Maak eens een proefbrood op basis van een recept van Jeandrine. Ze is een top bakker voor glutenvrije producten. Als je vragen hebt, kun je haar mailen. https://jeandrine.nl/recepten/brood-recepten/
Als je een darmonderzoek krijgt, moet je minimaal 2 weken gluten gegeten hebben (en langer is beter). Hoe belangrijk vind je een diagnose? Als je zeker wilt weten of je coeliakie hebt, kun je naar een gespecialiseerde mdl-arts gaan. Maar dan moet je ook weer een poos gluten eten. Je kunt ook wachten tot er nieuwe testen zijn die coeliakie kunnen aantonen bij mensen die glutenvrij eten. Het zal nog een paar jaren duren voordat die testen er zijn (ze worden nu alleen voor onderzoek gebruikt, als ze goede resultaten geven worden ze in ziekenhuizen ingevoerd).
En als je volkoren meel gebruikt voor brood (dus geen zetmeel maar hele granen/ meel zoals teff, boekweit, haver, mais, zilvervliesrijst, quinoa) zijn extra vezels niet per se nodig. Behalve als je het lekker vindt.
Ik ben wel benieuwd hoe je weet dat je reageert op glutenine? Bestaat daar een test voor bij de allergoloog?
Het is allemaal 8 maanden terug begonnen. Mijn stoelgang was niet in orde. Ik was wel ook bezig met fitness en train ongeveer al 8 jaar intensief. De laatste periode was ik meer gaan eten op wat aan te komen maar mijn stoelgang veranderde drastisch. Ook enorme buikpijn en buikklachten. Ik heb heel veel testen gedaan via een MDL arts om te kijken voor infecties en diverse. Hieruit kwam niets. Vandaar ben ik eens naar een allerloog geweest omdat ik opeens bepaalde voedingsstoffen niet meer kon verdragen.
Alsof ik voedselallergieën aan het ontwikkelen was. Bij de allerloog bleek dat ik gluten en tarwe niet kon verdragen. Hiermee ben ik gestapt naar mijn MDL arts en hij zei dan moeten we eens een biopt nemen. Ik moet wel meedelen hoe ik glutenvrij ging eten had ik direct fatsoenlijke stoelgang na maanden. Hierbij dacht ik aha dit is het en ben dan glutenvrij gaan eten en na een aantal weken had ik mijn darmbiopt. Volgens de dokter kon dat dus zomaar terwijl ik hem erop wees dat ik glutenvrij at 4-6 weken. Hij zei letterlijk “onder de microscoop zien ze dat of je coeliakie hebt of niet”. Je moet echter maanden glutenvrij eten of zelfs jaren; dan zien we het niet zei hij.
Wel ik heb die biopt laten doen en er bleek geen coeliakie te zijn volgens hem. Ik ben toen even gewoon gluten gaan eten en ik ging weer achteruit met mijn stoelgang.
Dan ben ik naar een ander MDL arts gegaan: mijn hele verhaal gedaan en hij wou een coloscopie uitvoeren.
Coloscopie; biopt dikke darm en biopt dunne darm; alles in orde. Dit is recent gebeurd. Nu ben ik dus dit allemaal zat en ben ik glutenvrij aan het eten en zoek dus alternatieven in mijn voeding.
Ik ben in 4 maanden 12 kg afgevallen omdat ik eerst bezig was met een dieet om misschien mijn darmen te herstellen; ik dacht eerst dat ik een lekkende darm syndroom had ontwikkeld door “veel eten” en vandaar mijn voedselallergieën. Ik heb geen brood, pasta, aardappels gegeten en alle voedingssoorten die ik niet meer kon verdragen. Ik heb een hele lijst die ik elke dag opvolg. Na 4 maanden dat te doen ben ik toch enorm afgevallen en wil dus opnieuw beginnen met eten en rustig aan opbouwen.
Ik ben bezig met glutenvrij brood en aardappels in te voeren. Dat
Lilt allemaal goed maar ik heb wel nu en dan eens een spastische dikke darm. Stoelgang verschilt van soms hard tot soms zacht.
Bij vettig eten heb ik direct een gastrocolische reflex met enorme spasmen aan de dikke darm en dan weer zeer slechte stoelgang.
Ik heb binnenkort een afspraak bij een ander MDL arts omdat ik de indruk heb dat de eerste twee MDL artsen geen voldoende kennis hebben.
- glutenvrije dieet en hij neemt een biopt voor te kijken of ik coeliakie hev
- de tweede onderzoekt mijn dikke darm alhoewel mijn calprotectine test binnen de referentie waarden lagen. Bovendien heeft een coloscopie niks te maken met oftewel lekkende darm, coeliakie en voedselallergenen.
Mijn bloeduitslagen:
Gluten AG f79: 1.47KU/l. <0.10
Tarwe AG f4: 3.35KU/l. <0.10
Gliadine: <0.10KU/l. <0.10
Tarwe (rTri a14). <0.10KU/l. <0.10
Tarwe (rTti a19). <0.10KU/l. <0.10
Op gliadine reageer ik niet, dus gluten bestaat uit gliadine en glutenine. Ik neem aan dat ik dan op glutenine reageer?
Overigens waren dit mijn uitslagen bij de allerloog dus en hij concludeerde dat ik een glutenallergie