Auteur Topic: Paella  (gelezen 1301 keer)

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1786
    • glutenvrij kookhoekje
Paella
« Gepost op: maart 27, 2007, 21:26:48 »
Paella

voor 6-8 personen

2 snuifjes saffraandraadjes
400 gram Spaanse kortkorrelige rijst
16 levende mosselen
ongeveer 6 eetlepels olijfolie
6-8 kippenpoten met been en vel
140 gram chorizoworst, ontdaan van vet en in plakken gesneden
2 grote fijngesneden uien
4 grote tenen knoflook, uitgeperst
1 theelepel milde of scherpe paprikapoeder naar smaak
100 gram sperziebonen of andere grote bonen, in stukjes gesneden
100 gram doperwten uit de diepvries
1,2 liter vis-, kippen- of groentenbouillon
zout en peper
16 ongekookte gamba's, gepeld en ontdaan van het donkere darmkanaal
2 zoete rode paprika's gegrild, ontveld en in plakken gesneden
35 gram fijngesneden verse peterselie

1. Doe de draadjes saffraan in een kommetje en overgiet ze met 4 eetlepels heet water; laat ze zo even staan.
Doe de rijst in een zeef en was deze tot het water helder blijft; zet opzij.
Borstel de mosselen af, verwijder eventueel baarddraden en gebroken of open staande schelpen die niet sluiten als u er een tik op geeft; zet opzij.

2. Verhit 3 eetlepels olie in een paellapan met een diameter van 30 cm of een vuurvaste stoofpan boven een matig heet vuur. Voeg de kippenpoten toe en laat deze 5 minuten bakken tot het vel goudbruin en krokant is. Leg de kippenbouten in een schaal.

3. Doe de chorizo in de paellapan en bak deze 1 minuut tot hij krokant begint te worden. Doe de chorizo bij de kip.

4. Verhit opnieuw 3 eetlepels olie in de paellapan. Voeg de uien toe en laat deze 2 minuten bakken; voeg de knoflook en paprika toe en laat nog 3 minuten bakken totdat de uien zacht maar niet bruin zijn.

5. Voeg de uitgelekte rijst, de bonen en erwten toe en roer goed door tot alles met olie is bedekt. Leg de kippenpoten, de chorizo en al het vocht dat daaruit in de schaal is gedropen terug in de pan.
Roer de bouillon, saffraanoplossing, zout en peper erdoor en breng het mengsel al roerend aan de kook.

6. Temper het vuur en laat het gehaal zonder te roeren 15 minuten sudderen of zolang tot de rijst bijna gaar is en het grootste deel van het vocht is opgenomen.

7. Leg de mosselen, gamba's en reepjes paprika boven op het mengsel, doe een deksel op de pan en laat het gerecht zonder roeren nog 5 minuten sudderen totdat de gamba's roze kleuren en de mosselen open gaan staan.

8. Verwijder mosselen die niet open zijn gegaan. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Bestrooi met peterselie en dien onmiddellijk op.

Tip van de kok:
Verwarm de oven voor op 190 graden of gasoven stand 5 terwijl de paella staat te sudderen.
Niet ieder fornuis heeft dezelfde warmte dus het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat het vocht is opgenomen. Zet bij te veel vocht de pan met een deksel erop in de oven. Laat het geheel 10 minuten bakken tot bijna al het vocht is opgenomen.

Dit recept komt uit : De keuken van Spanje van Beverly LeBlanc
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje