Auteur Topic: Tips omgang mdl arts?  (gelezen 303 keer)

Merel Charda

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Tips omgang mdl arts?
« Gepost op: april 03, 2021, 09:09:40 »
Hoi allemaal, ik ben nieuw hier op het forum en ben al zo blij om alle verhalen te lezen. Ik weet nog niet of ik coelakie heb maar alleen al om te horen over soortgelijke zoektochten als de mijne geeft steun. Dus dank daarvoor!

Sinds ongeveer november ben ik in het medische circuit terecht gekomen vanwege heftige buikpijn en een plotseling veranderend ontlasting patroon. Mijn eten verteert niet goed en ontlasting is erg vettig. Na heel veel onderzoeken zijn ze erachter gekomen dat mijn elastase (een pancreas enzyme die eten verteert) laag is en methylmalonzuur te hoog wat kan duiden op een b12 tekort. De internist heeft mij nu doorgestuurd naar de mdl arts zodat hij het elastase tekort kan onderzoeken. Maar nu komt het probleem: hij weigert mij te onderzoeken omdat ik geen onstekingswaarden heb en hij daarom vind dat het niks kan zijn.

Ik weet niet meer wat ik nu moet doen. Mijn klachten zijn heel duidelijk en ik heb er zoveel last van de ik grote delen van de dag in bed lig. Naast buikpijn heb ik hoofdpijn, spierpijn en steken in mijn handen.

Ik denk erover om toch zelf te stoppen met gluten omdat ik het gewoon niet meer red op deze manier. Maar ik lees hier ook dat dit eigenlijk niet verstandig is. Heeft er iemand tips hoe ik dit het beste kan doen? Zijn er mensen die eerst niet serieus werden genomen? En wat deden jullie dan?


Alvast bedankt!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Tips omgang mdl arts?
« Reactie #1 Gepost op: april 03, 2021, 13:02:27 »
Bestel een zelftest voor coeliakie bij het Kruidvat of De Tuinen. Dan meet je met een druppeltje bloed uit je vingertop of je TTG antistoffen verhoogd zijn, dat is een kenmerk van coeliakie. Als de test positief is, kun je weer met 'bewijs' bij de mdl-arts of huisarts aankloppen. De test heet Veroval, of Gluten Detect.

Van de klachten die je hebt passen hoofdpijn, buikpijn en spierpijn bij coeliakie. Maar steken in je handen niet direct, dat lijkt meer op een symptoom van vitamine B12 tekort of een schildklierprobleem. Lastig is dat dergelijke klachten niet alleen bij coeliakie voorkomen maar ook bij tal van andere aandoeningen. Maar dat had je al ontdekt.

Wat je ook kunt doen is een second opinion aanvragen bij een andere mdl-arts. Kijk bij www.glutenvrij.nl voor artsen die gespecialiseerd zijn in coeliakie. Daar ben je beter op je plek.

Is de zelftest negatief, dan weet je nog niet helemaal zeker dat je geen coeliakie hebt. Want 5 tot 15 % van de volwassenen met coeliakie heeft geen bloedtest die wijst op coeliakie. Bij hen zijn de antistoffen negatief.

Als je met een zelftest niet verder komt, en niet met een andere specialist, kun je altijd nog een periode geen gluten eten. Als je klachten minder erg worden, wil dat nog niet zeggen dat je coeliakie hebt. Want ook andere auto-immuunziekten kunnen verbeteren door een glutenvrij dieet. Maar als je veel opknapt is dat ook wat waard. Niemand die je tegenhoudt om glutenvrij te gaan eten. Ik kan me voorstellen dat je echt een oplossing wilt, zo is het niet te doen. Hopelijk kom je wat verder! Veel succes met het vervolg!

ps ik heb geen verstand van elastase, daar kan ik dus niet over meedenken...

er is ook een facebookgroep ov er een vitamine B12 tekort. Ik weet dat de waardes die artsen als veilig beschouwen, door patiŽnten anders worden bekeken. Misschien daar eens je licht opsteken?

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Merel Charda

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Tips omgang mdl arts?
« Reactie #2 Gepost op: april 04, 2021, 09:15:54 »
Bedankt Tine voor je uitgebreide antwoord daar ga ik mee aan de slag!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Tips omgang mdl arts?
« Reactie #3 Gepost op: april 04, 2021, 11:52:28 »
 :duimop:
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.