Auteur Topic: Indische rendang  (gelezen 6366 keer)

Astrid

  • ERElid (Platina member)
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2167
  • Geslacht: Vrouw
Indische rendang
« Gepost op: oktober 01, 2003, 09:09:50 »
Rendang
Indische rendang:

1 kg sudderlappen (soort maakt niet uit)
klein blikje kokosmelk
1 theelepel tamarinde
sap van 1/2 limoen of citroen
kruidenpoeders: laos, koenjit (heet ook wel kurkuma), ketoembar, sereh
1 of 2 rode lomboks
1 rode ui
1 grote knofteen of 2 kleine
2 sjalotten
blaadje djeroekpoeroet
peper en zout

Snij de sudderlap in hapklare brokken (ca. 1,5 bij 1,5 cm). Doe olie met boter in pan en zet hoog. Als de olie heet is het vlees even kort bruin aanbraden, dan zouten en peperen. Ondertussen een pasta maken (in keukenmachine of met oelek, dus vijzel) van: uien, knof, kruiden, tamarinde, pepertjes. Vlees apart in stoofpan doen. In je braadvet de kruidenpasta aanbraden (niet bruinen!) zodat de aroma's loskomen. Dan kokosmelk erdoor roeren en het djeroekpoeroet-blad erbij. Even doorwarmen en dan in je stoofpannetje bij het vlees doen. Dan zachtjes laten trekken, tenminste een paar uur. Regel = hoe langer trekken hoe beter! Hoeveelheid is voor ong 4 personen, serveren met komkommer. Indien je het te zurig vindt, beetje zoetstof toevoegen. Smakelijk!

Moeder van Thymen, 22 jaar. Thymen bleek na 7 jaar glutenvrij te hebben gegeten toch geen coeliakie te hebben.

Ster

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 248
  • Geslacht: Vrouw
Re: Indische rendang
« Reactie #1 Gepost op: oktober 03, 2008, 22:22:45 »
Vraagje; wie heeft dit wel eens gemaakt en hoeveel van de kruiden moeten erin? Een snufje of een half theelepeltje?
Diagnose 7-2008 coeliakie Marsh 3b
Verder lactose intolerantie en overgevoelig voor cashewnoten.

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1836
    • glutenvrij kookhoekje
Re: Indische rendang
« Reactie #2 Gepost op: oktober 03, 2008, 22:23:50 »
Ik zou van alles een theelepeltje nemen (de losse poederkruiden dan he).
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

ireen123

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1110
  • Geslacht: Vrouw
  • Vanaf oct 2007 gv+tarwevrij
Re: Indische rendang
« Reactie #3 Gepost op: oktober 04, 2008, 11:02:11 »
Mail maar als het klaar is, komen wij wel proeven of er nog wat kruiden bij moet :D :D

Ik neem de rijst wel mee :D
gastroscopie +biopt=biopt negatief
bloed=antist. tarwe
na 1 jaar gv weer aan de gluten vanwege verdere onderzoeken, verschillende klachten terug, dus er moet meer zijn.
ileumcolonoscopie gehad maar afgebroken
lactosetest neg.
19 dec=echo abdomen=?
22 dec=bloed specialist
30 dec=camerapil

Ster

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 248
  • Geslacht: Vrouw
Re: Indische rendang
« Reactie #4 Gepost op: oktober 04, 2008, 18:58:56 »
Hij is klaar  :D

Diagnose 7-2008 coeliakie Marsh 3b
Verder lactose intolerantie en overgevoelig voor cashewnoten.

ireen123

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1110
  • Geslacht: Vrouw
  • Vanaf oct 2007 gv+tarwevrij
Re: Indische rendang
« Reactie #5 Gepost op: oktober 05, 2008, 09:51:16 »
Ja, te laat ..gemaild...kan hem nu als ontbijt testen :D

En, goed gelukt?
Welke hoeveelheden kruiden, zoals Bontelli adviseerde een theelepel van alles?
gastroscopie +biopt=biopt negatief
bloed=antist. tarwe
na 1 jaar gv weer aan de gluten vanwege verdere onderzoeken, verschillende klachten terug, dus er moet meer zijn.
ileumcolonoscopie gehad maar afgebroken
lactosetest neg.
19 dec=echo abdomen=?
22 dec=bloed specialist
30 dec=camerapil

Ster

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 248
  • Geslacht: Vrouw
Re: Indische rendang
« Reactie #6 Gepost op: oktober 06, 2008, 11:04:08 »
Ja van alles een theelepel, alleen de volgende keer doe ik er minder citroensap in of misschien wel helemaal geen. Samen met dat blad vond ik het toch iets te zurig worden. Dit heb ik goed kunnen afzwakken met bruine suiker maar dat was denk ik niet nodig geweest als ik minder had gebruikt.

Verder heb ik tamarinde als pasta gekocht, dus geen blok.
Diagnose 7-2008 coeliakie Marsh 3b
Verder lactose intolerantie en overgevoelig voor cashewnoten.

ireen123

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1110
  • Geslacht: Vrouw
  • Vanaf oct 2007 gv+tarwevrij
Re: Indische rendang
« Reactie #7 Gepost op: oktober 06, 2008, 11:54:57 »
ik zou toch het citroensap gebruiken, het maakt het vlees malser.

Voeg dan extra wat suiker/gembersiroop/slagroom/kokosmelk toe
net wat jij lekker vind om het zure te compenseren, ik ga altijd voor de gembersiroop in dit soort gerechten.

De volgende keer op tijd mailen, had ik je dat gelijk kunnen vertellen, bij het proeven :D :D :D
gastroscopie +biopt=biopt negatief
bloed=antist. tarwe
na 1 jaar gv weer aan de gluten vanwege verdere onderzoeken, verschillende klachten terug, dus er moet meer zijn.
ileumcolonoscopie gehad maar afgebroken
lactosetest neg.
19 dec=echo abdomen=?
22 dec=bloed specialist
30 dec=camerapil

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26415
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Indische rendang
« Reactie #8 Gepost op: oktober 06, 2008, 13:16:30 »
Ik maak rendang altijd met meer ketoembar, meer djeroek poeroet en veel meer kokosmelk. Bovendien gebruik geen citroensap maar meer tamarinde en een stengel sereh en als zoetmiddel gebruik ik goela djawa.
Maar ja, het zal wel net zo zijn als erwtensoep, daar zijn ook zoveel verschillende manieren voor om dat te maken. ;)
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Ster

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 248
  • Geslacht: Vrouw
Re: Indische rendang
« Reactie #9 Gepost op: oktober 07, 2008, 00:06:19 »
Ik had inderdaad ook al iets meer kokosmelk gebruikt.
Diagnose 7-2008 coeliakie Marsh 3b
Verder lactose intolerantie en overgevoelig voor cashewnoten.