Auteur Topic: Bloedarmoede kenmerk van coeliakie  (gelezen 244 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8817
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Bloedarmoede kenmerk van coeliakie
« Gepost op: januari 04, 2021, 20:17:56 »
Heb je last van bloedarmoede? Komt het telkens terug en helpen ijzertabletjes niet? Laat dan je bloed testen op coeliakie. Volgens Amerikaanse maagdarmleverartsen is het aan te raden om een bleek uitziende patiŽnt met aanhoudende bloedarmoede te testen op coeliakie, met name als er geen andere oorzaken zijn, zoals een zware menstruatie of bloedverlies door een ongeval. Test deze patiŽnten niet alleen met een bloedonderzoek, maar ook met een darmonderzoek, schrijven de maagdarmleverartsen in het tijdschrift Gastroenterology. Ook als er verder geen klachten zijn. Op die manier kunnen meer coeliakiepatiŽnten opgespoord worden. Op dit moment heeft 83 % van de coeliakiepatiŽnten in de VS nog geen diagnose. Van de patiŽnten met onverklaarde bloedarmoede heeft 3 % coeliakie (bij de bevolking in het algemeen is dat 1 %).

Bloedarmoede komt relatief vaak voor onder coeliakiepatiŽnten, omdat de dunne darm belangrijks voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur en vitamine B12 niet goed kan opnemen. Deze stoffen zijn nodig voor de werking van hemoglobine, dat zuurstof vanuit de longen naar alle cellen in het lichaam brengt. Lukt dat niet goed, dan ontstaan allerlei klachten: een bleek gezicht, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en het gevoel flauw te vallen. Verder kan iemand ook last krijgen van hartkloppingen, hoofdpijn, zweten en oorsuizen.


bron: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)35621-3/pdf?referrer=https%3A%2F%2Fpubmed.ncbi.nlm.nih.gov%2F

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.