Auteur Topic: Marmite en supplement met biergist niet glutenvrij  (gelezen 458 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8817
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Marmite en supplement met biergist niet glutenvrij
« Gepost op: december 15, 2020, 00:58:29 »
Een onderzoeksteam uit de VS en AustraliŽ onderzocht het glutengehalte van verschillende soorten gist. Als voedingsbodem van gist kan gerst of tarwe gebruikt worden, of glucose afkomstig van melasse van rietsuiker of suikerbieten. Op welke voedingsbodem de gist gekweekt is, met of zonder gluten, staat niet op het etiket. Maar er kan toch onbedoeld een beetje gluten in de gist terechtkomen.

Het is al langer bekend dat Marmite, een hartig broodsmeersel met als voornaamste ingrediŽnt gistextract, minstens 30 ppm gluten bevat (gemeten met ELISA R5, een methode die de hoeveelheid gluten van gefermenteerde producten onderschat, dus de werkelijke hoeveelheid gluten zal hoger zijn). In het verleden stond Marmite op de toegestane lijst van glutenvrije dieetproducten in het Verenigd Koninkrijk, maar toen de norm voor glutenvrij werd verlaagd van 200 ppm naar 20 ppm werd het geschrapt. Op Marmite staat geen waarschuwing dat het gluten bevat, maar je kunt het beter niet in grote hoeveelheden eten als je coeliakie hebt.

In het huidige onderzoek is een voedingssupplement met biergist getest, er zat een flinke hoeveelheid gluten in, boven de detectiegrens van de ELISA test, 270 ppm, maar je zult er per keer heel weinig van gebruiken.

De meeste soorten gist bevatten geen gluten boven 20 ppm (een product mag glutenvrij genoemd worden als het minder dan 20 ppm gluten bevat, dat is 20 mg gluten per kilo). Dat geldt voor gedroogde bakkersgist, sauzen en smaakmakers met gistextract, en voor edelgistvlokken. Enkele soorten bevatten een kleine hoeveelheid gluten tegen 10 ppm, die niet aantoonbaar is met de huidige testmethode (ELISA R5) maar wel met een nieuwere techniek, LC-MS.

In het onderzoek bevatte 1 van 4 geteste soorten gedroogd bakkersgist 16 ppm gluten, 1 tegen de 10 ppm en 2 testten negatief.  De edelgistvlokken die werden getest (vaak gebruikt als kaasvervanger), bevatten een spoortje gluten onder 10 ppm.

Een zuurdesemstarter bleek meer dan 270 ppm gluten te bevatten, maar die zullen coeliakiepatiŽnten niet snel gebruiken.

Foods
. 2020 Dec 2;9(12):E1790. doi: 10.3390/foods9121790.
Analysis of Gluten in Dried Yeast and Yeast-Containing Products
Laura K Allred 1, Mitchell G Nye-Wood 2, Michelle L Colgrave 2

PMID: 33276528 DOI: 10.3390/foods9121790

Yeast are commonly used in the preparation of foods and beverages such as beer and bread and may also be used on their own as a source of nutrients and flavoring. Because of the historical connection of yeast to products made from wheat and barley, consumers maintaining a gluten-free diet can have concerns about the safety of yeast ingredients. Analyzing the safety of yeast and yeast-containing products presents some difficulties, as the yeast organisms actively degrade any gluten in the product, raising questions on the appropriateness of detection by traditional antibody-based methods. This study examines a variety of yeast and yeast-containing products by competitive ELISA and liquid chromatography-mass spectrometry for the estimated level of gluten proteins. While samples such as yeast extracts and nutritional yeast contained gluten levels below the 20 mg/kg (or parts per million, ppm) threshold defined by Codex Alimentarius, one baking yeast and a nutritional yeast supplement sample contained higher levels of gluten. This study demonstrates that both competitive ELISA and liquid chromatography-mass spectrometry provide similar results in the detection of wheat and barley gluten in yeast-containing products.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.