Auteur Topic: LIVAAD programma voor gv produkten  (gelezen 7924 keer)

AnitaR

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1898
  • Geslacht: Vrouw
  • kijk eens op mijn web-site
    • www.anitaroeland.nl
LIVAAD programma voor gv produkten
« Gepost op: januari 17, 2006, 15:34:58 »
In veel topics komt het aan de orde: het Livaad. Wat is dat en hoe kom ik er aan?

Online:
www.livaad.nl

Het Livaad is in 2003 bedacht en gestart door Aad Merceij. Hij vroeg en kreeg allerlei informatie van fabikanten en vatte dit samen in een database: Livaad.
Tegenwoordig bestaat Livaad uit meer onderdelen. De database bestaat nog steeds en wordt bijgehouden door Marloes van den Bergh met een team van vrijwilligers. Deze lijst wordt regelmatig ge-update (minstens 2 x per week) met informatie die van aangeschreven fabrikanten ontvangen wordt en tips van anderen die ook informatie inwinnen over producten, worden opgenomen in de database. Inmiddels bevat het bestand meer dan 20.000 glutenvrije producten !
Verder zijn er de onderdelen Horecaad (een database van restaurants waar glutenvrij gegeten kan worden), Kokspraad (glutenvrije recepten in beeld gebracht), Plaadjesboek (foto's van verschillende glutenvrije producten). Supermaad (supermarkten in het buitenland) Glutenmaad (zoeken naar een lotgenood in de buurt) Deze onderdelen worden verzorgd door Aad Merceij.

Verder zijn er ook een tweetal programma's welke voor Pocket PC  en Palm handhelds gemaakt zijn. Je kunt zodoende in de supermarkt kijken of een product geschikt is door simpel de laatste 5 cijfers van de streepjescode in te voeren of een gedeelte van de naam van het gezochte product. Deze twee gratis programma's zijn ook op bovenstaande website te downloaden.

Daarnaast is ook de merkenlijst van het voedingscentrum een mogelijkheid.
De merkenlijst wordt eens per jaar uitgegeven en daarin worden de producten opgenomen waarvan de fabrikant zelf meldt dat de glutenvrije en/of tarwe en lactosevrij zijn. Wijzigingen (bijv. vernieuwde producten) moet je zelf in de gaten houden, de coeliakievereniging zet in het kwartaaltijdschrift wijzigingen.

Veel mensen gebruiken de beide lijsten.
Dietisten raden alleen de merkenlijst aan, gewoonweg omdat ze waarschijnlijk niet op de hoogte zijn van het bestaan van Livaad.
Vaak zegt de dietiste bij de merkenlijst van het voedingscentrum alert te zijn, omdat de producten kunnen veranderen van samenstelling en productielijn.

GROETJES ANITA
Moeder van Maurice ( 11 ) hij heeft Coeliakie  en is  nu 9  jaar op gv en tv dieet.
 
Zelf gv sinds 1 september 2007 , voor 1 jaar dan glutenbelasting en een biopt in 2009