Auteur Topic: Verwarrende uitkomsten van onderzoek naar haakwormen bij coeliakiepatiŽnten  (gelezen 235 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8840
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
De meeste coeliakiepatiŽnten moeten er niet aan denken, wormen die in hun darmen rondkruipen en zich tegoed doen aan alles wat ze daar tegenkomen, inclusief bloed en darmweefsel. Toch waren 54 coeliakiepatiŽnten in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland bereid om zich te laten infecteren met haakwormen. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat haakwormen die in de darmen leven een stofje uitscheiden waardoor coeliakiepatiŽnten mogelijk minder klachten krijgen door gluten. Maar het onderzoek werd in twijfel getrokken, omdat er geen controlegroep was. Daarom volgde een nieuw onderzoek, dat onlangs is afgesloten, dit keer niet met 12 coeliakiepatiŽnten maar met 54. Dit zou meer zekerheid moeten geven of gluten eten mogelijk is bij mensen met haakwormen in hun darmen.

De deelnemers begonnen met 1 of 2 sliertjes spaghetti per dag, en bouwden de hoeveelheid geleidelijk op naar een vol bord spaghetti. De helft van de patiŽnten werd geÔnfecteerd met haakwormen, de andere helft niet, die kreeg een placebo. Na afloop van de studie krabden de onderzoekers zich eens achter de oren. Ze hadden verwacht dat de groep die een placebo kreeg snel ziek zou worden door gluten. Maar wat bleek, zowel bij de wormengroep als bij de placebogroep kreeg de helft geen klachten tijdens het twee jaar durende experiment met een oplopende hoeveelheid gluten. Daar had niemand op gerekend. Bij beide groepen gingen de darmen achteruit.

Wat is de conclusie van het onderzoek? Elke dag een boterham eten lukt niet met die wormen. Maar af en toe een beetje gluten eten geeft minder symptomen. De onderzoekers gaan kijken of ze er een therapie van kunnen maken, waarbij de stofjes die de wormen uitscheiden worden nagemaakt. Wie weet kan de therapie klachten bij coeliakiepatiŽnten verminderen. 


Clin Transl Gastroenterol. 2020 Dec;11(12):e00274. doi: 10.14309/ctg.0000000000000274.
Randomized, Placebo Controlled Trial of Experimental Hookworm Infection for Improving Gluten Tolerance in Celiac Disease
John Croese 1, Gregory C Miller, Louise Marquart, Stacey Llewellyn, Rohit Gupta, Luke Becker, Andrew D Clouston, Christine Welch, Julia Sidorenko, Leanne Wallace, Peter M Visscher, Matthew L Remedios, James S McCarthy, Peter OʼRourke, Graham Radford-Smith, Alex Loukas, Mark Norrie, John W Masson, Richard B Gearry, Tony Rahman, Paul R Giacomin

PMID: 33512796 PMCID: PMC7678792 DOI: 10.14309/ctg.0000000000000274

Introduction: Celiac disease is an autoimmune disorder where intestinal immunopathology arises after gluten consumption. Previous studies suggested that hookworm infection restores gluten tolerance; however, these studies were small (n = 12) and not placebo controlled.

Methods: We undertook a randomized, placebo-controlled trial of hookworm infection in 54 people with celiac disease. The 94-week study involved treatment with either 20 or 40 Necator americanus third-stage larvae (L3-20 or L3-40) or placebo, followed by escalating gluten consumption (50 mg/d for 12 weeks, 1 g intermittent twice weekly for 12 weeks, 2 g/d sustained for 6 weeks, liberal diet for 1 year).

Results: Successful study completion rates at week 42 (primary outcome) were similar in each group (placebo: 57%, L3-20: 37%, and L3-40: 44%; P = 0.61), however gluten-related adverse events were significantly reduced in hookworm-treated participants: Median (range) adverse events/participant were as follows: placebo, 4 (1-9); L3-20, 1 (0-9); and L3-40, 0 (0-3) (P = 0.019). Duodenal villous height:crypt depth deteriorated similarly compared with their enrolment values in each group (mean change [95% confidence interval]: placebo, -0.6 [-1.3 to 0.2]; L3-20, -0.5 [-0.8 to 0.2]; and L3-40, -1.1 [-1.8 to 0.4]; P = 0.12). A retrospective analysis revealed that 9 of the 40 L3-treated participants failed to establish hookworm infections. Although week 42 completion rates were similar in hookworm-positive vs hookworm-negative participants (48% vs 44%, P = 0.43), quality of life symptom scores were lower in hookworm-positive participants after intermittent gluten challenge (mean [95% confidence interval]: 38.9 [33.9-44] vs 45.9 [39.2-52.6]).

Discussion: Hookworm infection does not restore tolerance to sustained moderate consumption of gluten (2 g/d) but was associated with improved symptom scores after intermittent consumption of lower, intermittent gluten doses.


Zie ook https://www.aithm.jcu.edu.au/gluten-versus-hookworm-challenge/
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.