Auteur Topic: Brood met pure teff - recept  (gelezen 5965 keer)

lies merceij

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 29778
  • Geslacht: Vrouw
Brood met pure teff - recept
« Gepost op: maart 07, 2004, 20:23:06 »
Zoals beloofd hier de recepten die de bakker heeft gebakken.
Recept een.
200 gr semper.
250 gr scharB.
50 gr Teff.
40 gr gist (vers).
450 gr water.
25 gr boter.
conclusie van de bakker.
Bakt goed kleurt slecht.
Smaak goed..

Recept twee.
200 gr wheatex.
250 gr mixB.
50 gr Teff.
40 gr gist(vers).
350 gr water 25 gr boter 4 gr zout.
Daar had hij bolletjes van gemaakt.
Conclusie iets te slap.
Deeg kleurt slecht.
Smaak niet gegeten( in wheatex zit tarwezetmeel).


Recept drie.
225 gr Semper.
225 gr Wheatex.
50gr Teff.
40 gr gist(vers).
400 water.
25 gr boter.
4 gr zout.
conclusie.
Bakt goed kleurt redelijk goed.
Smaak (heb ik geproeft) beetje droog.
Lies.
 ;)



Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

tijgrrr

  • Gast
Re:Brood met pure teff
« Reactie #1 Gepost op: maart 23, 2004, 10:32:35 »
Het is wel degelijk mogelijk om met puur teff meel brood te bakken. Ik weet dat ze daar bij Koopman ook mee bezig zijn. Ook wordt er daar brood gebakken met half teffmeel en half glutenvrij zetmeel, omdat teff een vrij dure grondstof is. Het kan dus wel... Dan heb je alleen wel een verdikkingsmiddel nodig om het deeg een beetje samenhangend te houden.
Het is ons gelukt om goed bescuitdeeg met teff te maken, misschien een goede basis voor een glutenvrije taart...


Basis recept
4 eiwitten
1 mespunt zout
125 gram suiker (kristal)
125 gram (teff) bloem
6 dooiers

Bereiding
Voeg 1/3 deel van de suiker toe aan de dooiers en klop met een garde tot het geheel luchtig en zo dik is dat het langzaam glad vloeit. Voeg een mespunt zout bij de eiwitten en klop ze, onder regelmatig toevoegen van de rest van de suiker, zeer stijf. Spatel ze voorzichtig door de dooiers. Spatel de gezeefde bloem er voorzichtig door en geef het deeg in een beboterde vorm, waar ook bloem door gestoven is, zet deze in de oven en laat 30 minuten bakken op 180C. Haal de biscuit uit de oven, haal ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Aanpassingen
Tijdens het stijf slaan van de eiwitten was er maar weinig lucht inslag, om dit tijdens het bakken te compenseren is een kleine hoeveelheid (8gram) bakpoeder toegevoegd. De oorzaak dat er weinig luchtinslag was ligt vermoedelijk in een gebrekkige reiniging van de mixer na het wisselen van product, van eigeel naar eiwit. Na het bakken bleek de kern nog vochtig de baktijd is daarom verlengt met 2 minuten.


Teff heeft van zichzelf een redelijk grauwe kleur. Om dit iets op te fleuren kan er citroensap of citroenrasp aan het recept worden toegevoegd.

Njoy  :smiley10: