Auteur Topic: Nieuwe glutenpil in de maak: TAK-062  (gelezen 229 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Nieuwe glutenpil in de maak: TAK-062
« Gepost op: maart 20, 2021, 10:41:57 »
Er bestaan al glutenpillen die coeliakiepatiŽnten kunnen innemen voordat ze ergens buiten de deur gaan eten en het eten niet helemaal vertrouwen. Als er per ongeluk een kruimeltje gluten in het eten zit, zijn de gevolgen minder ernstig. Dat komt omdat die glutenpillen een klein beetje gluten onschadelijk maken in de maag, voordat het voedsel verhuist naar de dunne darm, de plek waar het slijmvlies beschadigt als het in contact komt met gluten. De huidige glutenpillen bevatten het enzym AN-PEP, dat is ontwikkeld door het LUMC samen met DSM (die het Tolerase-G noemt). Deze pillen zijn als voedingssupplement te koop, en niet uitgebreid getest onder coeliakiepatiŽnten, dat proces neemt jaren in beslag en daar is niet voor gekozen.

Amerikaanse onderzoekers kiezen wel voor die weg. Ze ontwikkelden een pil met andere enzymen erin, TAK-062 genaamd, en testten die op drie manieren: in het laboratorium, bij gezonde personen en bij coeliakiepatiŽnten. De pillen werden door de proefpersonen met en zonder coeliakie goed verdragen. Bij gezonde personen die een hoeveelheid gluten ter grootte van een halve tot 2 a 3 boterhammen aten en er een pil bij slikten, werd de hoeveelheid gluten in de maag verminderd met 97 tot 99 %. Dit duurde 20 tot 65 minuten. Deze resultaten stemmen tot tevredenheid, vinden de onderzoekers. Reden om het experiment voort te zetten en een volgende fase in te gaan.

Bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen worden verschillende fases doorlopen. Dit was fase 1, het medicijn wordt goed verdragen door mensen met coeliakie, en werkt bij mensen zonder coeliakie. Hierna volgt fase 2, waarbij het medicijn wordt getest op mensen met coeliakie. Interessante vragen die dan aan bod komen is hoeveel gluten mensen met coeliakie kunnen eten zonder klachten (is dat net als bij de enzympillen met AN-PEP een hoeveelheid van een paar kruimels, of is het meer), werkt het voor alle soorten maaltijden (bij AN-PEP werkt het 't beste als je tegelijk iets zuurs inneemt zoals een glas cola of fruitsap), en hoeveel gluten gaat al naar de dunne darm voordat het enzym in de maag de boel bewerkt heeft (coeliakiepatiŽnten kunnen al ziek worden van 10 mg gluten, dat is heel weinig). Ook interessant is hoe coeliakiepatiŽnten erop reageren, of er verschillen zitten tussen de patiŽnten onderling, aangezien de een sneller ziek wordt van gluten dan de ander. De pil is in eerste instantie vooral bedoeld voor mensen die klachten houden terwijl ze glutenvrij eten, niet om weer gluten te kunnen eten. Het wordt geen vervanging van het glutenvrije dieet, maar een aanvulling erop.



Gastroenterology
Available online 17 March 2021
In Press, Journal Pre-proof
Gastroenterology
Gluten Degradation, Pharmacokinetics, Safety, and Tolerability of TAK-062, an Engineered Enzyme to Treat Celiac Disease
Author links open overlay panelIngrid SwansonPultz1MalcolmHill1Joanne M.Vitanza1ClanceyWolf1LasseSaaby2TinaLiu3PeterWinkle4Daniel A.Leffler3
1
PvP Biologics, Inc., San Diego, CA, USA
2
Bioneer A/S, HÝrsholm, Denmark
3
Takeda Pharmaceuticals International Co., Cambridge, MA, USA
4
Anaheim Clinical Trials, Anaheim, CA, USA
Received 4 December 2020, Revised 2 March 2021, Accepted 10 March 2021, Available online 17 March 2021.

https://doi.org/10.1053/j.gastro.2021.03.019Get rights and content

BACKGROUND & AIMS
Celiac disease (CeD) is an immune-mediated disorder triggered by the ingestion of gluten. Despite adhering to a gluten-free diet (the only management option available to patients with CeD), many patients continue to experience symptoms and intestinal injury. Degradation of immunogenic fractions of gluten peptides in the stomach has been proposed as an approach to reduce toxicity of ingested gluten; however, no enzymes evaluated to date have demonstrated sufficient gluten degradation in complex meals. TAK-062 is a novel, computationally designed endopeptidase under development for the treatment of patients with CeD.

METHODS
Pharmacokinetics, safety, and tolerability of TAK-062 100Ė900 mg were evaluated in a phase 1 dose escalation study in healthy participants and patients with CeD. Gluten degradation by TAK-062 was evaluated under simulated gastric conditions in vitro and in healthy participants in the phase 1 study, with and without pretreatment with a proton pump inhibitor. Residual gluten (collected via gastric aspiration in the phase 1 study) was quantified using R5 and G12 monoclonal antibody enzyme-linked immunosorbent assays.

RESULTS
In vitro, TAK-062 degraded more than 99% gluten (3 g and 9 g) within 10 minutes. In the phase 1 study, administration of TAK-062 was well tolerated and resulted in a median gluten degradation ranging from 97% to more than 99%, in complex meals containing 1Ė6 g gluten, at 20Ė65 minutes post dose.

CONCLUSIONS
TAK-062 is well tolerated, and rapidly and effectively degrades large amounts of gluten, supporting the development of this novel enzyme as an oral therapeutic for patients with CeD.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.