Auteur Topic: Dementie de baas met een glutenvrij dieet?  (gelezen 271 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8764
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Dementie de baas met een glutenvrij dieet?
« Gepost op: september 23, 2020, 23:47:59 »
Duitse artsen en wetenschappers willen dementiepatiŽnten tijdens een experiment anders laten eten. Geen gewone boterhammen of ontbijtgranen, geen koekjes, pizza, pannenkoeken of pasta, maar glutenvrije alternatieven met mais, rijst, haver, amarant of andere glutenvrije granen. Niet omdat ze denken dat gluten slecht is voor mensen met dementie. Maar omdat ze vermoeden dat ATIs in tarwe de ontstekingen in de hersenen van dementiepatiŽnten kunnen verergeren. ATIs zijn natuurlijke bestanddelen van tarwe die de plant beschermen tegen plagen zoals wolluis en vraat van insecten of knagers. Wie tarwe eet, krijgt automatisch ook ATIs binnen. En dat kan slecht uitpakken als er al een ander ontstekingsproces aan de gang is. ATIs werken dan als olie op het vuur. In een experiment lieten de onderzoekers muizen met dementie ATIs eten in een hoeveelheid die te vergelijken is met een westers dieet bij mensen. De muizen hadden door hun dementie al moeite om een nestje te bouwen. Maar met een extra portie ATI raakten ze helemaal de weg kwijt en van het bouwen van een nestje kwam weinig meer terecht. Zonder ATIs lukte het beter. Ook andere zaken raakten ontregeld, zoals het metabolisme en de populatie bacteriŽn in de darmen van de proefdieren. Of dat bij mensen ook zo werkt is voorlopig nog gissen. Met toekomstige experimenten willen de onderzoekers erachter komen of dementiepatiŽnten beter af zijn als ze glutenvrij gaan eten. Onlangs presenteerden ook onderzoekers uit het Britse Sheffield plannen in die richting. Zie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26293.0

Int J Mol Sci. 2020 Aug 31;21(17):E6288. doi: 10.3390/ijms21176288.
Dietary Wheat Amylase Trypsin Inhibitors Impact Alzheimer's Disease Pathology in 5xFAD Model Mice
Malena Dos Santos Guilherme 1, Victor F Zevallos 2 3, Aline Pesi 2, Nicolai M Stoye 1, Vu Thu Thuy Nguyen 1, Konstantin Radyushkin 4, Andreas Schwiertz 5, Ulrich Schmitt 4, Detlef Schuppan 2 6, Kristina Endres 1

PMID: 32878020 DOI: 10.3390/ijms21176288

Wheat amylase trypsin inhibitors (ATIs) represent a common dietary protein component of gluten-containing cereals (wheat, rye, and barley). They act as toll-like receptor 4 ligands, and are largely resistant to intestinal proteases, eliciting a mild inflammatory response within the intestine after oral ingestion. Importantly, nutritional ATIs exacerbated inflammatory bowel disease and features of fatty liver disease and the metabolic syndrome in mice. For Alzheimer's disease (AD), both inflammation and altered insulin resistance are major contributing factors, impacting onset as well as progression of this devastating brain disorder in patients. In this study, we evaluated the impact of dietary ATIs on a well-known rodent model of AD (5xFAD). We assessed metabolic, behavioral, inflammatory, and microbial changes in mice consuming different dietary regimes with and without ATIs, consumed ad libitum for eight weeks. We demonstrate that ATIs, with or without a gluten matrix, had an impact on the metabolism and gut microbiota of 5xFAD mice, aggravating pathological hallmarks of AD. If these findings can be translated to patients, an ATI-depleted diet might offer an alternative therapeutic option for AD and warrants clinical intervention studies.



Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.