Auteur Topic: Finse experts delen hun kennis over de huidziekte DH (Dermatitis Herpetiformis)  (gelezen 197 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8817
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
DH is een huidziekte waarbij iemand bultjes en blaasjes heeft op ellebogen, knieŽn of billen. Deze jeuken intens. Soms zitten de bultjes ook ergens anders, zoals op het hoofd of op de rug. DH herkennen is lastig, want de huiduitslag lijkt op allerlei andere huidziekten. Het aparte van DH is dat de uitslag zowel rechts als links zit. Dus op beide knieŽn of beide ellebogen. Finse dermatologen delen hun kennis over DH via een artikel in Ďthe American Journal of Clinical Dermatologyí. 

Ook medicijnen kunnen klachten van DH verergeren

Het is bekend dat de huidklachten van DH ontstaan door het eten van gluten. Ook jodiumrijke producten zoals vis kunnen de klachten verergeren. Daarnaast vermeldt het artikel dat de klachten kunnen verergeren door het gebruik van het medicijn Indomethacine (de indicaties zijn ontstekingen en pijn: bij gewrichtspijn, reuma, jicht, spierpijn, menstruatieklachten en hoofdpijn).

Diagnose DH patiŽnt verschuift naar latere leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop DH wordt vastgesteld verschuift. In de jaren í70 was het 35 jaar bij mannen, inmiddels is het 51 jaar. Bij vrouwen verschoof het van 36 naar 46 jaar. Ook coeliakie wordt gemiddeld op een latere leeftijd vastgesteld. Dat ligt mogelijk aan de hoeveelheid gluten die mensen eten, schrijven de dermatologen. Vijftig jaar geleden aten de Finnen gemiddeld 150 kilo granen met gluten in een jaar, nu is dat minder dan de helft: 71 kilo.

Huidbiopt soms op de verkeerde plek genomen

Om DH vast te stellen, neemt een dermatoloog een klein stukje huid weg, dat onder de microscoop gelegd wordt. Maar waar moet dit gebeuren? Soms gaat het mis (in 5 % van de gevallen, zeggen de Finnen) als op de plek van de bultjes een stukje huidweefsel wordt weggenomen. Dat is niet de bedoeling. De huidafwijkingen zijn het beste te zien op de intacte huid nŠŠst de bultjes.

DH ook vast te stellen bij iemand die al glutenvrij eet

Bij DH zitten er kleine ophopingen van IgA in de huid. Die zijn niet van de ene op de andere dag verdwenen, als de patiŽnt glutenvrij gaat eten. Sterker nog, daar gaat wel een paar jaar overheen. Dit betekent dat DH vastgesteld kan worden bij iemand die al lange tijd glutenvrij eet. Een glutenprovocatie is in zoín geval niet nodig.

Ook Ďgewoneí coeliakiepatiŽnt kan IgA ophopingen in de huid hebben

Hoewel een dermatoloog al snel het vermoeden zal hebben dat een coeliakiepatiŽnt die zich met huidklachten meldt, DH heeft, is dat toch niet vanzelfsprekend. Er zijn heel veel huidziekten die iemand met coeliakie kan hebben, niet alleen DH. Vindt de dermatoloog IgA ophopingen in het huidweefsel, dan zegt dat nog niet zoveel. Want die worden ook bij Ďgewoneí coeliakiepatiŽnten aangetroffen die geen huidklachten hebben. Het blijft dus opletten geblazen of de juiste diagnose wordt gesteld.

Opnieuw gluten eten bij DH patiŽnten zonder klachten?

Tot nu toe werd gedacht dat tot 10 % van de DH patiŽnten op termijn toch weer gluten kunnen eten, als ze al langdurig glutenvrij eten en geen huidklachten hebben. Maar in 2019 verscheen een publicatie die daar een ander licht op werpt. Negentien DH patiŽnten gingen bij wijze van experiment opnieuw gluten eten. Bij 18 van de 19 proefpersonen gingen de darmen binnen een jaar achteruit en/of kwam DH terug. Blijf glutenvrij eten, want DH gaat niet over, menen de Finnen.


Published: 11 January 2021
Dermatitis Herpetiformis: An Update on Diagnosis and Management
Timo Reunala, Kaisa Hervonen & Teea Salmi
American Journal of Clinical Dermatology (2021)

Dermatitis herpetiformis (DH), presenting with an intense itch and blistering symmetrical rash, typically on the elbows, knees, and buttocks, is a cutaneous manifestation of celiac disease. Though overt gastrointestinal symptoms are rare, three-fourths of patients with DH have villous atrophy in the small bowel, and the rest have celiac-type inflammatory changes. DH affects mostly adults and slightly more males than females. The mean age at onset is about 50 years. DH diagnosis is confirmed by showing granular immunoglobulin A deposits in the papillary dermis. The DH autoantigen, transglutaminase 3, is deposited at the same site in tightly bound immune complexes. At present, the DH-to-celiac disease prevalence is 1:8. The incidence of DH is decreasing, whereas that of celiac disease is increasing, probably because of improved diagnostics. In DH, the treatment of choice for all patients is a gluten-free diet (GFD) in which uncontaminated oats are allowed. At onset, most patients need additional dapsone to rapidly control the rash and itching. Dapsone can be stopped after a mean of 2 years, and a strict lifelong GFD alone is required. Dietary adherence offers an excellent long-term prognosis for patients with DH, with a normal quality of life and all-cause mortality.
PMID: 33432477 DOI: 10.1007/s40257-020-00584-2

Zie ook http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26344.msg661330;topicseen#msg661330
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.