half bakje champignons, in stukken
1 ui
2 1/2 dl. jus van rundvlees *
1 eetlepel tomatenpuree
1-2 eetlepels bruine suiker
peper en zout naar smaak
maizena om te binden
evt. een scheut madeira of wijn
Smelt boter in een pan en fruit daarin de champignons en de ui.
Giet vervolgens de jus erbij en laat dit zo'n 10 minuten doorkoken zodat het volume met ongeveer een kwart vermindert. Voeg de tomatenpuree en de bruine suiker toe en breng alles zo nodig op smaak met peper en evt. wat zout. Maak wat maizena aan met water en bind de saus tot de gewenste dikte.
Een scheut madeira of wijn erdoor is erg lekker maar misschien voor kinderen minder geschikt.
* Als ik sucadelapjes ofzo klaarmaak dan braad ik die altijd aan en mik dan twee halve uien, twee halve tomaten, een paar gekneusde jeneverbessen, een laurierblaadje en een stuk of vijf kruidnagelen in pan. Heet water erop en dan laat ik dat uren stoven. Aan het eind haal ik dan de kruidnagelen en laurierblaadjes eruit.
Meestal houd ik nogal wat jus over. En dat is zonde om weg te gooien want juist van rundvlees krijg je van die heerlijke jus. Mijn oplossing is om de stukken ui en tomaat die nog in de jus zitten door een zeef te wrijven boven de jus, even doorroeren en invriezen.
En dan kun je er bijvoorbeeld deze lekkere jachtsaus van maken.