Auteur Topic: Je kunt allergisch zijn voor psyllium; verhaal van een 24-jarige Finse bakker  (gelezen 236 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Glutenvrij gebak en vegan gebak: het wordt steeds populairder. Een 24-jarige vrouwelijke bakker in Finland draaide er haar hand niet voor om. Maar na een jaar in de bakkerij merkte ze dat ze steeds vaker last kreeg van ademhalingsklachten en een verstopte neus. Dat zal wel een tarwe-allergie zijn, dacht de allergoloog bij wie ze aanklopte. Maar de bakker, die zowel met als zonder gluten bakte, bleek allergisch voor een heel rijtje ingrediŽnten: tarwe, rogge, boekweit en psylliumvezels. Over een allergie voor psyllium is nog niet zoveel bekend. Maar dat komt ook omdat het in het verleden niet zo vaak gebruikt werd. Nu wel, omdat het gluten en eieren kan vervangen.
 

Case Reports Am J Ind Med. 2021 Mar 2. doi: 10.1002/ajim.23238. Online ahead of print.
Occupational IgE-mediated psyllium allergy in contemporary gluten-free and vegan baking: A case of allergic rhinitis
Soile Jungewelter 1, Sari Suomela 1, Liisa Airaksinen 1

PMID: 33651455 DOI: 10.1002/ajim.23238

Psyllium (from Plantago ovata; ispaghula) is used as a dietary supplement and is supplied in the form of husk, granules, capsules, or powder. Consumers using psyllium-containing laxatives, healthcare workers handling these, and pharmaceutical workers in laxative-manufacturing plants are known to be at risk of sensitization and subsequent rhinitis, asthma, contact urticaria, and even anaphylaxis. To our knowledge, the case we present here is the first of baker's immunoglobulin E (IgE)-mediated occupational allergy due to psyllium exposure. Our patient, a 24-year-old female baker with no previous allergies, was referred to our clinic with suspected occupational rhinitis. After 1 year of baking with cereal flour or gluten-free flour-mix, she began to suffer from rhino-conjunctival symptoms during workdays. Skin prick tests with agents from the patient's workplace revealed allergies not only to wheat and rye flours but also to psyllium, with a remarkable 10 mm wheal. Subsequently, nasal provocation tests confirmed occupational allergic rhinitis to psyllium. We also found work-related sensitization to buckwheat, which she used in gluten-free baking. Due to the increased prevalence of celiac disease and the popularity of gluten-free and vegan food, psyllium has recently become a common ingredient in baking, used as a substitute for gluten or eggs. Bakers handle allergens such as these in high concentrations and this may lie behind the emergence of respiratory and dermal symptoms. It is essential to consider new or recenlty introduced materials as possible allergens if it is suspected that a baker has work-related respiratory or allergic symptoms.

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.