Auteur Topic: Maagpijn  (gelezen 748 keer)

Ashleey-x

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 3
Maagpijn
« Gepost op: februari 03, 2021, 13:03:15 »
Hallo allemaal.

Met alles wat ik eet of drink krijg ik eigelijk maagpijn  en ontzettend vol gevoel. Door deze klachten is bij coeliakie vast gesteld. Mijn waardes was 25 maar niks te zien aan me darm. Nu eer bijna jaar glutenvrij en is me waarde 9.0. En nog steeds maagpijn. Eigelijk niks veranders. Iemand met de zelfde klachten.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8838
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Maagpijn
« Reactie #1 Gepost op: februari 03, 2021, 22:26:09 »
Tjonge, wat een teleurstelling als je zo weinig baat hebt bij het glutenvrije dieet! En dat terwijl je antistoffen toch de goede kant op gaan. Wat is de afkapwaarde van de TTG test? Is dat 10? Dan zit je daar net onder. Misschien gaat het nog verder omlaag de komende tijd. De darmen kunnen er lang over doen om weer te helen. Soms wel 1 of 2 jaar. Aan de andere kant verdwijnen vaak buikklachten als eerste bij een glutenvrij dieet. Zijn er ook andere klachten verdwenen? En voel je je wel fitter?

Ik denk dat je het beste bij een gespecialiseerde diŽtiste aan kunt kloppen, namen te vinden bij https://www.ncv.nl/vind-een-dietist. Ze hebben een soort stappenplan om te ontdekken wat er aan de hand kan zijn bij mensen die klachten houden. En werkt dat toch niet, dan kan de arts verder kijken of je een scheurtje in je middenrif hebt oid. De diŽtist neemt alles wat je eet met je door, kijkt of het glutenvrij genoeg is, of het volwaardig is, of er genoeg voedingstoffen in zitten, etc.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Ashleey-x

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 3
Re: Maagpijn
« Reactie #2 Gepost op: februari 09, 2021, 18:03:26 »
neee helaas zijn geen mijn klachten helemaal niks veranderd,
dan ik ga zeker proberen om naar dietse  te gaan.
ik hoop he, heb niet idee dat me arts het verder serieus neemt...

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8838
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Maagpijn
« Reactie #3 Gepost op: februari 09, 2021, 23:23:42 »
Ik hoop dat je een goede dietist vindt die in de buurt zit. Hoewel afstand geen probleem is eigenlijk omdat de afspraken door corona online plaatsvinden, dus je kunt ook iemand zoeken die iets verder weg zit.

Ja, met artsen moet je het treffen. Veel artsen vinden coeliakie niet zo'n spannende ziekte, ze kunnen er weinig aan doen, er zijn geen medicijnen voor, patiŽnten moeten zelf hun weg vinden in het glutenvrije dieet, dat is het enige medicijn. Maar het is wel fijn als je een arts hebt die met je meedenkt.

Eet je alleen glutenvrij, of ook tarwezetmeelvrij? Niet iedereen met coeliakie kan brood met glutenvrij tarwezetmeel verdragen; sommige mensen worden er ziek van. Maar goed, dat zal de diŽtist je wel vertellen, er zijn veel meer mogelijke oorzaken voor aanhoudende klachten. En soms gaat het gewoon goed met het dieet, maar duurt het herstel langer dan je zou willen, dat kan ook nog. Die darmvlokken hebben tijd nodig om weer aan te groeien, bij de een gaat dat sneller dan bij de ander.

Succes verder!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Ashleey-x

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 3
Re: Maagpijn
« Reactie #4 Gepost op: februari 15, 2021, 17:39:20 »
ja ik eet ook tarwezetmeel vrij.

me darmvlokken waren volgens de test niet beschadigd...

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8838
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Maagpijn
« Reactie #5 Gepost op: februari 16, 2021, 10:29:55 »
Maak eens een afspraak bij een diŽtist die gespecialiseerd is in coeliakie. De waarde van je antistoffen kan nog verder omlaag, als de referentiewaarde 10 is (als het 20 is, zit je er wel ruim onder). Je kunt de referentiewaarde vinden op het formulier van het lab. De hoogte van de referentiewaarde verschilt per ziekenhuis. Misschien krijg je per ongeluk toch nog wat gluten binnen, dat is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudende klachten. Er kunnen ook andere zaken spelen, misschien verdraag je geen lactose of fructose, eet je te weinig vezels, kun je niet goed tegen haver, heb je een allergie ergens voor (soja, ei, pinda bv), of raken je darmen van slag van bepaalde suikers, FODMAPs, die zitten bv in uien en kool. In dat laatste geval ga je samen met een diŽtist een FODMAP-arm dieet volgen en op zoek naar de voedingsmiddelen die je klachten uitlokken. Maar er kan van alles aan de hand zijn. Laat de diŽtist het uitpluizen, die is daarvoor opgeleid. https://www.ncv.nl/vind-een-dietist
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.