Auteur Topic: Wat komt er op het bord van je kind? Canada maakt voedselgids voor ouders  (gelezen 192 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Voedingsdeskundigen in Canada willen ouders van kinderen met coeliakie helpen om een goed dagmenu samen te stellen. Daarom ontwikkelden ze een 'voedselgids', geen schijf van 5, ook geen voedselpiramide, maar gewoon een bord met eten, waarop ouders kunnen zien wat ze hun kind het beste voor kunnen zetten. Op het bord liggen geen sterk bewerkte voedingsmiddelen uit de fabriek, met veel suiker en vet. Maar wel veel groente en fruit, dat beslaat maar liefst de helft van het bord. Minder dan een kwart van het menu bestaat uit (volkoren) granen. En een kwart eiwitten, liefst van plantaardige oorsprong. Hoewel kinderen worden gestimuleerd om vooral water te drinken, is er ook een rol voor met vitamine D verrijkte melk of melkvervangers, om een tekort aan vitamine D te voorkomen. Er komen folders en filmpjes om de nieuwe dagmenu's voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar te promoten, afgestemd op diverse eetculturen. Het aanbevolen dagmenu is ontwikkeld na consultatie van ouders en diverse professionals zoals diŽtisten en kinderartsen.

Br J Nutr. 2021 Mar 22;1-31. doi: 10.1017/S0007114521000994. Online ahead of print.
Nutritional considerations of a pediatric gluten free food guide for celiac disease
Diana R Mager 1 2, Samantha Cyrkot 1, Christine Lirette 1, Herbert Brill 3, Jenna Dowhaniuk 3, Heather Mileski 3, Carlota Basualdo-Hammond 4, Roseann Nasser 5, Esther Assor 6, Margaret Marcon 7, Justine M Turner 2 8
Affiliations expand
PMID: 33745459 DOI: 10.1017/S0007114521000994

The gluten free (GF) diet is the only treatment for celiac disease (CD). While the GF diet can be nutritious, increased reliance on processed and packaged GF foods can result in higher fat/sugar and lower micronutrient intake in children with CD. Currently, there are no evidence-based nutrition guidelines that address the GF diet. The objective of this cross-sectional study was to describe the methodological considerations in forming a GF food guide for Canadian children and youth (4-18 years) with CD. Food guide development occurred in three phases: 1) evaluation of nutrient intake and dietary patterns of children on the GF diet, 2) pre-guide stakeholder consultations with 151 health care professionals and 383 community end users, and 3) development of 1260 GF diet simulations that addressed cultural preferences and food traditions, diet patterns and diet quality. Stakeholder feedback identified nutrient intake and food literacy as important topics for guide content. Except for vitamin D, the diet simulations met 100% macro- and micronutrient requirements for age-sex. The pediatric GF plate model recommends intake of >50% fruits and vegetables, <25% grains and 25% protein foods with a stronger emphasis on plant-based sources. Vitamin D fortified fluid milk/unsweetened plant-based alternatives and other rich sources are important to optimize vitamin D intake. The GF food guide can help children consume a nutritiously adequate GF diet and inform policy makers regarding the need for nutrition guidelines in pediatric CD.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.