Het korte antwoord is: nee. Nu niet in elk geval. Maar het is heel vervelend dat niet iedereen een echte diagnose krijgt als opnieuw gluten eten niet haalbaar is. Daarom worden er nieuwe testen ontwikkeld waarmee artsen kunnen nagaan of iemand coeliakie heeft, al na 1 keer gluten eten, of na 3 dagen gluten eten. Met die testen wordt al geexperimenteerd in klinisch onderzoek, maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat ze in ziekenhuizen beschikbaar zijn. Artsen en onderzoekers willen wel vaart zetten achter deze testen, omdat je er ook de werkzaamheid van nieuwe medicijnen mee kunt beoordelen, die in ontwikkeling zijn (en voordat die er zijn, zijn we weer vele jaren verder).
Het enige dat je nu kunt doen is vragen of een huisarts of mdl-arts je genen wil testen op coeliakie. Je hebt alleen iets aan de uitslag als je de genen die bij coeliakie horen NIET hebt. Want dan kun je geen coeliakie hebben. In ons land heeft 30 % van de bevolking die genen, HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8. En 1 % van de bevolking heeft coeliakie. Er zijn dus ook veel mensen met die genen die geen coeliakie hebben. Mocht je de genen niet hebben, dan weet je in elk geval dat als je wat kruimels gluten binnenkrijgt, je darmen niet zullen beschadigen.
Voor glutensensitiviteit (NCGS) bestaat geen test. Je toont het aan door coeliakie en een tarwe-allergie uit te sluiten.
Voor een tarwe-allergie wordt je bloed getest op IgE antistoffen tegen tarwe. Het lijkt me dat als je geen tarwe eet, zo'n bloedtest ook niet zinnig is. Voor een tarwe-allergie bestaat ook een huidtest, maar ik heb zo'n vermoeden dat die alleen zinvol is bij een contactallergie. Dat kun je met je huisarts overleggen, die kan het evt. vragen aan een allergoloog, ik weet er het fijne niet van (ik volg alle medische literatuur over coeliakie en NCGS).
Verder kan je huisarts nog testen of je vitaminetekorten hebt. Dat hoort bij de controle van coeliakie. En je kunt je dieet doornemen met een gespecialiseerde dietist, omdat je het risico loopt op bepaalde tekorten, bijvoorbeeld jodium, dat zit in gewoon brood, maar niet standaard in glutenvrij brood, en omdat je een manier moet zoeken om veel vezels binnen te krijgen en zoveel mogelijk verschillende glutenvrije granen, die allemaal weer andere voedingsstoffen leveren.
Succes verder!