Auteur Topic: Veroorzaakt nikkel in eten klachten bij sommige mensen met coeliakie?  (gelezen 382 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8767
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Veroorzaakt nikkel in eten klachten bij sommige mensen met coeliakie?
« Gepost op: augustus 14, 2020, 14:25:20 »
In bepaalde soorten groente, fruit en vis zit veel nikkel. Dit kan klachten veroorzaken bij sommige mensen met coeliakie, schrijven Italiaanse onderzoekers. Ook mensen zonder coeliakie kunnen er trouwens last van hebben. Bij mensen die gevoelig zijn voor nikkel reageert de darmwand met een lichte ontstekingsreactie zodra er nikkel in het eten zit. Dit kan een reeks klachten veroorzaken: buikpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen buik, misselijkheid, zwelling, winderigheid, frequent toiletbezoek, diarree of harde ontlasting, aften, huidklachten, hoofdpijn, brainfog, vermoeidheid, een doof gevoel in armen of benen, spierpijn, gewrichtspijn en flauwvallen. Klachten die vergelijkbaar zijn met de inname van gluten, dat maakt het lastig om deze nikkelallergie op het spoor te komen. De Italiaanse onderzoekers zochten coeliakiepatiŽnten die ondanks een glutenvrij dieet klachten bleven houden. Ze kregen een plakkertje met nikkel aan de binnenkant van hun mond, op de plek van de bovenlip, om te zien of er 2 uur tot 48 uur later een huidreactie volgde, zoals een zwelling of bultje, of andere klachten zoals buikpijn, diarree, hoofdpijn, brainfog en jeuk. PatiŽnten die dergelijke verschijnselen vertoonden gingen 3 maanden naast hun glutenvrije dieet een nikkelarm dieet volgen. Ook mochten ze geen pannen en keukengerei van roestvrij staal gebruiken. Van de 102 coeliakiepatiŽnten met aanhoudende klachten hadden er 20 een reactie op nikkel. Door de belangrijkste bronnen van nikkel uit het dieet te halen, verdwenen veel klachten. Een deel van de voeding met veel nikkel bevat ook veel FODMAPs. Een coeliakiepatiŽnt die goed reageert op een FODMAP-arm dieet kan wellicht een patiŽnt zijn die last heeft van nikkel, maar voorlopig is dat nog speculatie, schrijven de onderzoekers. Eerst is vervolgonderzoek nodig onder een grotere groep coeliakiepatiŽnten om het effect van nikkel in voeding beter in beeld te brengen. Voorlopig volgen dus nog geen nieuwe dieetrichtlijnen. Dat sommige coeliakiepatiŽnten goed reageren op een nikkelarm dieet kan ook een gevolg zijn van het experiment zelf, waarbij deelnemers beter opletten met wat ze eten (wellicht strenger glutenvrij).

Voedingsmiddelen met veel nikkel:

Kikkererwten
Linzen
Groene bonen
Mais
Sla
Spinazie
Tomaten
Selderie
Wortels
Aardappels
Drop
Cacao
Haver
Boekweit
Volkoren meel
Gist
Kabeljauw
Bot
Haring
Makreel
Schelvis
Rabarber
Wijn
Vijgen
Ananas
Druiven
Aardbeien
Voeding in blik

Deze soorten groenten en fruit bevatten zowel veel nikkel als veel FODMAPs:

Knoflook
Uien
Asperges
Artisjokken
Leeks bonen
Erwten
Soja
Bloemkool
Kool
Broccoli
Spruiten
Champignons
Peren
Pruimen
Abrikozen
Watermeloen
Bessen
Gedroogd fruit
Thee

Open AccessArticle
Beneficial Effects of a Low-Nickel Diet on Relapsing IBS-Like and Extraintestinal Symptoms of Celiac Patients during a Proper Gluten-Free Diet: Nickel Allergic Contact Mucositis in Suspected Non-Responsive Celiac Disease
by Raffaele Borghini 1OrcID,Natascia De Amicis 1,Antonino Bella 2,Nicoletta Greco 1,Giuseppe Donato 1 andAntonio Picarelli 1,*
1
Department of Translational and Precision Medicine, Sapienza University, 00185 Rome, Italy
2
Department of Infectious Diseases, Istituto Superiore di Sanitŗ, 00161 Rome, Italy
*
Author to whom correspondence should be addressed.
Nutrients 2020, 12(8), 2277; https://doi.org/10.3390/nu12082277
Received: 29 June 2020 / Revised: 21 July 2020 / Accepted: 24 July 2020 / Published: 29 July 2020
(This article belongs to the Special Issue Advance in Gluten-Free Diet)

Background and Aim: Nickel (Ni)-rich foods can induce allergic contact mucositis (ACM) with irritable bowel syndrome (IBS)-like symptoms in predisposed subjects. Ni ACM has a high prevalence (>30%) in the general population and can be diagnosed by a Ni oral mucosa patch test (omPT). Many celiac disease (CD) patients on a gluten-free diet (GFD) often show a recrudescence of gastrointestinal and extraintestinal symptoms, although serological and histological remission has been achieved. Since a GFD often results in higher loads of ingested alimentary Ni (e.g., corn), we hypothesized that it would lead to a consequent intestinal sensitization to Ni in predisposed subjects. We wanted to (1) study Ni ACM prevalence in still symptomatic CD patients on a GFD and (2) study the effects of a low-Ni diet (LNiD) on their recurrent symptoms. Material and Methods: We recruited 102 consecutive CD patients (74 female, 28 male; age range 18Ė65 years, mean age 42.3 Ī 7.4) on a GFD since at least 12 months, in current serological and histological remission (MarshĖOberhuber type 0ĖI) who complained of relapsing gastrointestinal and/or extraintestinal symptoms. Inclusion criteria: presence of at least three gastrointestinal symptoms with a score ≥5 on the modified Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) questionnaire. Exclusion criteria: IgE-mediated food allergy; history of past or current cancer; inflammatory bowel diseases; infectious diseases including Helicobacter pylori; lactose intolerance. All patients enrolled underwent Ni omPT and followed a LNiD for 3 months. A 24 symptoms questionnaire (GSRS modified according to the Salerno Expertsí Criteria, with 15 gastrointestinal and 9 extraintestinal symptoms) was administered at T0 (free diet), T1 (GFD, CD remission), T2 (recurrence of symptoms despite GFD), and T3 (GFD + LNiD) for comparisons. Comparisons were performed using Wilcoxon signed-rank test. RESULTS: Twenty patients (all female, age range 23Ė65 years, mean age 39.1 Ī 2.9) out of 102 (19.6%) were finally included. All 20 patients enrolled (100%) showed positive Ni omPT, confirming an Ni ACM diagnosis. A correct GFD (T0 vs. T1) induced the improvement of 19 out of the total 24 (79.2%) symptoms, and 14 out of 24 (58.3%) were statistically significant (p-value < 0.0083 according to Bonferroni correction). Prolonged GFD (T1 vs. T2) revealed the worsening of 20 out of the total 24 (83.3%) symptoms, and 10 out of 24 (41.7%) were statistically significant. LNiD (T2 vs. T3) determined an improvement of 20 out of the total 24 (83.4%) symptoms, and in 10 out of 24 (41.7%) symptoms the improvement was statistically significant. Conclusions: Our data suggest that the recrudescence of gastrointestinal and extraintestinal symptoms observed in CD subjects during GFD may be due to the increase in alimentary Ni intake, once gluten contamination and persisting villous atrophy are excluded. Ni overload can induce Ni ACM, which can be diagnosed by a specific Ni omPT. Improvement of symptoms occurs after a proper LNiD. These encouraging data should be confirmed with larger studies.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.