Auteur Topic: maisbrood: "bbm- en oven-geschikt"  (gelezen 4080 keer)

spike

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 328
  • Geslacht: Vrouw
maisbrood: "bbm- en oven-geschikt"
« Gepost op: november 07, 2005, 22:04:51 »
Mais-bruinbrood, bbm en oven-geschikt

Wat heb je nodig?
150 gr. bruine bakmix (ik gebruikte Glutafin meergranen, de tarwezetmeelvrije variant)
100 gr. maismeel (Joannusmolen)
snufje zout
5 gr. gedroogde gist
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
1 dessertlepel crème fraîche (niet noodzakelijk)
225 ml. lauwwam water of melk (indien niet lactosevrij)
(Ik heb zelf nog wat water tijdens de eerste kneedsessie toegevoegd omdat het meel nogal droog bleef)

Zo ga je te werk:
Meng de twee melen door elkaar.
Doe eerst de olie in de bbm, met het water.
Voeg het meel toe.
Snufje zout erbij.
Doe de gist erbij (laat niet in aanraking komen met het zout, want dat gaat ten koste van de werking van de gist).
BBM stand 5 - zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd wordt.

Simpel! Zelf wat zaden toevoegen maakt het nog "rustieker".

In de oven bakken kan natuurlijk ook (misschien heb je dan een andere hoeveelheid gist nodig):
Mix alle ingrediënten goed door elkaar.
Op een redelijk warme plaats laten rijzen tot twee keer het volume.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
In 35 minuten bakken (tijd verschilt per oven) op 200 graden.

Eet en geniet ze!

Spike

2007: Coeliakie.
Overig: Fibromyalgie en artritis psoriatica.

Marrianne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8851
  • Geslacht: Vrouw
  • 'k hoop veel op te steken!!!
Re: maisbrood: "bbm- en oven-geschikt"
« Reactie #1 Gepost op: november 08, 2005, 09:27:20 »
Welke bbm heb je? :?
Wat doet ie allemaal op stand 5 en hoe lang duurt het voor die klaar is?
Lijkt me namelijk erg lekker :eet:

Groetjes: Marrianne.

Moeder van Patrick (13 jaar), weet sinds begin maart 2005 dat hij glutenvrij moet. Heeft hiernaast CGD (een afweerstoornis).

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26412
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: maisbrood: "bbm- en oven-geschikt"
« Reactie #2 Gepost op: november 08, 2005, 11:09:31 »
Het is maar een klein broodje is het niet ?
250 gram is niet veel vind ik.
Meestal bak ik broden van ca. 500 gram per stuk.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

spike

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 328
  • Geslacht: Vrouw
Re: maisbrood: "bbm- en oven-geschikt"
« Reactie #3 Gepost op: november 08, 2005, 12:26:48 »
Hoi,

Ik heb een AFK broodbakmachine. Programma 5 - zoet - is een programma met een wat langere kneed- en rijsperiode. Duurt ca. 3 uur bij een klein brood.

Het is inderdaad een klein broodje (voor mij alleen, precies goed) maar voor grotere broden zou ik denk ik van alles dubbele hoeveelheden nemen. En het programma voor een zwaarder brood. Toch?
Ik hoop dat dat lukt.

Groetjes Spike
2007: Coeliakie.
Overig: Fibromyalgie en artritis psoriatica.