Hallo! De waarde van de TTG antistoffen is nooit constant. Meet je het een paar weken of maanden later weer terwijl je ongeveer hetzelfde eet, zul je zien dat het iets hoger of lager is. Fluctuerende antistoffen zijn dus heel 'normaal'. Je krijgt natuurlijk ook niet altijd dezelfde hoeveelheid gluten binnen.
Coeliakie wordt ontdekt bij mensen met klachten. En bij mensen die tot een risicogroep behoren. Mensen met diabetest type 1 zijn zo'n risicogroep. ze hebben een grotere kans op coeliakie. Terwijl bij de bevolking in het algemeen de kans op coeliakie ongeveer 0,7 % is, is dat bij mensen met diabetes type 1 rond de 6 %. Vandaar dat deze groep nu ook getest wordt op coeliakie. Zo komen nieuwe coeliakiepatiënten boven water. Eerst werden alleen kinderen met diabetes type 1 getest, nu ook steeds vaker volwassenen.
Een deel van de coeliakiepatiënten heeft geen klachten. Dat zie je bv bij familie van een coeliakiepatiënt. Dan kan het heel verrassend zijn dat iemand die allerlei klachten heeft GEEN coeliakie heeft, en iemand zonder klachten WEL. Ongeveer 30% van de coeliakiepatiënten heeft geen klachten, dus zo uitzonderlijk is dat niet. Er kunnen wel milde klachten bestaan, of symptomen die je zelf niet aan coeliakie linkt, of verborgen symptomen zoals een ijzertekort of botontkalking. Je bent ermee opgegroeid, het hoort bij jou, en het is altijd afwachten hoe je je voelt als je een jaar verder bent en gewend bent aan het glutenvrije dieet, misschien zijn er dingen veranderd die je nu nog niet verwacht.
Zelf zou ik ook geen dingen eten met xanthan gom, als je hebt gemerkt dat je er niet goed tegen kunt. Het kan best zijn dat het een secundaire reactie is, die wordt veroorzaakt door beschadigde darmen. Net zoals er mensen zijn die niet tegen lactose kunnen omdat hun darmen beschadigd zijn en ze de enzymen missen om het af te breken. De tijd zal leren of je het later weer verdraagt. Ik zou daar nu niet mee gaan experimenteren. Je lichaam moet al heel erg wennen aan glutenvrij eten, omdat het minder vezels bevat en de voedingswaarde van veel dieetproduecten lager is dan van tarwe (tenzij je volkoren granen kiest zoals zilvervliesrijst, teff, boekweit, haver etc.). Je darmen hebben ook tijd nodig om te herstellen, dat duurt wel een paar maanden tot een jaar, soms nog langer (je darmen hebben er ook lang over gedaan om achteruit te gaan, de darmvlokken - soort vingervormige uitstulpsels die voedingsstoffen uit je eten halen - zijn steeds korter geworden, nu moeten ze weer aangroeien, logisch dat je daar iets van merkt, het is werk in uitvoering van binnen.
Bij mensen met diabetes type 1 zijn vaker de coeliakie antistoffen licht verhoogd zonder dat ze coeliakie hebben. Dat geldt ook voor andere auto-immuunziekten zoals reuma en MS. Dat kan toeval zijn, dan is er niets aan de hand. Maar het kan ook betekenen dat iemand coeliakie heeft. Daar kom je maar op 1 manier achter: met een darmonderzoek. Die heb je inmiddels gehad. En als je Marsh 3 darmschade hebt, is er geen twijfel meer mogelijk: je hebt echt coeliakie. Dus je zult glutenvrij moeten eten, en dat is best pittig als je ook al diabetes hebt. Er zijn mensen met beide ziekten die ervaringen uitwisselen, helaas weet ik niet op welke manier via facebook waarschijnlijk, probeer even of je iets kunt vinden, dan krijg je bv. tips over brood met de nodige koolhydraten want alleen dat al is een opgave (ik weet niet of het Yam brood van de Jumbo iets voor je is?).
Zoek een goede diëtist die je kan begeleiden, ik weet bv. dat er bij het LUMC diëtisten zitten die mensen met deze combi begeleiden, je kunt ook even kijken bij
www.glutenvrij.nl of er iemand bij jou in de buurt zit die gespecialiseerd is in de combi coeliakie/ diabetes.
Hopelijk krijg je het nieuwe dieet snel onder de knie! Succes!