Auteur Topic: Leidt blootstelling aan PFAS bij baby's tot grotere kans op coeliakie?  (gelezen 644 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8774
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Leidt blootstelling aan PFAS bij baby's tot grotere kans op coeliakie?
« Gepost op: augustus 27, 2020, 18:18:12 »
PFAS in de bodem, de kranten staan er vol mee. Het zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu terechtkomen. Zweedse onderzoekers vermoeden dat baby's die later coeliakie ontwikkelen meer PFAS hebben opgenomen in hun lichaam, en dat dit mede de aanzet is tot het ontwikkelen van coeliakie. Ze bestudeerden het bloed van kinderen uit coeliakiefamilies die coeliakie kregen en vergeleken de PFAS waardes met die van gezonde baby's.

Environ Res. 2020 Sep;188:109864. doi: 10.1016/j.envres.2020.109864. Epub 2020 Jun 30.
Early-life exposure to perfluorinated alkyl substances modulates lipid metabolism in progression to celiac disease
Lisanna Sinisalu 1, Partho Sen 2, Samira Salihović 3, Suvi M Virtanen 4, Heikki Hyöty 5, Jorma Ilonen 6, Jorma Toppari 7, Riitta Veijola 8, Matej Orešič 9, Mikael Knip 10, Tuulia Hyötyläinen 11

PMID: 32846648 DOI: 10.1016/j.envres.2020.109864

Celiac disease (CD) is a systemic immune-mediated disorder with increased frequency in the developed countries over the last decades implicating the potential causal role of various environmental triggers in addition to gluten. Herein, we apply determination of perfluorinated alkyl substances (PFAS) and combine the results with the determination of bile acids (BAs) and molecular lipids, with the aim to elucidate the impact of prenatal exposure on risk of progression to CD in a prospective series of children prior the first exposure to gluten (at birth and at 3 months of age). Here we analyzed PFAS, BAs and lipidomic profiles in 66 plasma samples at birth and at 3 months of age in the Type 1 Diabetes Prediction and Prevention (DIPP) study (n = 17 progressors to CD, n = 16 healthy controls, HCs). Plasma PFAS levels showed a significant inverse association with the age of CD diagnosis in infants who later progressed to the disease. Associations between BAs and triacylglycerols (TGs) showed different patterns already at birth in CD progressors, indicative of different absorption of lipids in these infants. In conclusion, PFAS exposure may modulate lipid and BA metabolism, and the impact is different in the infants who develop CD later in life, in comparison to HCs. The results indicate more efficient uptake of PFAS in such infants. Higher PFAS exposure during prenatal and early life may accelerate the progression to CD in the genetically predisposed children.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.