Auteur Topic: Coeliakie of iets anders  (gelezen 1032 keer)

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Coeliakie of iets anders
« Gepost op: januari 30, 2021, 22:20:16 »
Beste leden

Ik heb in april vorig jaar de diagnose van coeliakie gekregen van mijn allerloog met deze waardes:
Mijn bloeduitslagen:

Gluten AG f79:      1.47KU/l.       <0.10
Tarwe AG f4:         3.35KU/l.       <0.10
Gliadine:               <0.10KU/l.    <0.10
Tarwe (rTri a14).    <0.10KU/l.    <0.10
Tarwe (rTti a19).    <0.10KU/l.    <0.10

Hierna ben ik glutenvrij gaan eten en heb ik een afspraak gemaakt bij een MDL arts voor een darmbiopt van de dunne darm. Volgens die dokter waren deze waardes echt heel laag om een glutenallergie te hebben. Ik heb een huidtest gehad voor gluten en tarwe en daar waren geen verdikkingen.

Ik zei tegen de MDL arts dat ik wel 4-5 weken al glutenvrij at. Hij zei dat dit echt geen effect zal hebben en dat men dit onder de microscoop wel kon zien of ik coeliakie heb of niet. Wel hierna heb ik besloten om het biopt te laten nemen.

Ik kreeg als uitslag dat ik geen coeliakie had. De MDL arts legde de klemtoon erop en zei dat ik dit niet had.

Ik had hiervoor wel altijd brijachtig ontlasting en hoe ik glutenvrij ging eten had ik harde ontlasting. Na een tijdje met verder glutenvrij eten had ik soort van parasieten in mijn ontlasting die men kon zien met de oog.

Ik heb toen de indruk gehad dat ik een darminfectie heb gehad en heb toen stoelgang testen gedaan alsook antiparasitaire middelen gebruikt zoals Vermox. Ook heb ik een natuurlijke kuur gedaan dat bestond uit alsemkruid, kruidnagel en zwarte walnoot tinctuur.

Ik heb 10 stoelgang staaltjes binnengebracht waaruit geen enkel parasiet te zien was.

Verder naar deze richting heb ik dan geen acties ondernomen. Ik ben wel verder glutenvrij gaan eten en heb supplementen genomen om mijn darm
Te herstellen zoals Mucoperm.

Nu heb ik nog altijd buikklachten, af en toe brijachtig en voedselintoleranties die ik nooit had. Voorbeelden: uien, spinazie en nog andere. Hoe ik een beetje binnenkrijg heb ik direct brijachtig ontlasting met slijm.

Ik ben toen nr een ander mdl arts geweest en hij heeft een coloscopie gedaan met als resultaat geen ontstekingen. Hij zei ge hebt PDS en bent in aanraking geweest met een parasiet.

Wel nu zijn we weer 1.5 maand verder, ik eet glutenvrij en heel gezond en ik heb bij elke trigger van een of ander of vettig maaltijd of gefrituurde of zelfs bij groenten zoals ik al zei uien spinazie aubergine direct brijachtig stoelgang.

Wanneer ik dit allemaal weglaat heb ik vaste stoelgang maar niet optimaal. Soms vast met brijachtig samen en slijm heb ik altijd wat ik dus ook nooit had.

De allerloog zegt coeliakie
De mdl arts claimt van niet
De andere mdl arts zegt gwn pds omdat hij niets vond via coloscopie.

Ik ben 13 kg afgevallen; en kom ook niets bij sinds ik glutenvrij eet.

Heeft er iemand ervaringen met deze bloedwaardes en is mijn biopt wel onder normale omstandigheden genomen wat betreft 4-5 weken glutenvrij eten en dan een biopt nemen.

Of kan dit allemaal door een parasitaire infectie in de gang gezet worden en dat ik nog altijd een parasitaire infectie heb die niet uitkomt in mijn ontlasting.

Voor al deze gebeuren kon ik bijvoorbeeld ook geen rijst, tomatensaus niets eten. Na de parasitaire infectie uit mijn stoelgang ging dit direct weer wel.

Welke stappen zou ik nu het beste ondernemen aangezien de MDL artsen van limburg zelf niets doen. Ze verwijzen me naar leuven maar leuven geeft een afspraak pas na een halfjaar.

Ik heb overwogen om Flagyl/metronidazol in te nemen op eigen houtje... ik weet echt niet meer wat ik moet doen en wie ik moet vertrouwen...

Sinds glutenvrij eten zie ik ook geen verdere verbeteringen wat betreft andere intoleranties die niet meer herstellen alsook het slijm in mijn ontlasting die nog altijd af en toe met brijachtig gepaard gaat.

Weet iemand raad bij wie ik terecht kan liefst in BelgiŽ en die deftige stoelgang testen doet. Geen enkel arts heeft stoelgang testen genomen. Dit heb ik ook allemaal zelf moeten regelen via mijn huisarts en weet dus niet hoe laboís dit onderzoeken en of ze wel naar alles kijken...

Altijd staat er gewoon: parasieten-> geen.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8840
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #1 Gepost op: januari 30, 2021, 23:42:51 »
Als ik naar je lijstje kijk, zie ik dat IgE antistoffen zijn gemeten en dat je een tarwe-allergie hebt. Daarom moet je glutenvrij eten. Dat zegt althans je bloed. Hoe betrouwbaar die bloedtest is weet ik niet, ook niet of je per se een reactie op je huid moet hebben.

Een tarwe-allergie en coeliakie zijn 2 verschillende dingen.

De allergoloog kan iemand de diagnose van een tarwe-allergie geven op basis van een bloedtest en/of huidtest (soms ook een voedselprovocatietest).

En een mdl-arts kan de diagnose coeliakie geven na een andere bloedtest (die meet IgA TTG antistoffen) en een darmonderzoek, liefst bij iemand die gluten eet, en als het niet anders kan bij iemand die hooguit 3 maanden glutenvrij eet (maar dan is de uitkomst minder zeker).

Hier vind je info over een tarwe-allergie:   https://www.voedselallergie.nl/allergenen/tarwe.html

Het kan zijn dat je gevoelige darmen hebt, en dan wordt vaak geadviseerd om een Fodmap-arm dieet te proberen. Zoek een diŽtist die hierin gespecialiseerd is. Als je even googelt op Fodmap vind je dat uien veel darmklachten kunnen veroorzaken en aubergines ook. Spinazie minder, maar dat bevat nitriet en dat kan ook een reactie geven.

Ik denk dat je het beste bij een diŽtist kunt aankloppen. Je hebt een tarwe-allergie (aangetoond in je bloed) en mogelijk pds. Dus zij kan samen met jou kijken hoe je een tarwevrij dieet (in de praktijk is dat een glutenvrij dieet) combineert met een fodmap-arm dieet. Of eerst eens goed je glutenvrije dieet doornemen. Wat eet je precies, krijg je genoeg vezels binnen, en andere voedingsstoffen. Misschien is het al genoeg als je glutenvrije dieet volwaardig is. En verdwijnen dan je andere intoleranties (misschien kun je nog steeds geen uien eten, dat hebben heel veel mensen).

Hier een filmpje met wat tips voor goed glutenvrij eten: https://www.youtube.com/watch?v=dm_5L8oGhwY&feature=share&fbclid=IwAR0tt-SNQhUyTc-rUftdhuVee-gCojCIg2_UNHccxbbacQUifLocTzpFDC8&ab_channel=NCVGlutenvrij

In eerste instantie schrap je bij een FODMAP-arm dieet verschillende groepen producten. Later voeg je die weer toe. En als het goed is kom je er stapsgewijs achter wat je wel en niet kunt eten. Het is wel een hele puzzel!

Helaas heb ik geen idee bij welke diŽtisten je in BelgiŽ goed terecht kunt (ik ken alleen een kaartje met gespecialiseerde diŽtisten in NL https://www.ncv.nl/vind-een-dietist). Zou je kunnen aankloppen bij de Belgische coeliakievereniging? https://coeliakie.be/over-ons/ons-verhaal

Hopelijk heb je hier iets aan. Succes!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #2 Gepost op: januari 31, 2021, 03:16:55 »
Ik ben momenteel in behandeling bij een diŽtist en volg ook een glutenvrij dieet al sinds september. Kk moet wel melden dat ik hiervoor uitslag (acne) had op mijn rug. Dit is compleet verdwenen. Echt niets meer te zien alsook soorten pigmentvlekken.bovendien had ik vroeger af en toe hartkloppingen dat ook helemaal weg is.  Denk dus ook dat ik een tarwe allergie heb. Maar sinds toen let ik dus heel veel op mijn voeding maar mijn stoelgang is nog niet optimaal wat ik dus echt raar vind. Moest dit niet al lang terug in orde zijn?

De darmvlokken zijn naar het schijnt in orde volgens de MDL arts maar het is wel eigenaardig dat ik andere voedselintoleranties heb overgehouden. Dingen wat ik altijd zonder probleem kon eten gaat niet meer. Voeding dat moeilijk verteerbaar is heb ik altijd last. Zoals ik al hiervoor heb uitgelegd.

Echt een heel raar verhaal maar ook tijdens mijn glutenvrije dieet heb ik nog af en toe last vast brijachtig stoelgang met als gevolg ook slijm. Ik word er echt gek van. Ben iemand die ook altijd heel actief is geweest met voeding omdat ik deed aan topsport.

Ik heb altijd de schrik dat er nog een infectie is waardoor ik reageer op bepaalde voeding. Tijdens mijn infectie kon ik echt niets verdragen en na de infectie kan ik alles verdragen buiten te vettig voedsel, uien, aubergine, bbq..

Vandaag had ik nog heel gewoon glutenvrij gegeten:
Eieren met gv brood
Rijst met vlees als middag eten en in de avond had ik last van mijn buik. Eerst goede stoelgang met daarop weer brijachtig. Echt om gek van te worden. Kan het zo zijn dat de herstel van de darmen enorm lang duren na langdurige schade?

Vroeger had ik gewoonweg niks, dus pak gewoonweg 1 jaar anderhalf jaar terug. Ik kon alles eten en was ook een alleseter. Nooit maar echt ook  nooit last van iets. Ik wist amper wat buikpijn was en had altijd een vlotte stoelgang.

Dit kan echt niet PDS ziin.

Wat betreft mijn voeding en dieet -> die is tip top in orde. Ik weet waar ik heftig op reageer en dat vermijd ik ook.

Ik had ook eens gelezen dat giardiasis een soort parasiet voedselintoleranties kan veroorzaken en deze komt vaak ook niet uit de stoelgang, hierdoor dat ik dus Flagyl wil gebruiken. Maar ik heb vernomen dat deze ook ernstige bijwerkingen kan geven.

Man man wat mis ik de tijd dat ik gewoon alles kon eten zonder na te denken en kon focussen op mijn sport. 13 kg weg, helemaal krachteloos en na het eten meestal vermoeid.

Kan ook Ďs nachts niet slapen en Ďs morgens wakker worden is nog een ander verhaal. Dood op ben ik. Ik krijg gewoonweg een inzinking soms na het eten. Helemaal suf down en kan me helemaal niet focussen op mensen. Op dat ogenblik als iemand tegen me praat kan ik mijn hoofd er moeilijk bijhouden. Ik val gewoon weg. Soms krijg ik dit ook als ik auto rij. Gewoonweg een gevaar. Dan stop ik en ga ik liggen. Dit is echt niet normaal denk ik tijdens een glutenvrij dieet waar ik in herstel ben. Denk zelf soms echt dat er een soort infzctie nog aanwezig is.. 😫😫😫 ik baal ervan.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #3 Gepost op: januari 31, 2021, 03:19:29 »
Als ik naar je lijstje kijk, zie ik dat IgE antistoffen zijn gemeten en dat je een tarwe-allergie hebt. Daarom moet je glutenvrij eten. Dat zegt althans je bloed. Hoe betrouwbaar die bloedtest is weet ik niet, ook niet of je per se een reactie op je huid moet hebben.

Een tarwe-allergie en coeliakie zijn 2 verschillende dingen.

De allergoloog kan iemand de diagnose van een tarwe-allergie geven op basis van een bloedtest en/of huidtest (soms ook een voedselprovocatietest).

En een mdl-arts kan de diagnose coeliakie geven na een andere bloedtest (die meet IgA TTG antistoffen) en een darmonderzoek, liefst bij iemand die gluten eet, en als het niet anders kan bij iemand die hooguit 3 maanden glutenvrij eet (maar dan is de uitkomst minder zeker).

Hier vind je info over een tarwe-allergie:   https://www.voedselallergie.nl/allergenen/tarwe.html

Het kan zijn dat je gevoelige darmen hebt, en dan wordt vaak geadviseerd om een Fodmap-arm dieet te proberen. Zoek een diŽtist die hierin gespecialiseerd is. Als je even googelt op Fodmap vind je dat uien veel darmklachten kunnen veroorzaken en aubergines ook. Spinazie minder, maar dat bevat nitriet en dat kan ook een reactie geven.

Ik denk dat je het beste bij een diŽtist kunt aankloppen. Je hebt een tarwe-allergie (aangetoond in je bloed) en mogelijk pds. Dus zij kan samen met jou kijken hoe je een tarwevrij dieet (in de praktijk is dat een glutenvrij dieet) combineert met een fodmap-arm dieet. Of eerst eens goed je glutenvrije dieet doornemen. Wat eet je precies, krijg je genoeg vezels binnen, en andere voedingsstoffen. Misschien is het al genoeg als je glutenvrije dieet volwaardig is. En verdwijnen dan je andere intoleranties (misschien kun je nog steeds geen uien eten, dat hebben heel veel mensen).

Hier een filmpje met wat tips voor goed glutenvrij eten: https://www.youtube.com/watch?v=dm_5L8oGhwY&feature=share&fbclid=IwAR0tt-SNQhUyTc-rUftdhuVee-gCojCIg2_UNHccxbbacQUifLocTzpFDC8&ab_channel=NCVGlutenvrij

In eerste instantie schrap je bij een FODMAP-arm dieet verschillende groepen producten. Later voeg je die weer toe. En als het goed is kom je er stapsgewijs achter wat je wel en niet kunt eten. Het is wel een hele puzzel!

Helaas heb ik geen idee bij welke diŽtisten je in BelgiŽ goed terecht kunt (ik ken alleen een kaartje met gespecialiseerde diŽtisten in NL https://www.ncv.nl/vind-een-dietist). Zou je kunnen aankloppen bij de Belgische coeliakievereniging? https://coeliakie.be/over-ons/ons-verhaal

Hopelijk heb je hier iets aan. Succes!


Ik ben momenteel in behandeling bij een diŽtist en volg ook een glutenvrij dieet al sinds september. Kk moet wel melden dat ik hiervoor uitslag (acne) had op mijn rug. Dit is compleet verdwenen. Echt niets meer te zien alsook soorten pigmentvlekken.bovendien had ik vroeger af en toe hartkloppingen dat ook helemaal weg is.  Denk dus ook dat ik een tarwe allergie heb. Maar sinds toen let ik dus heel veel op mijn voeding maar mijn stoelgang is nog niet optimaal wat ik dus echt raar vind. Moest dit niet al lang terug in orde zijn?

De darmvlokken zijn naar het schijnt in orde volgens de MDL arts maar het is wel eigenaardig dat ik andere voedselintoleranties heb overgehouden. Dingen wat ik altijd zonder probleem kon eten gaat niet meer. Voeding dat moeilijk verteerbaar is heb ik altijd last. Zoals ik al hiervoor heb uitgelegd.

Echt een heel raar verhaal maar ook tijdens mijn glutenvrije dieet heb ik nog af en toe last vast brijachtig stoelgang met als gevolg ook slijm. Ik word er echt gek van. Ben iemand die ook altijd heel actief is geweest met voeding omdat ik deed aan topsport.

Ik heb altijd de schrik dat er nog een infectie is waardoor ik reageer op bepaalde voeding. Tijdens mijn infectie kon ik echt niets verdragen en na de infectie kan ik alles verdragen buiten te vettig voedsel, uien, aubergine, bbq..

Vandaag had ik nog heel gewoon glutenvrij gegeten:
Eieren met gv brood
Rijst met vlees als middag eten en in de avond had ik last van mijn buik. Eerst goede stoelgang met daarop weer brijachtig. Echt om gek van te worden. Kan het zo zijn dat de herstel van de darmen enorm lang duren na langdurige schade?

Vroeger had ik gewoonweg niks, dus pak gewoonweg 1 jaar anderhalf jaar terug. Ik kon alles eten en was ook een alleseter. Nooit maar echt ook  nooit last van iets. Ik wist amper wat buikpijn was en had altijd een vlotte stoelgang.

Dit kan echt niet PDS ziin.

Wat betreft mijn voeding en dieet -> die is tip top in orde. Ik weet waar ik heftig op reageer en dat vermijd ik ook.

Ik had ook eens gelezen dat giardiasis een soort parasiet voedselintoleranties kan veroorzaken en deze komt vaak ook niet uit de stoelgang, hierdoor dat ik dus Flagyl wil gebruiken. Maar ik heb vernomen dat deze ook ernstige bijwerkingen kan geven.

Man man wat mis ik de tijd dat ik gewoon alles kon eten zonder na te denken en kon focussen op mijn sport. 13 kg weg, helemaal krachteloos en na het eten meestal vermoeid.

Kan ook Ďs nachts niet slapen en Ďs morgens wakker worden is nog een ander verhaal. Dood op ben ik. Ik krijg gewoonweg een inzinking soms na het eten. Helemaal suf down en kan me helemaal niet focussen op mensen. Op dat ogenblik als iemand tegen me praat kan ik mijn hoofd er moeilijk bijhouden. Ik val gewoon weg. Soms krijg ik dit ook als ik auto rij. Gewoonweg een gevaar. Dan stop ik en ga ik liggen. Dit is echt niet normaal denk ik tijdens een glutenvrij dieet waar ik in herstel ben. Denk zelf soms echt dat er een soort infzctie nog aanwezig is.. 😫😫😫 ik baal ervan.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8840
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #4 Gepost op: januari 31, 2021, 15:26:38 »
Goed dat je al een diŽtist hebt. Hopelijk eentje die een speciale opleiding heeft gevolgd voor een glutenvrij dieet (die is er in Nederland, maar ik weet niet of die ook in BelgiŽ bestaat). Vraag het na bij de Vlaamse coeliakievereniging.

De huid kan ook reageren, ik heb zelf geen bultjes op mijn rug meer sinds een glutenvrij dieet, en bij mijn zoon gaat de acne op zijn gezicht op en neer met hoeveel gluten hij binnenkrijgt (een glutenvrij dieet bevat nooit 0 ppm gluten en hij is extreem gevoelig).

Zelf heb ik in het verleden nooit last gehad van mijn buik, ik had vooral astma en jeuk. Pas sinds ik glutenvrij eet, krijg ik buikklachten. Uit onderzoek blijkt ook dat na de start van een glutenvrij dieet de reactie op gluten sneller kan komen en heftiger kan zijn. Maar dat geldt voor coeliakie. Hoe het zit met een tarwe-allergie weet ik niet.

Hier ook hartkloppingen na een glutenfout.

Hier ook afwijkende ontlasting na een glutenfout. Dat komt bij ons 1 tot 2 dagen later. Dus het is meestal niet een reactie op wat we die dag gegeten hebben, maar op wat we een dag eerder hebben gegeten. Buikklachten ontstaan wel dezelfde dag. Maar het reactiepatroon is bij iedereen anders, hoe snel je reageert en welke klachten je krijgt. Na verloop van tijd kun je een patroon ontdekken.

Zelf vind ik de afwijkende ontlasting een heel 'handig' symptoom. Want het is een objectieve maat dat ergens gluten in gezeten heeft. Mijn zoon kreeg migraine-aanvallen toen hij 12 jaar was. Maar ik wist niet of het door gluten kwam. Toen hebben we een lijst opgehangen op de deur van de wc en hij schreef op hoeveel ontlasting bleef drijven in de wc pot, bv 3 cm of alles. Als alles dreef kreeg hij een migraine-aanval, dat was zo klaar als een klontje.

Ik verwacht niet dat je een infectie hebt. Je kunt ook met een tarwe-allergie gevoelige darmen hebben die in de herstelfase op van alles en nog wat reageren.

Ik verdraag maiseieren beter dan meergraneneieren (maar de meeste mensen met coeliakie kunnen gewoon alle eieren eten).

En welk brood had je? Glutenvrij? Ook tarwezetmeelvrij? Er mag in een glutenvrij brood glutenvrij tarwezetmeel zitten. In jouw geval kun je dat beter niet eten. En daarnaast brood zoeken met veel vezels (bv het Yam brood van de Jumbo, ik weet niet of je daaraan kunt komen).

Eet je rijst met vermelding glutenvrij? Bij AH kun je op de website zoeken op glutenvrij (selecteren in de linkerkolom in de webshop)  https://www.ah.nl/producten/pasta-rijst-en-wereldkeuken/pasta-rijst-noedels/rijst?as_templateId=46609&gclid=Cj0KCQiAx9mABhD0ARIsAEfpavSYPYo0Wu8kRUgZTzMoWfZCij9if-jWUozpga56aoZgJ093B5YvcD8aAhABEALw_wcB&kenmerk=zonder_gluten

Heb je voorverpakt naturel vlees? Daarvan is het risico op kruisbesmetting kleiner dan van vlees van een slager die werkt met paneermeel en kruiden.

Wat ik mis in je lijstje is groente en fruit. Dat kun je toevoegen aan je lunch. En door de vezels krijg je een betere stoelgang. Zie het filmpje dat ik stuurde. Op de website van de NCV staan ook tips wat je kunt eten als lunch en ontbijt. Ga dat doen. Veel beter dan welk supplement of middeltje ook. Gewoon gezond eten.

Zie bv https://www.glutenvrij.nl/ik-kan-niet-tegen-gluten-wat-heb-ik/coeliakie-en-het-coronavirus/lunchtips

Als ik niet kan slapen: dan heb ik gluten op. En als ik dan om een uur of 4 in slaap val, word ik later als een wrak wakker.

Suf, down en focus weg: dit noemen medici brain fog, het is bij coeliakie een gevolg van een glutenfout. Kan hier ook niet missen. Ik kan dan ook beter niet in mijn auto stappen. Wetenschappers omschrijven het als een gevoel van dronkenschap of een jetlag, alsof je niet goed wakker wordt en in een droomwereld zit. Het gaat vanzelf weer over als je helemaal geen gluten eet. En als je zo'n 'aanval' hebt, weet je meteen dat je gluten op hebt.

Kortom: alles wijst erop dat je glutenvrije dieet nog niet goed genoeg is. Er zitten verborgen gluten in, verwacht ik. Een gespecialiseerde diŽtist kan je hierbij helpen. En dan komt het wel goed.

Succes!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #5 Gepost op: januari 31, 2021, 21:27:38 »
Goed dat je al een diŽtist hebt. Hopelijk eentje die een speciale opleiding heeft gevolgd voor een glutenvrij dieet (die is er in Nederland, maar ik weet niet of die ook in BelgiŽ bestaat). Vraag het na bij de Vlaamse coeliakievereniging.

De huid kan ook reageren, ik heb zelf geen bultjes op mijn rug meer sinds een glutenvrij dieet, en bij mijn zoon gaat de acne op zijn gezicht op en neer met hoeveel gluten hij binnenkrijgt (een glutenvrij dieet bevat nooit 0 ppm gluten en hij is extreem gevoelig).

Zelf heb ik in het verleden nooit last gehad van mijn buik, ik had vooral astma en jeuk. Pas sinds ik glutenvrij eet, krijg ik buikklachten. Uit onderzoek blijkt ook dat na de start van een glutenvrij dieet de reactie op gluten sneller kan komen en heftiger kan zijn. Maar dat geldt voor coeliakie. Hoe het zit met een tarwe-allergie weet ik niet.

Hier ook hartkloppingen na een glutenfout.

Hier ook afwijkende ontlasting na een glutenfout. Dat komt bij ons 1 tot 2 dagen later. Dus het is meestal niet een reactie op wat we die dag gegeten hebben, maar op wat we een dag eerder hebben gegeten. Buikklachten ontstaan wel dezelfde dag. Maar het reactiepatroon is bij iedereen anders, hoe snel je reageert en welke klachten je krijgt. Na verloop van tijd kun je een patroon ontdekken.

Zelf vind ik de afwijkende ontlasting een heel 'handig' symptoom. Want het is een objectieve maat dat ergens gluten in gezeten heeft. Mijn zoon kreeg migraine-aanvallen toen hij 12 jaar was. Maar ik wist niet of het door gluten kwam. Toen hebben we een lijst opgehangen op de deur van de wc en hij schreef op hoeveel ontlasting bleef drijven in de wc pot, bv 3 cm of alles. Als alles dreef kreeg hij een migraine-aanval, dat was zo klaar als een klontje.

Ik verwacht niet dat je een infectie hebt. Je kunt ook met een tarwe-allergie gevoelige darmen hebben die in de herstelfase op van alles en nog wat reageren.

Ik verdraag maiseieren beter dan meergraneneieren (maar de meeste mensen met coeliakie kunnen gewoon alle eieren eten).

En welk brood had je? Glutenvrij? Ook tarwezetmeelvrij? Er mag in een glutenvrij brood glutenvrij tarwezetmeel zitten. In jouw geval kun je dat beter niet eten. En daarnaast brood zoeken met veel vezels (bv het Yam brood van de Jumbo, ik weet niet of je daaraan kunt komen).

Eet je rijst met vermelding glutenvrij? Bij AH kun je op de website zoeken op glutenvrij (selecteren in de linkerkolom in de webshop)  https://www.ah.nl/producten/pasta-rijst-en-wereldkeuken/pasta-rijst-noedels/rijst?as_templateId=46609&gclid=Cj0KCQiAx9mABhD0ARIsAEfpavSYPYo0Wu8kRUgZTzMoWfZCij9if-jWUozpga56aoZgJ093B5YvcD8aAhABEALw_wcB&kenmerk=zonder_gluten

Heb je voorverpakt naturel vlees? Daarvan is het risico op kruisbesmetting kleiner dan van vlees van een slager die werkt met paneermeel en kruiden.

Wat ik mis in je lijstje is groente en fruit. Dat kun je toevoegen aan je lunch. En door de vezels krijg je een betere stoelgang. Zie het filmpje dat ik stuurde. Op de website van de NCV staan ook tips wat je kunt eten als lunch en ontbijt. Ga dat doen. Veel beter dan welk supplement of middeltje ook. Gewoon gezond eten.

Zie bv https://www.glutenvrij.nl/ik-kan-niet-tegen-gluten-wat-heb-ik/coeliakie-en-het-coronavirus/lunchtips

Als ik niet kan slapen: dan heb ik gluten op. En als ik dan om een uur of 4 in slaap val, word ik later als een wrak wakker.

Suf, down en focus weg: dit noemen medici brain fog, het is bij coeliakie een gevolg van een glutenfout. Kan hier ook niet missen. Ik kan dan ook beter niet in mijn auto stappen. Wetenschappers omschrijven het als een gevoel van dronkenschap of een jetlag, alsof je niet goed wakker wordt en in een droomwereld zit. Het gaat vanzelf weer over als je helemaal geen gluten eet. En als je zo'n 'aanval' hebt, weet je meteen dat je gluten op hebt.

Kortom: alles wijst erop dat je glutenvrije dieet nog niet goed genoeg is. Er zitten verborgen gluten in, verwacht ik. Een gespecialiseerde diŽtist kan je hierbij helpen. En dan komt het wel goed.

Succes!

Het eigenaardige is dat de ene MDL arts zegt na een darmbiopt dat ik geen glutenallergie heb... wat betreft mijn dieet bak ik mijn brood zelf en daar zit geen tarwezetmeel in. Dat controleer ik altijd. Ik heb brood dat bestaat uit lijnzaadmeel, boekweitmeel. Vlees eet ik gewoon puur. Zonder kruiden en ik koop geen vlees bij de slager. Ik zit echt vrij goed met mijn glutenvrije dieet.

Ik zit dus nog altijd met de diagnose dat gesteld is of ik coeliakie heb of niet. De MDL arts zegt van niet na een darmbiopt terwijl ik al 5- tal welen op een glutenvrij dieet zat maar niet perfect. De allerloog zegt naargelang een bloedtest die ik hierboven heb gemeld dat ik reageer op gluten en tarwe. Tarwe reageer ik effectief wel. Dat weet ik 100 procent zeker omdat ik eens had getest naar kip brochettes met tarwegierst. Ik had enorm veel buikpijn. Echter is dit wel allemaal begonnen toen ik een darminfectie had. Nu is de darminfectie waarschijnlijk weg maar mijn stoelgang verbetert niet 100 procent.

Ik eet echt helemaal geen gluten. Dat weet ik 100 procent, ook volgt een diŽtist me hierbij op. Wat ik echt rot vind is mijn stoelgang die niet herstelt en dat ik reageer op ander soort voedsel waar ik nooit problemen mee had. Dit is allemaal ontstaan na de infectie. Kruisbesmetting kan altijd maar ook let ik hier enorm op. Ik heb zelf een aparte kast waar ik mijn GV koekjes en brood bewaar. Vlees is helemaal clean altijd.

Groenten en fruit heb ik geen problemen mee buiten uien en spinazie en ook met een mix van groentensoep.

Voorheen nooit last maar nu reageer ik op alles. Ik ga nu nog eens een stoelgang test doen met verschillende potjes naar het zoeken van parasieten. Indien dit er niet is ga ik eens proberen speltbrood te eten dat volledig tarwevrij is. Hiermee kan ik zelf dus ondervinden of ik reageer op gluten of niet. Het kan altijd zijn dat ik ook zal
Reageren tegen spelt aangezien het een verwantschap heeft met tarwe en dat mijn lichaam hier geen onderscheid kan maken.

Ik geloof niet dat ik een glutenallergie heb. De bloedwaardes zijn meestal niet 100 procent en na mijn darmbiopt blijkt dat ook dus. De MDL arts zegt van niet met 100 procent zekerheid. Hij zegt dat ik geen coeliakie heb, zelfs wanneer ik hem confronteer met hetgeen dat ik 4-5 weken glutenvrij at. Hij zei dat ik al minimum maanden glutenvrij moest eten en dat ze het dan niet meer zouden zien. Maar levenslang gluten eten en dan 4 weken glutenvrij speelt geen rol volgens hem. Hij bevestigde dit persoonlijk en zei dat men dit onder de microscoop met 100 procent zekerheid konden zien of ik coeliakie heb of niet.

Is er een ander manier via een soort eliminatiedieet waar ik gluten binnen kan krijgen en dat ik kan zien of ik hierop reageer buiten bijvoorbeeld spelt. Dit zou ideaal zijn dat ik dan zelf zeker weet of ik coeliakie heb of niet.

Bovendien wil ik nog melden; indien ik het toch zou hebben is dit zeker en vast ontstaan door een darminfectie die ik heb opgelopen in Bali. Deze darminfectie heeft ervoor gezorgd dat ik intolerant ben geworden tegen ďmoeilijk verteerbareĒ voeding. Hierbij zijn er een paar overgegaan onmiddelijk nadat ik af was van deze infectie echter blijft er nu wel slechte stoelgang + reacties over op oa. Tarwe, garnalen, aubergine, uien, zalm...

Gluten weet ik nog niet zo zeker.

Van alles eter ineens naar niets door een infectie en auto-immuun ziektes is echt wel shockerend.

Nogmaals, is er een alternatief waar ik makkelijk mee kan testen of ik op gluten reageer zondze tarwe erin?


Groetjes

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8840
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #6 Gepost op: februari 01, 2021, 14:50:55 »
Ik denk dat de termen lastig zijn. Jij bent allergisch voor tarwe en gluten. Dat is een allergie. Die wordt vastgesteld met een bloedtest naar IgE antistoffen voor gluten en tarwe. Zo kunnen andere mensen allergisch zijn voor ei, melk, pinda, soja etc. Dus je hebt een glutenvrij dieet nodig. En je moet vanwege deze allergie alle granen met gluten vermijden: tarwe, rogge en gerst.

Ik verwacht niet dat je coeliakie hebt. Het kan natuurlijk wel, en het komt sporadisch ook voor, dat iemand een tarwe-allergie heeft EN coeliakie. Maar het ligt niet erg voor de hand. En de uitkomst is hetzelfde. Want in beide gevallen heb je een glutenvrij dieet nodig. Alleen controleert de arts bij coeliakie ook of je een andere auto-immuunziekte ontwikkelt. Je lever, schildklier, vitamines in je bloed, dat wordt elk jaar of om het jaar gecheckt.

De mdl-arts kan alleen zeggen of je coeliakie hebt. Mogelijk noemt hij dat een glutenallergie. Volgens zijn onderzoek heb je geen coeliakie. Dus de antistoffen voor gluten in je bloed zijn niet verhoogd. En je darmen zijn niet beschadigd. Dus volgens zijn gegevens heb je geen coeliakie.

Zoals uit Europese richtlijnen voor de diagnose van coeliakie blijkt, kan de arts in de eerste weken van je glutenvrije dieet nog wel een darmonderzoek doen, maar is de uitkomst daarvan iets minder zeker. Hij kan dus niet voor 100% uitsluiten dat je coeliakie hebt. Maar de kans dat je gťťn coeliakie hebt is vele malen groter dan de kans dat je het wel hebt.

Jouw brood is supergezond en beter dan veel glutenvrij brood dat in de winkel ligt (in dat brood zit vaak zetmeel en geen meel, het bevat nauwelijks voedingsstoffen, want de kiem en de zemel van het graan zijn eruit gehaald, en daar zit nou juist de voedingswaarde in). Zorg wel dat je glutenvrije boekweit gebruikt en glutenvrij lijnzaad etc. Maar daar zul je al wel op gelet hebben.

Toen mijn zoontje begon met een glutenvrij dieet, vond ik hem na een jaar weer 'gezond'. Herstellen heeft tijd nodig. Veel tijd. En bij volwassenen nog meer dan bij kinderen. Voor jou voelt die 4 maanden als heel lang. Maar ik vind dat je nog een 'newby' bent op het glutenvrije pad. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. En om uit te vinden wat je kunt eten en of er mogelijk nog iets speelt.

Spelt is een oud tarweras. Je kunt het beter niet eten.

Heb je last van alle merken garnalen? Ook uit de diepvries zonder toevoegingen? Gekweekt? En van alle soorten zalm? Vers, vacuum, diepvries, blik? Wilde zalm? Sommige soorten zijn tijdens de bewerking besmet geraakt (vroeger stond er nooit een waarschuwing van gluten bij de zalm van AH, tegenwoordig bij sommige soorten wel).

Puur vlees: prima.

Hoop dat je je weg vindt in het glutenvrije dieet, en dat je ontlastingspatroon verbetert. De ervaring van Nederlandse diŽtisten is dat te weinig vezels darmproblemen kunnen veroorzaken bij mensen met coeliakie. Of dat voor jou geldt weet ik niet, je brood bevat in elk geval veel vezels, verder zit het in groente en fruit, noten, zaden, pitten etc. Samen met een goede diŽtist moet je er toch wel uit kunnen komen, lijkt me (en die kan ook uitleggen wat voor ziekte je hebt...). In de eerste periode glutenvrij kan je lichaam op van alles en nog wat reageren. Gewoon omdat je nog in het herstelproces zit. Dus dan heeft het niets met gluten te maken. Of je hebt eerder iets met tarwe op. En heeft dat je darmen overgevoelig gemaakt. Waardoor je van alles wat je daarna eet ook ziek wordt. Maar dan ligt de oorzaak bij de tarwe. En je darmen, die een klap gehad hebben, en zich weer moeten resetten. Succes verder!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #7 Gepost op: februari 01, 2021, 15:51:18 »
Ik denk dat de termen lastig zijn. Jij bent allergisch voor tarwe en gluten. Dat is een allergie. Die wordt vastgesteld met een bloedtest naar IgE antistoffen voor gluten en tarwe. Zo kunnen andere mensen allergisch zijn voor ei, melk, pinda, soja etc. Dus je hebt een glutenvrij dieet nodig. En je moet vanwege deze allergie alle granen met gluten vermijden: tarwe, rogge en gerst.

Ik verwacht niet dat je coeliakie hebt. Het kan natuurlijk wel, en het komt sporadisch ook voor, dat iemand een tarwe-allergie heeft EN coeliakie. Maar het ligt niet erg voor de hand. En de uitkomst is hetzelfde. Want in beide gevallen heb je een glutenvrij dieet nodig. Alleen controleert de arts bij coeliakie ook of je een andere auto-immuunziekte ontwikkelt. Je lever, schildklier, vitamines in je bloed, dat wordt elk jaar of om het jaar gecheckt.

De mdl-arts kan alleen zeggen of je coeliakie hebt. Mogelijk noemt hij dat een glutenallergie. Volgens zijn onderzoek heb je geen coeliakie. Dus de antistoffen voor gluten in je bloed zijn niet verhoogd. En je darmen zijn niet beschadigd. Dus volgens zijn gegevens heb je geen coeliakie.

Zoals uit Europese richtlijnen voor de diagnose van coeliakie blijkt, kan de arts in de eerste weken van je glutenvrije dieet nog wel een darmonderzoek doen, maar is de uitkomst daarvan iets minder zeker. Hij kan dus niet voor 100% uitsluiten dat je coeliakie hebt. Maar de kans dat je gťťn coeliakie hebt is vele malen groter dan de kans dat je het wel hebt.

Jouw brood is supergezond en beter dan veel glutenvrij brood dat in de winkel ligt (in dat brood zit vaak zetmeel en geen meel, het bevat nauwelijks voedingsstoffen, want de kiem en de zemel van het graan zijn eruit gehaald, en daar zit nou juist de voedingswaarde in). Zorg wel dat je glutenvrije boekweit gebruikt en glutenvrij lijnzaad etc. Maar daar zul je al wel op gelet hebben.

Toen mijn zoontje begon met een glutenvrij dieet, vond ik hem na een jaar weer 'gezond'. Herstellen heeft tijd nodig. Veel tijd. En bij volwassenen nog meer dan bij kinderen. Voor jou voelt die 4 maanden als heel lang. Maar ik vind dat je nog een 'newby' bent op het glutenvrije pad. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. En om uit te vinden wat je kunt eten en of er mogelijk nog iets speelt.

Spelt is een oud tarweras. Je kunt het beter niet eten.

Heb je last van alle merken garnalen? Ook uit de diepvries zonder toevoegingen? Gekweekt? En van alle soorten zalm? Vers, vacuum, diepvries, blik? Wilde zalm? Sommige soorten zijn tijdens de bewerking besmet geraakt (vroeger stond er nooit een waarschuwing van gluten bij de zalm van AH, tegenwoordig bij sommige soorten wel).

Puur vlees: prima.

Hoop dat je je weg vindt in het glutenvrije dieet, en dat je ontlastingspatroon verbetert. De ervaring van Nederlandse diŽtisten is dat te weinig vezels darmproblemen kunnen veroorzaken bij mensen met coeliakie. Of dat voor jou geldt weet ik niet, je brood bevat in elk geval veel vezels, verder zit het in groente en fruit, noten, zaden, pitten etc. Samen met een goede diŽtist moet je er toch wel uit kunnen komen, lijkt me (en die kan ook uitleggen wat voor ziekte je hebt...). In de eerste periode glutenvrij kan je lichaam op van alles en nog wat reageren. Gewoon omdat je nog in het herstelproces zit. Dus dan heeft het niets met gluten te maken. Of je hebt eerder iets met tarwe op. En heeft dat je darmen overgevoelig gemaakt. Waardoor je van alles wat je daarna eet ook ziek wordt. Maar dan ligt de oorzaak bij de tarwe. En je darmen, die een klap gehad hebben, en zich weer moeten resetten. Succes verder!


Garnalen kan ik sowieso niet eten. Ben hier ook allergisch voor. Wat betreft het glutenvrij dieet en ontlasting is al sowieso een probleem.

Soms dus constipatie soms niet, soms brijachtig ontlasting echt geen woorden meer voor. Ik heb echt heel lang gezocht naar brood waar ik geen constipatie van krijg en had ik dus deze gevonden. In eerste instantie ging dit goed met deze meel maar nu heb ik weer het gevoel dat ik verstopt raak. Enorm vervelend die afwisseling van ontlasting. Mijn dagelijkse bezigheid is belemmerd en kan amper nog fatsoenlijk redeneren.

Glutenvrij eten is echt heftig mbt een fatsoenlijk ontlastingspatroon. Indien dit zo verder gaat zal ik af en toe toch movicolon moeten nemen.

Hetgeen met vezels heb ik eigenlijk geen probleem. Ik eet zeker en vast voldoende vezels maar ik weet 1 ding zeer zeker, vezels in tarwe en vezels als alternatief is echt nooit hetzelfde. Tarwe bevordert echt een goede stoelgang zonder complicaties van verstoppingen. Dit heeft te maken met oplosbare en niet opblosbare vezels.

Ik denk dat ik ook zo niet goed zal herstellen indien mijn ontlastingspatroon niet in orde is. Stoelgang dat te veel blijft in de darmen gaat rotten en vergisten. Dus hoe je het draait of keert er gaat echt van alles mis.

In het begin had ik zelfs bij 1 kleine snee GV brood al constipatie. Alles stopt gewoon letterlijk. De zoektocht naar brood is nog niet beŽindigd voor mij. Het brood wat ik nu bakte was goed tot ik ben gestopt met mucoperm. Hier zit boordevol magnesium in en dat hield het water in mijn stoelgang vast waardoor ik vlot naar het toilet kon. Vandaag na een dag constipatie heb ik weer eens van dit brood gegeten. Indien ik alweer constipatie heb dan weet ik echt genoeg hoor.

Dan heb ik echt liever de allergische reactie van tarwe maar fatsoenlijk naar wc gaan al dan niet met brijachtig ontlasting. En dan zal ik eens na maanden testen weer voor coeliakie en indien dan blijkt dat mijn darmvlokken in orde zijn en dat dit allemaal een allergische reactie is mij goed. Dan groei ik er maar overheen tot de T-cellen doordraaien :))).

Nadelen van GV en tarwevrij:

- constipatie en af en toe nog altijd brijachtig ontlasting
- PDS klachten die ik nooit had
- niets kunnen eten
- elke dag is anders, psychologisch weet je niet wat er te wachten staat betreffende de darmen

Voordelen:
- acne totaal weg
- geen hartkloppingen meer(alhoewel het mij niet veel stoorde)


De nadelen wegen echt wel zwaarder bij mij. Denk dat ik binnenkort bij de eerstvolgende constipatie achtig of brijachtig stoelgang gewoon brood ga halen bij de bakker, dan weet ik tenminste wat er aan de hand is dan elke dag vol verassingen.😩😩

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8840
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #8 Gepost op: februari 01, 2021, 16:21:24 »
Helaas kan ik het niet makkelijker voor je maken. Je zult je eigen weg moeten vinden. En dat kost tijd. Eventjes de knop omzetten gaat niet. Vooral het eerste jaar is het een enorme puzzel. Maar daarna zal het toch wel beter gaan.

Ik weet niet of je aan het Yam brood kan komen van de Jumbo?

Verdraag je haver? Havermoutpap, rijstepap, teffpap? Pannenkoeken van ei met banaan? Of van boekweitmeel en rijstmeel? Twee keer warm? Salade? Soep? Je hoeft niet per se brood te eten.

Ik ben geen diŽtist, die heeft vast veel meer goede ideeŽn, voor variatie, inspiratie, en wat je ontlasting op de rit krijgt. Je kunt je ook aanmelden bij een facebookgroep; zelf ben ik te vinden bij coeliakie/ glutenvrij (daar zijn naast mensen met coeliakie ook mensen met glutensensitiviteit NCGS en een tarwe/gluten-allergie).

Er zijn ook gespecialiseerde diŽtisten die online begeleiding bieden en zelfs cursussen geven, bijvoorbeeld deze: https://glutenvrijedietist.nl/begeleiding/
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #9 Gepost op: februari 01, 2021, 19:11:30 »
Ik heb ook een tarwe-allergie en herken een aantal van jouw symptomen.

Bij alle meelsoorten ligt besmetting met tarwe op de loer, als in de molen of fabriek waar het gemalen wordt ook met tarwe gewerkt wordt. Glutenvrij meel is veilig (tenzij er glutenvrij tarwezetmeel in zit.)
De eerste maanden van je dieet ben je vooral bezig met een nieuwe balans vinden. Je moet aan je dieet wennen, maar je immuunsysteem moet ook wennen dat het allemaal rustig aan kan. Als je stopt met tarwe, stopt ook de prikkeling van je darmen en dat kan tot constipatie leiden.

Ik ben zelf bijna helemaal gestopt met brood en ben structureel rauwkost gaan eten. Dat levert je ook een behoorlijke hoeveelheid vezels op. Zolang ik niet teveel tarwe binnenkrijg is mijn stoelgang regelmatig en stevig; een vieze brij is een indicatie voor tarwe in een van de maaltijden daarvoor. Als je nog regelmatig "mindere dagen" hebt moet je heel kritisch kijken naar wat daarvan de oorzaak kan zijn. Van een beetje tarwe kan ik me een hele dag slap voelen.

Je kunt kijken of je wel rogge en/of gerst verdraagt. Nu is het lastig om producten met voldoende zuivere rogge te vinden, maar "Wasa Volkoren" knšckebrŲd valt bij mij structureel goed. Zuivere gerst vind je in een aantal biersoorten (o.a. pils), bij de speciaalbieren moet je oppassen want daar kan tarwe in zitten. (Voor coeliakiepatiŽnten: vermijd gerst en rogge.) Je zou het kunnen proberen, met name om aan een vezelrijke cracker te komen.

P.S. Ik vind het prima als je mij een P.M. stuurt met vragen over tarwe-allergie.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #10 Gepost op: februari 01, 2021, 19:34:46 »
Helaas kan ik het niet makkelijker voor je maken. Je zult je eigen weg moeten vinden. En dat kost tijd. Eventjes de knop omzetten gaat niet. Vooral het eerste jaar is het een enorme puzzel. Maar daarna zal het toch wel beter gaan.

Ik weet niet of je aan het Yam brood kan komen van de Jumbo?

Verdraag je haver? Havermoutpap, rijstepap, teffpap? Pannenkoeken van ei met banaan? Of van boekweitmeel en rijstmeel? Twee keer warm? Salade? Soep? Je hoeft niet per se brood te eten.

Ik ben geen diŽtist, die heeft vast veel meer goede ideeŽn, voor variatie, inspiratie, en wat je ontlasting op de rit krijgt. Je kunt je ook aanmelden bij een facebookgroep; zelf ben ik te vinden bij coeliakie/ glutenvrij (daar zijn naast mensen met coeliakie ook mensen met glutensensitiviteit NCGS en een tarwe/gluten-allergie).

Er zijn ook gespecialiseerde diŽtisten die online begeleiding bieden en zelfs cursussen geven, bijvoorbeeld deze: https://glutenvrijedietist.nl/begeleiding/

Haver en teff heb ik hetzelfde probleem. Dat heb ik al ondervonden. Vandaar dat ik dus mijn brood zelf bak waarin lijnzaadmeel, boekweitmeel, maiszetmeel, erwtenzemelen, rijstzemelen en plantaardige vezels in zitten. Deze is van Schar. Dit ging goed samen met mucoperm buiten bulkvormkge ontlastingen omdat deze veel vocht vasthoud. Na het stoppen van mucoperm, dus eergisteren, begon weer het constipatie. Ik ga nog even dit brood verder proberen.

Er is nog geen jumbo waar ik woon maar deze gaat binnenkort openen. Ook de AH van deze kanten heeft heel weinig glutenvrije producten. Ik koop ze in Hasselt.

Vroeger had ik nooit last van tarwe, pak een jaar terug. Mijn hooikoorts is voorbij en nu beginnen mijn darmen opeens te reageren. Echt raar 😆.

Maar ja, bedankt voor je uitleg. Ik zal toch dit jaar nog moeten puzzelen voor de perfecte dieet.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #11 Gepost op: februari 01, 2021, 19:41:22 »
Ik heb ook een tarwe-allergie en herken een aantal van jouw symptomen.

Bij alle meelsoorten ligt besmetting met tarwe op de loer, als in de molen of fabriek waar het gemalen wordt ook met tarwe gewerkt wordt. Glutenvrij meel is veilig (tenzij er glutenvrij tarwezetmeel in zit.)
De eerste maanden van je dieet ben je vooral bezig met een nieuwe balans vinden. Je moet aan je dieet wennen, maar je immuunsysteem moet ook wennen dat het allemaal rustig aan kan. Als je stopt met tarwe, stopt ook de prikkeling van je darmen en dat kan tot constipatie leiden.

Ik ben zelf bijna helemaal gestopt met brood en ben structureel rauwkost gaan eten. Dat levert je ook een behoorlijke hoeveelheid vezels op. Zolang ik niet teveel tarwe binnenkrijg is mijn stoelgang regelmatig en stevig; een vieze brij is een indicatie voor tarwe in een van de maaltijden daarvoor. Als je nog regelmatig "mindere dagen" hebt moet je heel kritisch kijken naar wat daarvan de oorzaak kan zijn. Van een beetje tarwe kan ik me een hele dag slap voelen.

Je kunt kijken of je wel rogge en/of gerst verdraagt. Nu is het lastig om producten met voldoende zuivere rogge te vinden, maar "Wasa Volkoren" knšckebrŲd valt bij mij structureel goed. Zuivere gerst vind je in een aantal biersoorten (o.a. pils), bij de speciaalbieren moet je oppassen want daar kan tarwe in zitten. (Voor coeliakiepatiŽnten: vermijd gerst en rogge.) Je zou het kunnen proberen, met name om aan een vezelrijke cracker te komen.

P.S. Ik vind het prima als je mij een P.M. stuurt met vragen over tarwe-allergie.


Had jij altijd al een tarwe allergie of kan het ook zijn dat zoiets zomaar is ontstaan. Ik heb eigenlijk nooit last gehad hiermee. Echter na mijn darminfectie is dit dus begonnen... en wat eet je bijvoorbeeld als pasta? Ik heb in mijn dieet brood en pasta nodig aangezien ik fanatiek doe aan sporten plus bodybuilding. Ik haal anders mijn kcal niet zonder brood of pasta.

Ik ben door dit constipatie gedoe terug begonnen met roken omdat roken mij de weg kan wijzen naar het toilet 😃..

Ik weet dat ik direct kan stoppen met roken maar dan zit ik met die constipatie weer en dat is zo vervelend.


MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #12 Gepost op: februari 02, 2021, 09:15:39 »
Had jij altijd al een tarwe allergie of kan het ook zijn dat zoiets zomaar is ontstaan. Ik heb eigenlijk nooit last gehad hiermee. Echter na mijn darminfectie is dit dus begonnen... en wat eet je bijvoorbeeld als pasta? Ik heb in mijn dieet brood en pasta nodig aangezien ik fanatiek doe aan sporten plus bodybuilding. Ik haal anders mijn kcal niet zonder brood of pasta.

Ik ben door dit constipatie gedoe terug begonnen met roken omdat roken mij de weg kan wijzen naar het toilet 😃..

Ik weet dat ik direct kan stoppen met roken maar dan zit ik met die constipatie weer en dat is zo vervelend.
Bij mij is de allergie ook op latere leeftijd opgekomen; heb geen verhaal van een tropische darminfectie, maar had wel al last van hooikoorts. Bij allergieŽn is het zo dat iemand die er een heeft er makkelijk een tweede bij krijgt en sommige combinaties komen regelmatig voor: de combinatie hooikoorts (graspollen) en tarwe is er zo een.
Ik gebruik glutenvrije maispasta (diverse merken) en rijstmie voor oosterse gerechten.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Reader

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #13 Gepost op: februari 02, 2021, 11:25:27 »
Maispasta is echt not done bij mij. Dat is vragen voor constipatie onmiddelijk. Meer vezels hierbij eten helpt ook niet bij mij. Ik zal nog moeten zoeken voor succes 😇..

Hooikoorts heb ik ook, heel veel jaren last gehad maar nu de laatste 2 jaar amper last. Ik zei altijd thuis dat mijn hooikoorts voorbij is maar toe heeft geslagen op mijn darmen. Het gaat van boven naar onder en dan hupsa eruit hoop ik 😃😃..


tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8840
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Coeliakie of iets anders
« Reactie #14 Gepost op: februari 02, 2021, 15:36:53 »
Pasta van bruine rijst, kikkererwten, linzen of boekweit?

https://www.ekoplaza.nl/search/?qry=pasta/allergieen=tarwe-en-glutenvrij/soort=pasta-op-alternatieve-basis

Wij eten ladingen aardappels: gekookt, gebakken, uit de oven.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.