Auteur Topic: Meer dan helft Spaanse coeliakiepatiŽnten heeft na 2 jaar nog darmschade  (gelezen 296 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8840
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Je zou verwachten dat glutenvrij eten in Spanje een makkie is. Op veel etiketten in de supermarkt prijkt de tekst Ďsin glutení als het veilig is voor mensen met coeliakie. Maar schijn bedriegt. Na twee jaar op een streng glutenvrij dieet heeft 53 % van de coeliakiepatiŽnten in Spanje nog steeds beschadigde darmen, schrijven Spaanse maagdarmleverartsen in een tijdschrift voor vakgenoten. Waarschijnlijk krijgen coeliakiepatiŽnten voortdurend, vaak onbedoeld en ongemerkt, kleine hoeveelheden gluten binnen.

Klachten en darmschade

Als een product te veel gluten bevat, hoeven coeliakiepatiŽnten daar niets van te merken. Van 76 coeliakiepatiŽnten die werden gevolgd vanaf hun diagnose had 73 % na twee jaar geen klachten meer. Dat er geen klachten zijn, betekent niet automatisch dat de darmen geheeld zijn. Uit een controlebioptie bleek dat meer dan de helft van de patiŽnten na twee jaar nog beschadigde darmen heeft (Marsh 3).

Antistoffen en darmschade

Ook de hoogte van de antistoffen in het bloed zegt niet veel. Bij 75 % van de patiŽnten waren de antistoffen negatief. Op basis van de bloedtest is niet goed te voorspellen of de darmen nog beschadigd zijn.

Ontlastingstest en darmschade

De coeliakiepatiŽnten leverden vier maal ontlasting in voor onderzoek, met een tussenpoze van een half jaar. De ontlasting werd geanalyseerd op de aanwezigheid van gluteneiwitten (GIP). 69 % van de patiŽnten had minimaal 1 test met een positieve uitslag, wat betekent dat er in de voorgaande dagen gluten in het eten zat. Voorspellen wie herstelde darmen had bleek op basis van de ontlastingstest niet mogelijk.

Leeftijd

Uit het onderzoek bleek dat mensen tussen de 16 en 30 jaar het beter doen op een glutenvrij dieet dan mensen van 30 jaar en ouder. Dertigplussers hebben in 67 % van de gevallen nog beschadigde darmen, bij coeliakiepatiŽnten in de leeftijd van 16 tot 30 jaar is dat 32 %.


Am J Gastroenterol. 2021 Jan 22.
 doi: 10.14309/ajg.0000000000001139. Online ahead of print.
Persistent Villous Atrophy in De Novo Adult Patients With Celiac Disease and Strict Control of Gluten-Free Diet Adherence: A Multicenter Prospective Study (CADER Study)
Fernando FernŠndez-BaŮares 1, Belťn BeltrŠn, Antonio Salas, Isabel Comino, Raquel Ballester-Clau, Carme Ferrer, Javier Molina-Infante, Mercť Rosinach, Inťs Modolell, Francisco RodrŪguez-Moranta, Beatriz Arau, Verůnica Segura, Luis FernŠndez-Salazar, Santos Santolaria, Maria Esteve, Carolina Sousa
ē   PMID: 33491958

ē   DOI: 10.14309/ajg.0000000000001139

Introduction:

A substantial proportion of adult patients with celiac disease on a gluten-free diet exhibit persistent villous atrophy, and inadvertent gluten exposure may be one of the causes. The aim of the present study was to evaluate villous atrophy persistence after 2 years on a gluten-free diet in de novo adult patients with celiac disease with strict control of gluten exposure.

Methods:

Symptomatic de novo adult patients with celiac disease were prospectively included. Clinical visits and dietary surveillance were scheduled every 6 months during a 2-year follow-up period. At each visit, fecal samples were collected and stored at -20 įC until analysis for gluten immunogenic peptides (f-GIPs). A follow-up duodenal biopsy was performed at 2 years. We evaluated the variables associated with persistent villous atrophy.

Results:

Seventy-six patients completed the study (36.5 Ī 1.6 years, 73% women); persistent villous atrophy was observed in 40 (53%), whereas 72.5% were asymptomatic and 75% had negative serology. Detectable f-GIP >0.08 μg/g in at least 1 fecal sample was seen in 69% of patients. There were no significant differences in the median f-GIP at each visit and median area under the curve over the serial measurements between patients with persistent villous atrophy and those who recovered. On multivariate analysis, only older age was associated with persistent villous atrophy (32% for 16-30 years; 67% for >30 years; P = 0.016).

Discussion:

The rate of persistent villous atrophy after 2 years was high in adult patients with celiac disease on an intentionally strict gluten-free diet. Low-level ongoing inadvertent gluten exposure could be a contributing factor to persistent villous atrophy.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.