterig en, lichtbruine kleur.
Ook heb ik sinds deze week last van nachtzweten. Ik word midden in de nacht wakker en het zweet breekt me uit. Ik ben de laatste maanden ook 4 kilo afgevallen.
Ik ben gaan googelen en kwam meteen op de meest erge dingen, en heb mezelf heel bang gemaakt. Vandaag ben ik bij de dokter wezen bloedprikken en heb ik mijn ontlasting ingeleverd.
Op internet kwam ik dingen tegen als refractaire coeliakie, maar dat komt vaak voor bij mensen vanaf 50 plus die lang onbehandelde coeliakie hadden.
Herkent iemand deze symptomen?
Titel: Re: Bang
Bericht door: tine op mei 06, 2019, 18:04:53
Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Er is iets niet in orde. Maar wat dan? Refractaire coeliakie ligt niet erg voor de hand. Daar ben je wel erg jong voor. Bovendien ben je al op dieet. En je lichaam bleek sterk genoeg om een zwangerschap te volbrengen. De kans op refractaire coeliakie is kleiner dan de kans dat je geraakt wordt door de bliksem, om het in perspectief te plaatsen. Dus dat idee kun je beter uit je hoofd zetten. Ik denk dat er iets misgaat in je eten. Ben je andere dingen gaan eten? Kan het zijn dat je meer gluten binnenkrijgt? Als het echt een grote hoeveelheid gluten is kun je dat zien aan de hoogte van de antistoffen in je bloed. Die antistoffen gaan omhoog als je regelmatig iets met gluten eet (niet na een kleine dieetfout). Ook kan het zijn dat je na verloop van tijd gevoeliger wordt voor gluten. Dat je eerst wel brood met glutenvrij tarwezetmeel kon eten bijvoorbeeld, maar nu niet meer, of alleen af en toe. En de klachten kunnen in de loop van de tijd ook veranderen. Had je eerst vooral last van een opgeblazen buik, dan kan dat nu een andere soort ontlasting zijn. Mijn zoon en ik zien het 1 of 2 dagen na een glutenfout aan de ontlasting in de wc dat we iets met gluten gegeten hebben. Zo hebben we een handig controlemechanisme en kunnen we ons dieet bijsturen. Ben je andere dingen gaan eten? Ander brood bijvoorbeeld? Eet je vaker haver dan eerst? Eet je voldoende vezels? Een gespecialiseerde diŽtist kan hierover ook met je meedenken. Goed dat de huisarts de ontlasting laat checken. komt er niets bijzonders uit, dan kun je verder overleggen met je diŽtist. Het kan soms een zoekplaatje zijn om te achterhalen wat er aan de hand is. Zelf heb ik veel baat gehad bij een voedseldagboek. Zo weet ik dat ik 10 uur na een dieetfout in bed ga zweten, ik reken dan terug, en weet dan op welk moment ik iets met gluten at. Meestal heb ik dan ook een rammelende buik. De volgende dag ben ik gesloopt, zo moe. Hopelijk kom je iets verder en vind je uit wat er aan de hand is! Het is heel vervelend als je niet weet wat er is. 
Titel: Re: Bang
Bericht door: RS87 op mei 06, 2019, 19:20:42
Bedankt voor je uitgebreide reactie, dat stelt me al meer gerust.
Ik zal mijn dieet producten weer eens goed onder de loep nemen.
Sinds mijn zoontje er is, smeer ik ook gewoon brood met gluten voor hem, maak ik pap met gluten en geef ik hem de dag door kusjes, ik denk dat daar ook een gevaar in zit.
Ik had eerst in mijn hoofd om alles glutenvrij aan hem te geven, om het risico voor mijzelf zo laag mogelijk te houden. Maar dat was later toch geen goed idee omdat hij geen coeliakie heeft en het wordt wel erg duur.
Ik had toen ik net coeliakie had altijd harde ontlasting en verstopping, terwijl ik nu juist hele dunne ontlasting heb. Ik reageer altijd al heel heftig op alleen maar sporen van gluten, dus ik denk dat ik dan toch nog gevoeliger ben geworden.
Even de uitslagen afwachten maar.
Titel: Re: Bang
Bericht door: MathFox op mei 06, 2019, 21:12:48
Het zou heel goed kunnen dat je besmet raakt door kruimels e.d. Was jij iedere keer je handen als je iets met gluten aangeraakt hebt? Hoe goed doe je de afwas? gebruik je hetzelfde doekje voor het (schone) aanrecht waarmee je daarvoor de kruimels van de tafel geveegd hebt? Kruisbesmetting zit in een klein hoekje.
Wat je zou kunnen proberen is je zoontje glutenarm eten te geven; geen Brinta (tarwe-pap) maar havermoutpap; (toch) een glutenvrije boterham, enz. Er hoeft geen "glutenvrij" label op te staan, als het maar geen grote hoeveelheden gluten bevat. Zeker zolang hij op een leeftijd is dat er bij alles wat hij eet een wolk kruimels rondvliegt.
Titel: Re: Bang
Bericht door: tine op mei 07, 2019, 07:51:05
Lees dit eens: https://glutenvrijedietist.nl/persoonlijk-5-momenten-om-stil-te-staan-bij-glutenvrij-als-je-een-baby-krijgt/

Ik weet niet of je elk jaar of om het jaar je antistoffen laat prikken? Dan kun je zien of ze omhoog gegaan zijn. In elk geval kunnen verdwaalde kruimeltjes van je kleintje wel je klachten verklaren....