Auteur Topic: Testen zonder gluten te eten  (gelezen 694 keer)

Ellen

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Testen zonder gluten te eten
« Gepost op: maart 03, 2021, 22:15:22 »
Hoi allemaal,

Is er een mogelijkheid om te testen op coeliakie/gluten sensitiviteit of tarweallergie?

Sinds 2 jaar eet ik gluten en lactosevrij.
Voor deze tijd nooit ergens last van, maar in 2017 een blinde darm ontsteking gehad en in 2019 ineens heel erg ziek. Ging ook niet meer over. Enorm gewichtsverlies en chronisch diarree. Hierna alle allergenen gaan mijden om te kijken waar het door kwam. Het bleek uiteindelijk een darmparasiet te zijn, waarschijnlijk veroorzaakt door een verzwakte darm.

Alle voeding hierna weer op kunnen bouwen maar sindsdien kan ik niet meer tegen gluten en ben ik gevoelig voor lactose. Ik hoopte natuurlijk dat het nog over zou gaan, maar helaas, van een beschuitje ben ik al 4 dagen beroerd. Sporen lijken echter niet zo'n probleem te zijn.

Ik zou graag een diagnose hebben, maar voor alle testen moet je minimaal 6 weken gluten eten. Dat is echt geen optie aangezien ik na 1 gluten foutje al een paar dagen diarree en buikpijn heb.

Zijn er nog andere opties?

Groeten Ellen

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Testen zonder gluten te eten
« Reactie #1 Gepost op: maart 05, 2021, 11:18:47 »
Het korte antwoord is: nee. Nu niet in elk geval. Maar het is heel vervelend dat niet iedereen een echte diagnose krijgt als opnieuw gluten eten niet haalbaar is. Daarom worden er nieuwe testen ontwikkeld waarmee artsen kunnen nagaan of iemand coeliakie heeft, al na 1 keer gluten eten, of na 3 dagen gluten eten. Met die testen wordt al geexperimenteerd in klinisch onderzoek, maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat ze in ziekenhuizen beschikbaar zijn. Artsen en onderzoekers willen wel vaart zetten achter deze testen, omdat je er ook de werkzaamheid van nieuwe medicijnen mee kunt beoordelen, die in ontwikkeling zijn (en voordat die er zijn, zijn we weer vele jaren verder).

Het enige dat je nu kunt doen is vragen of een huisarts of mdl-arts je genen wil testen op coeliakie. Je hebt alleen iets aan de uitslag als je de genen die bij coeliakie horen NIET hebt. Want dan kun je geen coeliakie hebben. In ons land heeft 30 % van de bevolking die genen, HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8. En 1 % van de bevolking heeft coeliakie. Er zijn dus ook veel mensen met die genen die geen coeliakie hebben. Mocht je de genen niet hebben, dan weet je in elk geval dat als je wat kruimels gluten binnenkrijgt, je darmen niet zullen beschadigen.

Voor glutensensitiviteit (NCGS) bestaat geen test. Je toont het aan door coeliakie en een tarwe-allergie uit te sluiten.

Voor een tarwe-allergie wordt je bloed getest op IgE antistoffen tegen tarwe. Het lijkt me dat als je geen tarwe eet, zo'n bloedtest ook niet zinnig is. Voor een tarwe-allergie bestaat ook een huidtest, maar ik heb zo'n vermoeden dat die alleen zinvol is bij een contactallergie. Dat kun je met je huisarts overleggen, die kan het evt. vragen aan een allergoloog, ik weet er het fijne niet van (ik volg alle medische literatuur over coeliakie en NCGS).

Verder kan je huisarts nog testen of je vitaminetekorten hebt. Dat hoort bij de controle van coeliakie. En je kunt je dieet doornemen met een gespecialiseerde dietist, omdat je het risico loopt op bepaalde tekorten, bijvoorbeeld jodium, dat zit in gewoon brood, maar niet standaard in glutenvrij brood, en omdat je een manier moet zoeken om veel vezels binnen te krijgen en zoveel mogelijk verschillende glutenvrije granen, die allemaal weer andere voedingsstoffen leveren.

Succes verder!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Ellen

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Testen zonder gluten te eten
« Reactie #2 Gepost op: maart 13, 2021, 09:34:53 »
Bedankt Tine, voor je uitgebreide reactie.
Ik was er al een beetje bang voor dat er geen eenvoudige manier is om te testen. Op zich gaat het glutenvrije eten wel goed zo, maar soms krijg ik buikpijn en krampen nadat ik geen gluten heb gegeten, maar bijvoorbeeld iets met melkpoeder. Omdat dat maar af en toe zo is vind ik het best lastig om ook 100% lactosevrij te blijven eten.

Met mijn huisarts kom ik niet zo veel verder. Die heeft een coeliakie test gedaan toen ik al maanden glutenvrij at, uiteraard negatief, en daar is het voor hem mee gedaan.

Ik zal de onderzoeken waar jij het over hebt in de gaten houden. Daar komt vast informatie over op dit forum.

Groeten Ellen

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Testen zonder gluten te eten
« Reactie #3 Gepost op: maart 13, 2021, 16:18:39 »
Jammer dat je huisarts er zo weinig over weet. Maar als het glutenvrije dieet jou helpt, houdt niemand je tegen. En kun je later nog eens testen of het echt coeliakie is. Je huisarts kan je wel doorverwijzen naar een gespecialiseerde dietist (via  www.glutenvrij.nl) die met jou uitzoekt of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat eet je met melkpoeder waar je last van hebt? Veel mensen met coeliakie (30 tot 60 %) hebben een secundaire lactose-intolerantie, die verdwijnt als de darmvlokken herstellen, lees dit even http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26060.msg660051#msg660051 Dus wie weet kun je straks weer melkproducten verdragen (harde kaas kun je ws nu al eten). Je kunt ook disolut pillen nemen als je iets met lactose eet.

Succes verder!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Ellen

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Testen zonder gluten te eten
« Reactie #4 Gepost op: maart 19, 2021, 21:05:28 »
Ja het glutenvrije dieet helpt zeker. Jammer dat ik nog steeds regelmatig een opgezette buik en krampen heb. De klachten komen inderdaad overeen met de link die je hierboven had doorgestuurd. Er speelt dus nog iets anders. Soms kan ik wel producten eten waar melk in zit en soms dus echt niet ( laatste keer chocola met volle melkpoeder erin.) Maar ik weet ook vaak niet wat ik verkeerd heb gegeten. Denk niet dat het tijdelijk is aangezien ik al weer bijna 2 jaar glutenvrij eet. Een diŽtist is dus wel een optie voor mij. Toen mijn dokter de testen liet uitvoeren heeft hij ook mijn bloedbeeld getest. Ik had geen echte noemenswaardige Vitaminentekorten. Wel heb ik in het verleden vaak ijzertekort gehad.

Denk dat ik maar eens een goede diŽtist in West Brabant ga zoeken en wellicht straks mijn DNA laten testen.

Dank voor je uitleg Tine!