Auteur Topic: CoeliakiepatiŽnten in bevolking niet te vinden op basis van klachten  (gelezen 308 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Kun je op basis van klachten aanwijzen wie coeliakie heeft en wie niet? Was dat maar waar. Er zijn slechts heel kleine verschillen tussen mensen met en zonder coeliakie. Deense onderzoekers analyseerden de gegevens van 16.771 volwassenen die bloed inleverden voor onderzoek en vragen beantwoordden over hun gezondheid. Behoorlijk wat mensen bleken coeliakie antistoffen in hun bloed te hebben: 169  in totaal. En dat terwijl slechts 5 mensen een coeliakie diagnose hadden. Vergelijk de klachten van beide groepen (coeliakie versus controle zonder coeliakie):

Vermoeidheid: 30 % versus 27 %
Hoofdpijn: 54 % vs 51 %
Opgeblazen: 66 % vs 64 %
Oprispingen van brandend maagzuur: 44 % vs 40 %
Misselijk: 24 % vs 20 %
Buikpijn: 25 % vs 27 % (nee, dit is geen schrijffoutje!)

Dat zijn heel subtiele verschillen. Tegen de verwachting in heeft de groep zonder coeliakie zelfs iets vaker buikpijn dan de groep met coeliakie. CoeliakiepatiŽnten hebben wel vaker een lage cholesterolwaarde, een laag Hb en een ijzertekort.

 
BMC Gastroenterol. 2021 Feb 27;21(1):90. doi: 10.1186/s12876-021-01667-y.
Symptoms and biomarkers associated with undiagnosed celiac seropositivity
Line Lund KŚrhus 1, Janne Petersen 2 3, Katja Biering Leth-MÝller 2, Line Tang MÝllehave 2, Anja Lykke Madsen 4, Betina Heinsbśk Thuesen 2, Peter Schwarz 5 6, JŁri J Rumessen 7, Allan Linneberg 2 6

PMID: 33639838 PMCID: PMC7913457 DOI: 10.1186/s12876-021-01667-y

Background: Studies have indicated that underdiagnosis and diagnostic delay are common in celiac disease. Therefore, it is important to increase our knowledge of what symptoms and biomarkers could identify undiagnosed cases of celiac disease.

Methods: We screened for celiac disease antibodies in stored blood samples from 16,776 participants in eight population-based studies examined during 1976-2012. Undiagnosed celiac seropositivity was defined as celiac disease antibody positivity (IgG-deamidated gliadin peptide above 10.0 U/mL and/or IgA-tissue transglutaminase (TTG) or IgG-TTG above 7.0 U/mL) without a known diagnosis of celiac disease in the National Patient Register. In all studies general health symptoms were recorded by participant-completed questionnaire, including self-perceived health, tiredness, headache and gastrointestinal symptoms. Furthermore, blood samples were drawn for analyses of biomarkers e.g. hemoglobin, blood glucose, cholesterol, liver parameters and vitamins. The participants with undiagnosed celiac seropositivity were matched by sex, age and study with four controls among the celiac disease antibody negative participants.

Results: We excluded, five participants with known celiac disease, resulting in a population of 16,771 participants. In this population 1% (169/16,771) had undiagnosed celiac seropositivity. There were no statistically significant differences in symptoms between cases and controls. Undiagnosed celiac seropositivity was associated with low blood cholesterol (< 5 mmol/L) and low hemoglobin (< 7.3 mmol/L for women and < 8.3 mmol/L for men).

Conclusion: In this general population study, undiagnosed cases of celiac seropositivity did not have more symptoms than controls, confirming the diagnostic difficulties of celiac disease and the low prognostic value of symptoms for a diagnosis of celiac disease. Furthermore, decreased levels of cholesterol and/or hemoglobin in the blood were associated with undiagnosed celiac seropositivity.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.