Auteur Topic: Broodtips en pasta tips  (gelezen 1432 keer)

Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Broodtips en pasta tips
« Gepost op: december 21, 2020, 23:26:53 »
Beste leden

Ik heb pas ontdekt dat ik geen gluten kan verdragen en tarwe. Echter wil ik meedelen dat ik een glutenallergie heb maar niet voor het eiwit gliadine maar glutenine. Tijdens mijn bloeduitslagen kwam ik erachter dat ik ook geen tarwe kan verdragen en hiervoor een allergie heb. Nu ben ik dus begonnen met glutenvrij te eten maar het probleem is dat ik steeds vast zit bij het eten van glutenvrije brood en glutenvrije pasta.

Heeft iemand tips voor het zelf bakken van glutenvrije brood met zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Ik weet dat ik glutenvrije producten amper vezels zitten maar het probleem zit niet in de hoeveelheid vezels ik inneem omdat ik dit toch goed heb opgebouwd sinds ik glutenvrij eet. Hoe ik terug tarwe eet gaat mijn stoelgang vlotjes maar na paar dagen reageert weer mijn lichaam tegen tarwe. Is er een beter alternatief voor glutenvrije brood en glutenvrije pasta die de stoelgang wel bevorderen.

Ik ben van plan om een broodmachine te gaan halen en mijn brood zelf te bakken. Ik zou me graag terug willen herpakken en opnieuw deftig kunnen eten zonder constipatie te krijgen tijdens mijn glutenvrije dieet.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #1 Gepost op: december 22, 2020, 17:32:05 »
Het is één van de meest voorkomende problemen bij de start van een glutenvrij dieet. In tarwe zitten veel vezels. En in volkoren meel ook. Als je dat weglaat, loop je het risico dat je verstopt raakt. Je kunt je brood bakken met extra vezels (lijnzaad, sesamzaadjes, alle soorten zaadjes en pitjes werken). Of kiezen voor volkoren glutenvrije granen, teff, boekweit, haver, zilvervliesrijst etc. Ze zijn volkoren omdat de schil er nog om zit, en omdat de kiem er niet uitgehaald is. En dit bevordert de stoelgang. De meeste glutenvrije dieetproducten zijn niet gezond, omdat er 'zetmeel' in zit en geen 'meel'. Zetmeel is een 'leeg' ingrediënt, tijdens de raffinage worden de voedzame bestanddelen (kiem en zemel) eruit gehaald. Het is goedkoop en lang houdbaar. Maar je lichaam heeft er weinig aan. Meer hierover kun je lezen in het e-boek van de glutenvrije diëtist https://glutenvrijedietist.nl/product/e-book-glutenvrije-boterhammen-ontrafeld/

Mijn broodbakmachine staat ongebruikt in de kast. Ik kan toch makkelijker bakken in de oven. Maar dat is persoonlijk, natuurlijk.

Heb je een tarwe-allergie die is aangetoond met een IgE bloedtest? Als je een tarwe allergie hebt, kun je allergisch reageren op gluteneiwitten, remmers in tarwe (bv. ATIs amylase trypsine inhibitors, die beschermen de plant tegen plagen zoals wolluis) of op gehydrolyseerde tarwe (die vind je op dit forum als je intikt 'wat zijn tarwederivaten' bij de zoekfunctie).

Reageer je alleen op glutenine/ tarwe of ook op rogge en gerst? (hordeine en secaline)

Verder zijn er veel soorten groentepasta te vinden en pasta's van peulvruchten zoals linzenpasta, misschien is dat iets voor jou. Ook bij pasta kun je op het etiket letten, of er volkoren meel in zit of zetmeel. Er is bijvoorbeeld pasta van boekweitmeel of volkoren/ bruin rijstmeel. Ik heb helaas geen merken voor je, want ik eet dat zelf niet (overal zit een spoortje gluten in, tussen 0 en 20 ppm, meestal is dat geen probleem, maar voor mij wel omdat ik supergevoelig ben, dat is overigens heel zeldzaam). 

En je kunt ook op je brood werken met groente, fruit, noten en zaden (pindakaas bv), of dit door je pasta doen.

Een deel van het glutenvrije brood bevat glutenvrij tarwezetmeel; het kan zijn dat je dit niet verdraagt, lees goed alle etiketten.

Wil je merken weten, meld je dan aan bij een facebookgroep, ik ben zelf bij de facebookgroep coeliakie/ glutenvrij, een paar mensen hebben daar een tarwe-allergie. Maar het allerbeste advies is om naar een diëtist te gaan die gespecialiseerd is in coeliakie, namen kun je vinden bij  https://www.ncv.nl/vind-een-dietist (of bij de Belgische coeliakievereniging). Een 'gewone' diëtist heeft te weinig verstand van een glutenvrij dieet.

Succes verder!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 958
  • WisVos
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #2 Gepost op: december 22, 2020, 18:45:19 »
"Welkom bij de club"

tine heeft je al een heleboel goed advies gegeven en ik wil er een paar dingen aan toevoegen:
Ik geef de voorkeur aan Yam (glutenvrij) brood, dat is lekker stevig en behoorlijk vezelrijk. Ik haal het bij de Jumbo. (Dat is voor mij de reden dat mijn broodbakmachine werkeloos op het werkblad staat.)
Je kunt de start van een glutenvrij dieet ook als reden zien om je complete eetpatroon onder de loep te nemen. Ik neem tegenwoordig heel vaak een rauwkostsalade als lunch, goed voor de vezels, goed voor de vitamines en goed voor de lijn.

Als je vragen hebt, kom langs en stel ze. We helpen je graag verder op weg.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #3 Gepost op: december 25, 2020, 13:00:58 »
Ik ben bezig met mijn brood zelf te bakken maar dit mislukt telkens. Mijn brood blijft klef en nat van binnen.

Recept:
- 90 gr chia
- 40 gr lijnzaad
- 40 gr quinoa gekookt eerst
- AH glutenvrije broodmix
- 3 eieren
- 7.5 gr gist
- 450 ml water.

Ik heb nog eens veranderd van meel maar dezelfde resultaat. Ik bak op. 200 graden en plusminus 50 min.

Ik zal eens brood van de JUMOBO proberen. Maar door brood van AH kriig ik constipatie en PDS. Zelfs als ik extern veel vezels erbij doe.


Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #4 Gepost op: december 25, 2020, 13:13:54 »
Het is één van de meest voorkomende problemen bij de start van een glutenvrij dieet. In tarwe zitten veel vezels. En in volkoren meel ook. Als je dat weglaat, loop je het risico dat je verstopt raakt. Je kunt je brood bakken met extra vezels (lijnzaad, sesamzaadjes, alle soorten zaadjes en pitjes werken). Of kiezen voor volkoren glutenvrije granen, teff, boekweit, haver, zilvervliesrijst etc. Ze zijn volkoren omdat de schil er nog om zit, en omdat de kiem er niet uitgehaald is. En dit bevordert de stoelgang. De meeste glutenvrije dieetproducten zijn niet gezond, omdat er 'zetmeel' in zit en geen 'meel'. Zetmeel is een 'leeg' ingrediënt, tijdens de raffinage worden de voedzame bestanddelen (kiem en zemel) eruit gehaald. Het is goedkoop en lang houdbaar. Maar je lichaam heeft er weinig aan. Meer hierover kun je lezen in het e-boek van de glutenvrije diëtist https://glutenvrijedietist.nl/product/e-book-glutenvrije-boterhammen-ontrafeld/

Mijn broodbakmachine staat ongebruikt in de kast. Ik kan toch makkelijker bakken in de oven. Maar dat is persoonlijk, natuurlijk.

Heb je een tarwe-allergie die is aangetoond met een IgE bloedtest? Als je een tarwe allergie hebt, kun je allergisch reageren op gluteneiwitten, remmers in tarwe (bv. ATIs amylase trypsine inhibitors, die beschermen de plant tegen plagen zoals wolluis) of op gehydrolyseerde tarwe (die vind je op dit forum als je intikt 'wat zijn tarwederivaten' bij de zoekfunctie).

Reageer je alleen op glutenine/ tarwe of ook op rogge en gerst? (hordeine en secaline)

Verder zijn er veel soorten groentepasta te vinden en pasta's van peulvruchten zoals linzenpasta, misschien is dat iets voor jou. Ook bij pasta kun je op het etiket letten, of er volkoren meel in zit of zetmeel. Er is bijvoorbeeld pasta van boekweitmeel of volkoren/ bruin rijstmeel. Ik heb helaas geen merken voor je, want ik eet dat zelf niet (overal zit een spoortje gluten in, tussen 0 en 20 ppm, meestal is dat geen probleem, maar voor mij wel omdat ik supergevoelig ben, dat is overigens heel zeldzaam). 

En je kunt ook op je brood werken met groente, fruit, noten en zaden (pindakaas bv), of dit door je pasta doen.

Een deel van het glutenvrije brood bevat glutenvrij tarwezetmeel; het kan zijn dat je dit niet verdraagt, lees goed alle etiketten.

Wil je merken weten, meld je dan aan bij een facebookgroep, ik ben zelf bij de facebookgroep coeliakie/ glutenvrij, een paar mensen hebben daar een tarwe-allergie. Maar het allerbeste advies is om naar een diëtist te gaan die gespecialiseerd is in coeliakie, namen kun je vinden bij  https://www.ncv.nl/vind-een-dietist (of bij de Belgische coeliakievereniging). Een 'gewone' diëtist heeft te weinig verstand van een glutenvrij dieet.

Succes verder!


Ik reageer op glutenine. Of ik coeliakie heb is nog een mysterie aangezien ik naar een MDL arts ben geweest en die heeft een darmbiopt gedaan terwijl ik 4-5 weken bezig was met een glutenvrije dieet. Volgens hem kon dit geen kwaad en kon hij zien of ik coeliakie had. Hij zei dat ik geen coeliakie had.

Nja goed. Uiteindelijk ben ik bezig met glutenvrij eten. Ik bak mijn brood ook zelf in de oven maar het blijft nat. Heb het recept geschreven bij de vorige post.

Wel even een vraag: indien ik teffmeel, mais rijst of boekweit meel gebruik is het dan nog nodig om nog veel andere vezels toe te voegen zoals CHIA, Quinoa, lijnzaad.

want ik doe van elk rond de 50 gr nog erbij.

Is dit misschien de reden dat mijn brood nat en klef blijft van binnen. Misschien iets te veel van het goede?

Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #5 Gepost op: december 25, 2020, 13:27:22 »
"Welkom bij de club"

tine heeft je al een heleboel goed advies gegeven en ik wil er een paar dingen aan toevoegen:
Ik geef de voorkeur aan Yam (glutenvrij) brood, dat is lekker stevig en behoorlijk vezelrijk. Ik haal het bij de Jumbo. (Dat is voor mij de reden dat mijn broodbakmachine werkeloos op het werkblad staat.)
Je kunt de start van een glutenvrij dieet ook als reden zien om je complete eetpatroon onder de loep te nemen. Ik neem tegenwoordig heel vaak een rauwkostsalade als lunch, goed voor de vezels, goed voor de vitamines en goed voor de lijn.

Als je vragen hebt, kom langs en stel ze. We helpen je graag verder op weg.

Ik ben bezig met mijn brood zelf te bakken maar dit mislukt telkens. Mijn brood blijft klef en nat van binnen.

Recept:
- 90 gr chia
- 40 gr lijnzaad
- 40 gr quinoa gekookt eerst
- AH glutenvrije broodmix
- 3 eieren
- 7.5 gr gist
- 450 ml water.

Ik heb nog eens veranderd van meel maar dezelfde resultaat. Ik bak op. 200 graden en plusminus 50 min.

Ik zal eens brood van de JUMOBO proberen. Maar door brood van AH kriig ik constipatie en PDS. Zelfs als ik extern veel vezels erbij doe.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #6 Gepost op: december 25, 2020, 16:39:49 »
Maak eens een proefbrood op basis van een recept van Jeandrine. Ze is een top bakker voor glutenvrije producten. Als je vragen hebt, kun je haar mailen. https://jeandrine.nl/recepten/brood-recepten/

Als je een darmonderzoek krijgt, moet je minimaal 2 weken gluten gegeten hebben (en langer is beter). Hoe belangrijk vind je een diagnose? Als je zeker wilt weten of je coeliakie hebt, kun je naar een gespecialiseerde mdl-arts gaan. Maar dan moet je ook weer een poos gluten eten. Je kunt ook wachten tot er nieuwe testen zijn die coeliakie kunnen aantonen bij mensen die glutenvrij eten. Het zal nog een paar jaren duren voordat die testen er zijn (ze worden nu alleen voor onderzoek gebruikt, als ze goede resultaten geven worden ze in ziekenhuizen ingevoerd).

En als je volkoren meel gebruikt voor brood (dus geen zetmeel maar hele granen/ meel zoals teff, boekweit, haver, mais, zilvervliesrijst, quinoa) zijn extra vezels niet per se nodig. Behalve als je het lekker vindt.

Ik ben wel benieuwd hoe je weet dat je reageert op glutenine? Bestaat daar een test voor bij de allergoloog?

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #7 Gepost op: december 25, 2020, 18:35:39 »
Als je een darmonderzoek krijgt, moet je minimaal 2 weken gluten gegeten hebben (en langer is beter). Hoe belangrijk vind je een diagnose? Als je zeker wilt weten of je coeliakie hebt, kun je naar een gespecialiseerde mdl-arts gaan. Maar dan moet je ook weer een poos gluten eten. Je kunt ook wachten tot er nieuwe testen zijn die coeliakie kunnen aantonen bij mensen die glutenvrij eten. Het zal nog een paar jaren duren voordat die testen er zijn (ze worden nu alleen voor onderzoek gebruikt, als ze goede resultaten geven worden ze in ziekenhuizen ingevoerd).

En als je volkoren meel gebruikt voor brood (dus geen zetmeel maar hele granen/ meel zoals teff, boekweit, haver, mais, zilvervliesrijst, quinoa) zijn extra vezels niet per se nodig. Behalve als je het lekker vindt.

Ik ben wel benieuwd hoe je weet dat je reageert op glutenine? Bestaat daar een test voor bij de allergoloog?
[/quote]


Het is allemaal 8 maanden terug begonnen. Mijn stoelgang was niet in orde. Ik was wel ook bezig met fitness en train ongeveer al 8 jaar intensief. De laatste periode was ik meer gaan eten op wat aan te komen maar mijn stoelgang veranderde drastisch. Ook enorme buikpijn en buikklachten. Ik heb heel veel testen gedaan via een MDL arts om te kijken voor infecties en diverse. Hieruit kwam niets. Vandaar ben ik eens naar een allerloog geweest omdat ik opeens bepaalde voedingsstoffen niet meer kon verdragen.

Alsof ik voedselallergieën aan het ontwikkelen was. Bij de allerloog bleek dat ik gluten en tarwe niet kon verdragen. Hiermee ben ik gestapt naar mijn MDL arts en hij zei dan moeten we eens een biopt nemen. Ik moet wel meedelen hoe ik glutenvrij ging eten had ik direct fatsoenlijke stoelgang na maanden. Hierbij dacht ik aha dit is het en ben dan glutenvrij gaan eten en na een aantal weken had ik mijn darmbiopt. Volgens de dokter kon dat dus zomaar terwijl ik hem erop wees dat ik glutenvrij at 4-6 weken. Hij zei letterlijk “onder de microscoop zien ze dat of je coeliakie hebt of niet”. Je moet echter maanden glutenvrij eten of zelfs jaren; dan zien we het niet zei hij.

Wel ik heb die biopt laten doen en er bleek geen coeliakie te zijn volgens hem. Ik ben toen even gewoon gluten gaan eten en ik ging weer achteruit met mijn stoelgang.

Dan ben ik naar een ander MDL arts gegaan: mijn hele verhaal gedaan en hij wou een coloscopie uitvoeren.

Coloscopie; biopt dikke darm en biopt dunne darm; alles in orde. Dit is recent gebeurd. Nu ben ik dus dit allemaal zat en ben ik glutenvrij aan het eten en zoek dus alternatieven in mijn voeding.

Ik ben in 4 maanden 12 kg afgevallen omdat ik eerst bezig was met een dieet om misschien mijn darmen te herstellen; ik dacht eerst dat ik een lekkende darm syndroom had ontwikkeld door “veel eten” en vandaar mijn voedselallergieën. Ik heb geen brood, pasta, aardappels gegeten en alle voedingssoorten die ik niet meer kon verdragen. Ik heb een hele lijst die ik elke dag opvolg. Na 4 maanden dat te doen ben ik toch enorm afgevallen en wil dus opnieuw beginnen met eten en rustig aan opbouwen.

Ik ben bezig met glutenvrij brood en aardappels in te voeren. Dat
Lilt allemaal goed maar ik heb wel nu en dan eens een spastische dikke darm. Stoelgang verschilt van soms hard tot soms zacht.

Bij vettig eten heb ik direct een gastrocolische reflex met enorme spasmen aan de dikke darm en dan weer zeer slechte stoelgang.

Ik heb binnenkort een afspraak bij een ander MDL arts omdat ik de indruk heb dat de eerste twee MDL artsen geen voldoende kennis hebben.

- glutenvrije dieet en hij neemt een biopt voor te kijken of ik coeliakie hev
- de tweede onderzoekt mijn dikke darm alhoewel mijn calprotectine test binnen de referentie waarden lagen. Bovendien heeft een coloscopie niks te maken met oftewel lekkende darm, coeliakie en voedselallergenen.

Mijn bloeduitslagen:

Gluten AG f79:      1.47KU/l.       <0.10
Tarwe AG f4:         3.35KU/l.       <0.10
Gliadine:               <0.10KU/l.    <0.10
Tarwe (rTri a14).    <0.10KU/l.    <0.10
Tarwe (rTti a19).    <0.10KU/l.    <0.10

Op gliadine reageer ik niet, dus gluten bestaat uit gliadine en glutenine. Ik neem aan dat ik dan op glutenine reageer?

Overigens waren dit mijn uitslagen bij de allerloog dus en hij concludeerde dat ik een glutenallergie



Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #8 Gepost op: december 25, 2020, 19:11:26 »
Maak eens een proefbrood op basis van een recept van Jeandrine. Ze is een top bakker voor glutenvrije producten. Als je vragen hebt, kun je haar mailen. https://jeandrine.nl/recepten/brood-recepten/

Als je een darmonderzoek krijgt, moet je minimaal 2 weken gluten gegeten hebben (en langer is beter). Hoe belangrijk vind je een diagnose? Als je zeker wilt weten of je coeliakie hebt, kun je naar een gespecialiseerde mdl-arts gaan. Maar dan moet je ook weer een poos gluten eten. Je kunt ook wachten tot er nieuwe testen zijn die coeliakie kunnen aantonen bij mensen die glutenvrij eten. Het zal nog een paar jaren duren voordat die testen er zijn (ze worden nu alleen voor onderzoek gebruikt, als ze goede resultaten geven worden ze in ziekenhuizen ingevoerd).

En als je volkoren meel gebruikt voor brood (dus geen zetmeel maar hele granen/ meel zoals teff, boekweit, haver, mais, zilvervliesrijst, quinoa) zijn extra vezels niet per se nodig. Behalve als je het lekker vindt.

Ik ben wel benieuwd hoe je weet dat je reageert op glutenine? Bestaat daar een test voor bij de allergoloog?

Het is allemaal 8 maanden terug begonnen. Mijn stoelgang was niet in orde. Ik was wel ook bezig met fitness en train ongeveer al 8 jaar intensief. De laatste periode was ik meer gaan eten op wat aan te komen maar mijn stoelgang veranderde drastisch. Ook enorme buikpijn en buikklachten. Ik heb heel veel testen gedaan via een MDL arts om te kijken voor infecties en diverse. Hieruit kwam niets. Vandaar ben ik eens naar een allerloog geweest omdat ik opeens bepaalde voedingsstoffen niet meer kon verdragen.

Alsof ik voedselallergieën aan het ontwikkelen was. Bij de allerloog bleek dat ik gluten en tarwe niet kon verdragen. Hiermee ben ik gestapt naar mijn MDL arts en hij zei dan moeten we eens een biopt nemen. Ik moet wel meedelen hoe ik glutenvrij ging eten had ik direct fatsoenlijke stoelgang na maanden. Hierbij dacht ik aha dit is het en ben dan glutenvrij gaan eten en na een aantal weken had ik mijn darmbiopt. Volgens de dokter kon dat dus zomaar terwijl ik hem erop wees dat ik glutenvrij at 4-6 weken. Hij zei letterlijk “onder de microscoop zien ze dat of je coeliakie hebt of niet”. Je moet echter maanden glutenvrij eten of zelfs jaren; dan zien we het niet zei hij.

Wel ik heb die biopt laten doen en er bleek geen coeliakie te zijn volgens hem. Ik ben toen even gewoon gluten gaan eten en ik ging weer achteruit met mijn stoelgang.

Dan ben ik naar een ander MDL arts gegaan: mijn hele verhaal gedaan en hij wou een coloscopie uitvoeren.

Coloscopie; biopt dikke darm en biopt dunne darm; alles in orde. Dit is recent gebeurd. Nu ben ik dus dit allemaal zat en ben ik glutenvrij aan het eten en zoek dus alternatieven in mijn voeding.

Ik ben in 4 maanden 12 kg afgevallen omdat ik eerst bezig was met een dieet om misschien mijn darmen te herstellen; ik dacht eerst dat ik een lekkende darm syndroom had ontwikkeld door “veel eten” en vandaar mijn voedselallergieën. Ik heb geen brood, pasta, aardappels gegeten en alle voedingssoorten die ik niet meer kon verdragen. Ik heb een hele lijst die ik elke dag opvolg. Na 4 maanden dat te doen ben ik toch enorm afgevallen en wil dus opnieuw beginnen met eten en rustig aan opbouwen.

Ik ben bezig met glutenvrij brood en aardappels in te voeren. Dat
Lilt allemaal goed maar ik heb wel nu en dan eens een spastische dikke darm. Stoelgang verschilt van soms hard tot soms zacht.

Bij vettig eten heb ik direct een gastrocolische reflex met enorme spasmen aan de dikke darm en dan weer zeer slechte stoelgang.

Ik heb binnenkort een afspraak bij een ander MDL arts omdat ik de indruk heb dat de eerste twee MDL artsen geen voldoende kennis hebben.

- glutenvrije dieet en hij neemt een biopt voor te kijken of ik coeliakie hev
- de tweede onderzoekt mijn dikke darm alhoewel mijn calprotectine test binnen de referentie waarden lagen. Bovendien heeft een coloscopie niks te maken met oftewel lekkende darm, coeliakie en voedselallergenen.

Mijn bloeduitslagen:

Gluten AG f79:      1.47KU/l.       <0.10
Tarwe AG f4:         3.35KU/l.       <0.10
Gliadine:               <0.10KU/l.    <0.10
Tarwe (rTri a14).    <0.10KU/l.    <0.10
Tarwe (rTti a19).    <0.10KU/l.    <0.10

Op gliadine reageer ik niet, dus gluten bestaat uit gliadine en glutenine. Ik neem aan dat ik dan op glutenine reageer?

Overigens waren dit mijn uitslagen bij de allerloog dus en hij concludeerde dat ik een glutenallergie

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #9 Gepost op: december 25, 2020, 20:40:22 »
De allergoloog heeft geconstateerd dat je allergisch bent voor gluten en tarwe. Als je dat weglaat, ben je er mogelijk al. Let alleen op dat glutenvrije producten glutenvrij tarwezetmeel kunnen bevatten. Misschien kun je daar ook niet tegen. Dan kun je beter glutenvrij en tarwezetmeelvrij eten.

Ik weet eigenlijk niet wat een bezoek aan een mdl-arts voor meerwaarde heeft. Dat je een tarwe-allergie hebt EN coeliakie kan wel, maar komt niet vaak voor.

Het juiste brood vinden of de juiste granen, waar je goed op reageert, is in het begin best lastig. Zeker nu er geen markten zijn met glutenvrije dieetproducten, waar je kunt proeven en dingen kunt testen. Extra lastig om je eigen weg te vinden. Als je wel melk verdraagt, kun je ook rijstepap eten of havermout of teffpap oid (kan ook met een melkvervanger). Twee keer warm eten. Een salade nemen in plaats van brood. Granola maken. Etc.

Er zijn ook online bakcursussen van de coeliakievereniging, misschien is dat wat voor jou. Je leert met verschillende mixen te werken. https://www.ncv.nl/activiteitenkalender

Of je koopt vers glutenvrij brood, maar het hangt af van waar je woont wat er verkrijgbaar is.

Veel tips vind je hier https://ikbenglutenvrij.nl/nieuw-start-hier/1e-hulp-bij-coeliakie/?fbclid=IwAR1GQBixVLbPu5ItQsncYJ1oQbm9yJyk967E1UJZt4aRzy_23q-uuM8vnzQ De info is bedoeld voor mensen met coeliakie, maar veel is ook bruikbaar voor mensen met een tarwe-allergie zoals jij.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #10 Gepost op: december 25, 2020, 21:29:39 »
De allergoloog heeft geconstateerd dat je allergisch bent voor gluten en tarwe. Als je dat weglaat, ben je er mogelijk al. Let alleen op dat glutenvrije producten glutenvrij tarwezetmeel kunnen bevatten. Misschien kun je daar ook niet tegen. Dan kun je beter glutenvrij en tarwezetmeelvrij eten.

Ik weet eigenlijk niet wat een bezoek aan een mdl-arts voor meerwaarde heeft. Dat je een tarwe-allergie hebt EN coeliakie kan wel, maar komt niet vaak voor.

Het juiste brood vinden of de juiste granen, waar je goed op reageert, is in het begin best lastig. Zeker nu er geen markten zijn met glutenvrije dieetproducten, waar je kunt proeven en dingen kunt testen. Extra lastig om je eigen weg te vinden. Als je wel melk verdraagt, kun je ook rijstepap eten of havermout of teffpap oid (kan ook met een melkvervanger). Twee keer warm eten. Een salade nemen in plaats van brood. Granola maken. Etc.

Er zijn ook online bakcursussen van de coeliakievereniging, misschien is dat wat voor jou. Je leert met verschillende mixen te werken. https://www.ncv.nl/activiteitenkalender

Of je koopt vers glutenvrij brood, maar het hangt af van waar je woont wat er verkrijgbaar is.

Veel tips vind je hier https://ikbenglutenvrij.nl/nieuw-start-hier/1e-hulp-bij-coeliakie/?fbclid=IwAR1GQBixVLbPu5ItQsncYJ1oQbm9yJyk967E1UJZt4aRzy_23q-uuM8vnzQ De info is bedoeld voor mensen met coeliakie, maar veel is ook bruikbaar voor mensen met een tarwe-allergie zoals jij.


Bedankt voor de info. Ik zal het eens allemaal bekijken. Ik eet nu glutenvrij en ook tarwevrij. Ik lees nu ook etiketten wat ik hiervoor niet deed.

Mijn stoelgang is nu af en toe goed maar af en toe ook niet optimaal. Ik heb zelfs ontlastingsonderzoeken laten doen en hier kwam ook weinig uit buiten mijn beta defensine waarde die een heel klein beetje te laag lag.

Mijn laatste ronde is naar Leuven gaan en daar eens een professionele en deftige MDL-Arts raadplegen. Hier in limburg denken ze alleen maar aan kassa kassa. Mijn professionele sportcarrière is nu al 8 maanden om zeep.

Altijd topconditie gehad, altijd de perfecte voeding op maat gehad en alles opgevolgd en 8 maanden geleden begon alles drastisch omlaag te gaan.

Hevige buikkrampen en moeilijk met het ophouden van stoelgang. Glutenvrij was goed voor 2 weken en daarna begon de constipatie en nu heb ik af en toe goede stoelgang en af en toe barslechte. In ieder geval niet meer zo vloeibaar als vroeger. Dat is wel positief.

Ik vermoed dat ik een malabsorption heb en schade heb aan mijn dunne darm waardoor de dikke darm dit moet verduren door de stoelgang naar buiten te transporteren met spastische werkingen.

Ik hoop dat ik er vanaf ben binnen de kortste keren met dit glutenvrije dieet en dat mijn darmschade zo snel mogelijk maar herstelt.

Absurd dat ik na zoveel jaren perfecte stoelgang in 1 keer in zo een situatie zit terwijl mijn voeding super gezond is buiten dat ik niet glutenvrij at.

Zeker een decennia geen suiker
Laag in kookhydraten
Noten peulvruchten
Goed drinken
Super gezond eten met de juiste vetten; bakken in kokosolie
Lijnzaadolie, zwarte komijn,..

4-5 keer per week trainen

Noem maar op. Dagelijks was dit mijn perfecte dieet en levensstijl  en nu dit 😔😔

Misschien is gezond eten ook niet zo goed :))) dat zeggen mijn ouders altijd, je eet te gezond en let te veel op haha..

Nja we zullen zien wat het gaat geven na Leuven.

Nogmaals bedankt

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8861
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #11 Gepost op: december 25, 2020, 21:54:20 »
Deze Belgische arts schreef een boek over gluten en lactose, misschien kun je bij hem terecht of bij zijn afdeling, als je toch liever een expert bezoekt https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/artsen/Paginas/prof-dr-danny-de-looze.aspx

En dit is een samenvatting van zijn boek http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26203.msg660894#msg660894
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 958
  • WisVos
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #12 Gepost op: december 26, 2020, 15:23:21 »
Zoals tine zegt: met de bloedtest is vastgesteld dat je een tarweallergie hebt. Als je immuunsysteem na een paar weken tarwevrij eten weer tot rust gekomen is, zul je merken dat al het eten met tarwe erin de darmen prikkelt. De kwaliteit van de stoelgang is een indicatie voor de kwaliteit van het eten, maar je moet er rekening mee houden dat als de darmen goed geleegd geweest zijn, het weer vullen even kan duren, waardoor de eerste maal vaste stoelgang wat droger en steviger kan zijn. Een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging help ook bij een betere stoelgang.

Ik zou het nog niet te ver zoeken met malabsorptie en zo. Bij diarree krijgen je darmen niet de tijd om voedingsstoffen volledig op te nemen, maar wanneer jij je dieet op orde hebt en er aan gewend bent zul je zien dat je hele lichaam weer in goede conditie komt. Een sportcarrière kan ook bij een tarwevrij dieet, als je je maar strikt aan je dieet houdt. Maar jouw eerste taak is om je dieet goed onder de knie te krijgen; en als je lichaam weer een beetje in conditie komt (dat moet vanzelf gebeuren als je de tarwe weglaat) de training weer oppakken.

P.S. Als brood te nat is van binnen kan het twee oorzaken hebben: het is nog niet gaar (langer in de oven laten) of er zit teveel water in het deeg (minder water toevoegen). Een goed brood bakken is niet zo makkelijk.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Reader

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #13 Gepost op: december 26, 2020, 20:31:48 »
Zoals tine zegt: met de bloedtest is vastgesteld dat je een tarweallergie hebt. Als je immuunsysteem na een paar weken tarwevrij eten weer tot rust gekomen is, zul je merken dat al het eten met tarwe erin de darmen prikkelt. De kwaliteit van de stoelgang is een indicatie voor de kwaliteit van het eten, maar je moet er rekening mee houden dat als de darmen goed geleegd geweest zijn, het weer vullen even kan duren, waardoor de eerste maal vaste stoelgang wat droger en steviger kan zijn. Een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging help ook bij een betere stoelgang.

Ik zou het nog niet te ver zoeken met malabsorptie en zo. Bij diarree krijgen je darmen niet de tijd om voedingsstoffen volledig op te nemen, maar wanneer jij je dieet op orde hebt en er aan gewend bent zul je zien dat je hele lichaam weer in goede conditie komt. Een sportcarrière kan ook bij een tarwevrij dieet, als je je maar strikt aan je dieet houdt. Maar jouw eerste taak is om je dieet goed onder de knie te krijgen; en als je lichaam weer een beetje in conditie komt (dat moet vanzelf gebeuren als je de tarwe weglaat) de training weer oppakken.

P.S. Als brood te nat is van binnen kan het twee oorzaken hebben: het is nog niet gaar (langer in de oven laten) of er zit teveel water in het deeg (minder water toevoegen). Een goed brood bakken is niet zo makkelijk.

Oke, ik zal me hieraan houden echter wil ik nog even meedelen dat ik echt enorm pijn ervaar voor de stoelgang. Krampende dikke darm maar echt immens pijnlijk. Dit had ik voorheen nooit. Ik heb eens gecheat met tarwe brood en daar heb ik het niet. Mijn stoelgang wordt wel platter bij tarwe maar dan heb ik geen pijnlijke spasmen die de stoelgang voortduwen. Ik neem aan dat dit te maken heeft met vezels.

Laatst heb ik wel brood gemaakt dus met Chia, quinoa en lijnzaad. Toch ervaar ik enorme spasmen. Is dit wel normaal? En wat kan ik hier tegen doen?

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 958
  • WisVos
Re: Broodtips en pasta tips
« Reactie #14 Gepost op: december 26, 2020, 23:22:19 »
Krampen en pijn heb ik als mijn darm geïrriteerd is, met name nadat ik iets verkeerds gegeten heb.
Het kan zijn dat in het brood dat je bakt stoffen zitten die je darm prikkelen... Van lijnzaad is bekend dat het bij sommige mensen de darmen prikkelt, maar in een glutenvrije broodmix zitten ook broodverbeteraars (glutenvervangers) die ook niet altijd bij iedereen goed vallen.
Wat helpt is een verzameling voedingsmiddelen vinden die "altijd" goed gaan. Zoek een merk (glutenvrije) crackers (of rijstwafels) dat veilig is. Kaas of jam gaat ook meestal goed. Bij het avondeten aardappels, groente en een simpel stukje vlees. (Of kies dingen die meer bij jouw gebruikelijke voedingspatroon passen.) Als je een "veilig" dieet hebt om op terug te vallen kun je dat langzaam uitbreiden (en notities bijhouden van wat goed en fout gaat.)
Wees bereid om dingen die je altijd gegeten hebt aan de kant te schuiven omdat ze je klachten veroorzaken. En je darmen hebben een aantal weken de tijd nodig om aan een nieuw voedingspatroon te wennen. Als je echt wilt kun je extra vezels aan je eten toevoegen, vlozaad (psyllium) vezel bijvoorbeeld; maar voor al die extra vezels geldt dat je darmen eraan moeten wennen.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.