Auteur Topic: Recept: pompoensoep  (gelezen 6410 keer)

spike

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 328
  • Geslacht: Vrouw
Recept: pompoensoep
« Gepost op: juli 10, 2005, 13:38:45 »
Tropische Pompoensoep: een heerlijke maaltijdsoep boordevol energie......
van Spike

Type Gerecht: Voorgerecht
Aantal Personen: 4 personen
Vegetarisch, kan ook met vlees, zelf kip toevoegen
   
Benodigdheden:
aardig grote soeppan
een (scherp!) koksmes
snijplank
vergiet
staafmixer, keukenmachine of zeef

ingrediënten:   
1 kleine pompoen, ca. 500 gram pompoenvruchtvlees
1 sjalotje
1 teentje knoflook of knoflookpoeder
scheut olijfolie
scheut zoete chilisaus gv
1 kleine eetlepel suiker
snufje kruidnagel en kaneel (en evt. curcuma)
1dl droge witte wijn of rosé (niet noodzakelijk)
0.75 tot 1 liter groentebouillon gv (ligt er aan hoe zout je de soep wilt)
een halve (zoetzure) appel, bijv. goudreinet of elstar, in stukjes
(voor een gevulde soep:) extra soepgroente, courgette, champignons; leef je uit….
(evt.) Verse kruiden: wat verse naaldjes rozemarijn, dragon, wat verse tijm
3-4 dessertlepels crème fraîche (niet noodzakelijk)
scheutje citroensap
geroosterde noten (bijv. amandelen), zonnepitten en pompoenpitten
   
NB: voor grotere pan, hoeveelheden vermenigvuldigen!
   
bereiding:   
Snijd de pompoen open, haal het vruchtvlees eruit en snijd het in blokjes. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn (of knoflookpoeder toevoegen) en fruit ze in de olijfolie. De pompoen toevoegen en 5 minuten, al roerende op een matig vuur, laten stoven. Tijdens het stoven voeg je de zoete chilisaus, suiker en kruiden (kruidnagel en ietsje kaneel, curcuma) toe. Pompoen is van zichzelf al een beetje zoet; door de suiker, chilisaus en kruiden krijgt de pompoensoep een nog wat zoet-pittige (tropisch-getinte) smaak.
Blus het geheel met de witte wijn/rosé en laat het op een hoog vuur wat inkoken. Giet de groentebouillon erbij en laat het 30 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens de crème fraîche toe en pureer de soep met een staafmixer of door een zeef.
(evt.) Verse kruiden (Rozemarijn, tijm) erbij.
Appel in stukjes snijden en door de soep roeren, 5 min. meestoven.
Dan pas de soepgroente en courgette toevoegen, die niet gepureerd hoeven; 10 min. meekoken of tot de groenten gaar zijn.
Voeg aan het einde de citroensap toe en breng alles op smaak met peper en zout.
Bestrooi de soep voor het serveren met de noten en/of pitten, en eventueel een schepje crème fraîche.

Buen apetito!
2007: Coeliakie.
Overig: Fibromyalgie en artritis psoriatica.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26418
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Recept: pompoensoep
« Reactie #1 Gepost op: juli 10, 2005, 13:42:13 »
Lijkt me erg lekker Spike. In plaats van groentebouillon gebruik ik ook wel groentensap uit een fles. Anders wordt het me idd veel te zout.  :)
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

spike

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 328
  • Geslacht: Vrouw
Re: Recept: pompoensoep
« Reactie #2 Gepost op: juli 11, 2005, 18:51:35 »
Hoi Soezepoes,

Ik dacht "ik zet het er maar even bij", hoe zout je de soep wilt... zelf ben ik ook niet zo'n 'zoute' en merk ik vaak dat ik gerechten nogal snel te zout vind.

Goeie tip, die groentesap. Kan niet misgaan...  :) Ga ik ook eens proberen!

Groetjes, Spike
2007: Coeliakie.
Overig: Fibromyalgie en artritis psoriatica.