Auteur Topic: Modern witmeel in Verenigd Koninkrijk bevat niet meer gluten, wel meer suiker  (gelezen 160 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8817
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Wit meel in het Verenigd Koninkrijk bevat 41 % meer suiker dan in het verleden. Kan dit wellicht verklaren waarom zoveel mensen met prikkelbare darmen (PDS) tarwe laten staan? De betreffende suikers in tarwe, te weten glucose, fructose, maltose, sucrose en raffinose, vallen onder de zogeheten FODMAPs: suikers die leiden tot gasvorming in de dikke darm. Wie heel gevoelige darmen heeft, kan hier behoorlijk last van hebben. In het Britse Sheffield geeft 13 % van de bevolking aan dat er klachten ontstaan na het eten van brood. Wellicht speelt het toegenomen aandeel suiker in brood hierbij een rol. Of dat echt zo is, zullen nieuwe studies moeten uitwijzen.

In tegenstelling tot veel gehoorde geluiden in diverse media bevat moderne tarwe niet meer gluten dan oude tarwe. Ook het aandeel ATIs is in de loop van de jaren niet toegenomen (ATIs beschermen de tarweplant tegen plagen van insecten en vraat van dieren).

In Nederland geeft 6 % van de bevolking aan dat het eten van brood klachten veroorzaakt. Waar dat door komt wordt verder onderzocht.


Review Nutr Bull. 2020 Dec;45(4):362-373. doi: 10.1111/nbu.12461. Epub 2020 Sep 22.
Do modern types of wheat have lower quality for human health?
P R Shewry 1, K L Hassall 2, H Grausgruber 3, A A M Andersson 4, A-M Lampi 5, V Piironen 5, M Rakszegi 6, J L Ward 2, A Lovegrove 1

PMID: 33380903 PMCID: PMC7756780 DOI: 10.1111/nbu.12461

Wheat is the major staple food in Western Europe and an important source of energy, protein, dietary fibre, minerals, B vitamins and phytochemicals. Plant breeders have been immensely successful in increasing yields to feed the growing global population. However, concerns have been expressed that the focus on increasing yield and processing quality has resulted in reduced contents of components that contribute to human health and increases in adverse reactions. We review the evidence for this, based largely on studies in our own laboratories of sets of wheats bred and grown between the 18th century and modern times. With the exception of decreased contents of mineral micronutrients, there is no clear evidence that intensive breeding has resulted in decreases in beneficial components or increases in proteins which trigger adverse responses. In fact, a recent study of historic and modern wheats from the UK showed increases in the contents of dietary fibre components and a decreased content of asparagine in white flour, indicating increased benefits for health.

Cijfers over Nederland: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27834802/

Internationaal onderzoek naar de gezondheid van tarwe: https://www.wellonwheat.org/
 


Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.