Auteur Topic: Geheugen aangetast bij nieuwe coeliakiepatiŽnten  (gelezen 266 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8840
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Geheugen aangetast bij nieuwe coeliakiepatiŽnten
« Gepost op: februari 03, 2021, 22:06:49 »
Net gediagnosticeerde coeliakiepatiŽnten klagen er regelmatig over: ze kunnen niet goed nadenken en zich niet goed concentreren. Woorden vinden is moeilijk. Zijn ze midden in een verhaal, raken ze de draad kwijt. Ook taken uitvoeren is lastig. Gaan ze iets doen, weten ze even later niet meer wat. Ze hebben moeite om te begrijpen wat anderen bedoelen. Ook zijn ze trager dan Ďvroegerí in hun doen en laten. Het is alsof er een mist over hun hersenen is getrokken die helder nadenken onmogelijk maakt. Artsen noemen dit fenomeen Ďbrain fogí. Het is te vergelijken met een jetlag of een staat van dronkenschap, waarbij de hersenen vertraagd reageren op impulsen van buiten. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het functioneren van de kleine hersenen, aan de achterkant van het hoofd, schrijven Britse coeliakie-experts en neurologen. Het cognitief functioneren van coeliakiepatiŽnten verbetert door een glutenvrij dieet, maar komt niet altijd op hetzelfde niveau als van mensen zonder coeliakie. Dit tonen de artsen aan met een kleinschalig onderzoek onder 19 nieuwe coeliakiepatiŽnten en 35 coeliakiepatiŽnten die langer dan 5 jaar geleden de diagnose kregen. De experts vermoeden dat de hoeveelheid gluten die coeliakiepatiŽnten ook na hun diagnose nog binnenkrijgen van invloed is op het functioneren van de hersenen. Ze konden echter geen verschil aantonen tussen patiŽnten met positieve antistoffen en patiŽnten bij wie de antistoffen negatief zijn. Waarschijnlijk komt dat doordat de groepen te klein zijn. Het plan is om in de toekomst bij een grotere groep patiŽnten van verschillende leeftijden te onderzoeken of een goede dieettrouw leidt tot een beter functionerend geheugen.
   
Nutrients
2020 Jul 8;12(7):2028.

Cognitive Impairment in Coeliac Disease with Respect to Disease Duration and Gluten-Free Diet Adherence: A Pilot Study
Iain D Croall 1 2, Claire Tooth 3, Annalena Venneri 4, Charlotte Poyser 5, David S Sanders 6, Nigel Hoggard 1 2, Marios Hadjivassiliou 7

PMID: 32650524 PMCID: PMC7400804 DOI: 10.3390/nu12072028
Received: 8 June 2020; Accepted: 6 July 2020; Published: 8 July 2020

Cognitive deficit has been reported in coeliac disease (CD), but previous reports often study heterogenous samples of patients at multiple stages of the disease, or lack control data. Healthy controls (N = 21), newly diagnosed CD patients (NCD; N = 19) and established CD patients (ECD; N = 35) were recruited from a specialist UK centre. Participants underwent a cognitive test battery that established seven overall domain scores. The SF-36 was administered as a quality of life (QoL) measure. Controlling for age, data were compared in between-group ANCOVAs with Tukey's post-hoc test. Any significant outcome was compared in the ECD group only, between patients who were gluten-free diet adherent vs. non-adherent (defined via Biagi score and serology results). NCD and ECD groups underperformed relative to controls, by comparable degrees, in visual (overall model: p < 0.001) and verbal (p = 0.046) memory. The ECD group only underperformed in visuoconstructive abilities (p = 0.050). Regarding QoL, the NCD group reported lower vitality (p = 0.030), while the ECD group reported more bodily pain (p = 0.009). Comparisons based on dietary adherence were non-significant. These findings confirm cognitive deficit in CD. Dysfunction appears established at the point of diagnosis, after which it (predominantly) stabilises. While a beneficial effect of dietary treatment is therefore implied, future research is needed to establish to what extent any further decline is due to gluten exposure.



Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.